Newsroom

Newsroom

Διπλωματικός "πυρετός" για τη Λιβύη

Η απώθηση των αντικυβερνητικών δυνάµεων από τις περιοχές γύρω από την Τρίπολη και στη Δυτική Λιβύη φαίνεται πως αποτελεί τον…

Η απώθηση των αντικυβερνητικών δυνάµεων από τις περιοχές γύρω από την Τρίπολη και στη Δυτική Λιβύη φαίνεται πως αποτελεί τον άµεσο στόχο του συνταγµατάρχη Καντάφι, προκειµένου στη συνέχεια να στραφεί στα ανατολικά της χώρας. Την ίδια ώρα, στέλνει αντιπροσώπους του στο Κάιρο και τις Βρυξέλλες για να παρέµβουν στο αραβικό και δυτικό µέτωπο.

Το πρώτο αεροσκάφος, ένα Φάλκον, απογειώθηκε από ένα µικρό λιβυκό αεροδρόµιο, πέρασε από τονεναέριο χώρο της Μάλτας και της Ελλάδας και προσγειώθηκε στοΚάιρο. Μετέφερε τον υποστράτηγο Αµπντούλ-Ραχµάν µπιν Αλι αλ-Σαΐντ αλ-Ζάουι,υφυπουργό Αµυνας καιυπεύθυνο της λιβυκής επιµελητείας, ο οποίος φέρεται να ζήτησε συνάντηση τόσο µε τους στρατιωτικούς ηγέτες της Αιγύπτου όσο και µε τον γενικό γραµµατέα του Αραβικού Συνδέσµου, Αµρ Μούσα. Ο Αραβικός Σύνδεσµος θα συνεδριάσει το Σάββατο και θα συζητήσει µεταξύ άλλων την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεωνπάνω από τη Λιβύη.

Αλλα δύο αεροσκάφητου λιβυκού καθεστώτος µετέβησαν στην Πορτογαλία και τις Βρυξέλλες. Ενας απεσταλµένος της Τρίπολης συναντήθηκε µε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠορτογαλίαςΛουίς Αµάδο σε ξενοδοχείο της Λισαβώνας και του εξήγησε τις θέσεις της κυβέρνησής του. Η Πορτογαλία θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Συµβουλίου Ασφαλείας γιατις κυρώσεις που θααρχίσει αυτήν την εβδοµάδα.

Ο σκοπός τωναπεσταλµένων του Καντάφι που µετέβησανστις Βρυξέλλες ήταν να συναντηθούν µε αξιωµατούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Εκπρόσωπος της Συµµαχίας δήλωσε πάντως χθες το βράδυ ότι δενείχε υπάρξει καµιά τέτοια επαφή.

η κινητικότητά αυτή συνδέεται µε τη διαφαινόµενη βούληση της Δύσης να προχωρήσει σε επιβολή µιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αν οι δυνάµεις του Καντάφι προβούν σε ακρότητες κατά αµάχων. «Ανβοµβαρδιστεί ένα σχολείο καισκοτωθούν δέκα παιδιά, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί θα υποβάλουν αµέσως ένα σχετικό σχέδιο ψηφίσµατος», δήλωσε ένας δυτικός διπλωµάτης. Θα πρόκειται όµως για µια ζώνηαπαγόρευσης πτήσεων «λάιτ», ώστε να ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις του αµερικανού υπουργού Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς, ο οποίος δήλωσε την περασµένη εβδοµάδα ότι η πλήρης επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προϋποθέτει τον βοµβαρδισµό και την εξουδετέρωση της αεράµυνας του Καντάφι.

«Πρέπει άραγε να κινηθούµε επιθε τικά εναντίον του συνόλου της αεράµυνας του Καντάφι;», διερωτήθηκε χθες ένας βρετανός αξιωµατούχος, σύµφωνα µε τους «Τάιµς». «Οχι. Υπάρχουν µοντέλα που δεν απαιτούν κάτι τέτοιο».

όι δυτικόι ηγέτές γνωρίζουν ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εµπεριέχει πολλούς κινδύνους.Η ανησυχία τους όµως µετριάζεται από το γεγονόςότι το µέτροαυτό το ζητούν οι ίδιοι οι αντάρτες, που σφυροκοπούνται από την αεροπορία του Καντάφι. Αλλά και ο γενικός γραµµατέας της Οργάνωσης Ισλαµικής Διάσκεψης Εκµελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε αυτήν τηνεβδοµάδα ότι, αν και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εξωτερική στρατιωτική επέµβαση, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα ήταν αποδεκτή.

Σε χθεσινή του οµιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ ζήτησε την αναγνώριση του Εθνικού Λιβυκού Συµβουλίου απότη Δύση, καθώς είναι η µόνη δύναµη που µπορεί να φέρει τη δηµοκρατία στη Λιβύη. Τυχόν επικράτηση του Καντάφι, τόνισε, «θα σηµάνει το τέλος της δηµοκρατίας σε όλη την περιοχή».

ένά άλλό Μέτρό που συζητείται είναι ο εξοπλισµός τωνλίβυων ανταρτών. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες το βράδυ ότι το εµπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη µε απόφαση του ΟΗΕ είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέπει κάτι τέτοιο.Η Ρωσία και η Κίνα όµως εκφράζουν επιφυλάξεις, καθώς θεωρούν ότιτο Συµβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να παρέµβει στον «εµφύλιο πόλεµο» που διεξάγεται στη Λιβύη.

Απεσταλµένος του Καντάφι στην Αθήνα

Φθάνει σήµερα το πρωί στην αθήνα ο στενός συνεργάτης του μουαµάρ Καντάφι, μοχάµεντ Ταχίρ Σιάλα, για συνάντηση µε τον υφυπουργό Εξωτερικών ∆ηµήτρη ∆όλλη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η λιβυκή κυβέρνηση ενηµέρωσε αργά χθες την αθήνα ότι επιθυµούσε να στείλει τον απεσταλµένο της για επαφή µε την ελληνική κυβέρνηση. Καµιά άλλη πληροφορία δεν είχε γίνει γνωστή µέχρι χθες αργά, αλλά σύµφωνα µε πληροφορίες, ο λίβυος απεσταλµένος έχει ήδη επισκεφθεί τη μάλτα και την πορτογαλία. Η σηµερινή συνάντηση στην αθήνα πραγµατοποιείται κατόπιν συνεννόησης του υπουργού Εξωτερικών ∆. ∆ρούτσα µε την επικεφαλής της Ε.Ε. για θέµατα Εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Aστον.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μιχάλης Μητσός
http://www.tanea.gr