Newsroom

Newsroom

Δημοτικά με ψεύτικα απολυτήρια

Έρμαιο στις ορέξεις επίδοξων επιχειρηματιών φαίνεται πως έχει γίνει η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Σε προηγούμενα τεύχη, το HOT DOC…

Έρμαιο στις ορέξεις επίδοξων επιχειρηματιών φαίνεται πως έχει γίνει η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Σε προηγούμενα τεύχη, το HOT DOC έχει θυμίσει και αποκαλύψει στοιχεία για παρανόμως εκδοθέντα πτυχία από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Άρτας, τα οποία βαθμολογούσαν τους μαθητές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζουν μια θέση στο δημόσιο, σε βάρος άλλων, οι οποίοι πιθανώς πληρούσαν περισσότερες προδιαγραφές. Έχει φέρει στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος γονιών, μαθητών αλλά και υπευθύνων του προγράμματος IB, μέσω του οποίου γόνοι εύπορων οικογενειών ως επί το πλείστον, εξασφαλίζουν τις σπουδές τους στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση διαρροής των θεμάτων, για τα οποία γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ακόμη κι ένας ο οποίος στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε υπόθεση διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, πλήρωναν αδρά. Στο τελευταίο τεύχος, φιλοξενούσε συνέντευξη της καθηγήτρια που “συνέλαβε” τον υιό Σαμαρά να αντιγράφει και λίγους μήνες μετά απολύθηκε από το σχολείο στο οποίο δίδασκε επί 17 συναπτά έτη. Αυτά κι ακόμη περισσότερα θέματα που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν φαίνεται να έχουν ταρακουνήσει στο ελάχιστο τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι κατά έναν περίεργο τρόπο, μοιάζουν να αποδέχονται την ασυδοσία, αδιαφορώντας για τις συνεχείς καταγγελίες στις οποίες προχωρά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών – Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ).

Κλείδωσαν μαθητές και καθηγητές για να γλυτώσουν τον έλεγχο

Μόλις σήμερα, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη φροντιστηρίου στην Εύβοια, το οποίο δεν πληρούσε ούτε στο ελάχιστο της προδιαγραφές που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργεί. Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη, κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ συνοδευόμενο από μέλη της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας και εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο σε φροντιστήριο για το οποίο υπήρχαν καταγγελίες εκπαιδευτικών. Το φροντιστήριο με την επωνυμία ΑΛΦΑ, όπως προκύπτει από σχετικό δελτίο Τύπου, δεν τηρούσε μαθητολόγιο, οι εκπαιδευτικοί δεν ήταν δηλωμένοι σε καμιά δημόσια αρχή, ενώ οι ιδιοκτήτες του φέρονται να είναι παράλληλα και ιδιοκτήτες ενός ομώνυμου ιδιωτικού σχολείου, γεγονός που απαγορεύει ρητά η νομοθεσία. Αυτό που δημιουργεί ερωτηματικά είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, όταν οι ελεγκτές επιχείρησαν να μπουν στο φροντιστήριο, ήρθαν αντιμέτωποι με εκπροσώπους της ιδιοκτησίας, οι οποίοι κλείδωσαν εκπαιδευτικούς και μαθητές στον πρώτο όροφο, προκειμένου να αποτρέψουν τον έλεγχο και ξεκλείδωσαν μόνον όταν πείστηκαν ότι θα κληθεί η αστυνομία.

Δημοτικό σχολείο εξέδιδε ψεύτικα απολυτήρια

Αυτή η τελευταία καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σοβαρότατων αποκαλύψεων για ένα παράνομο σχολείο στο Ελληνικό και για ένα αυτοσχέδιο σχολείο μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο περισσότερο θυμίζει μπουντρούμι παρά κέντρο εκπαίδευσης. Στην πρώτη περίπτωση, σ’ εκείνη του εκπαιδευτηρίου με την επωνυμία “Ευρωπαϊκό Πρότυπο – Καργιωτάκης – Κόλλιας”, το οποίο πλήρωναν οι ανίδεοι γονείς για να εκδίδει άκυρους τίτλους σπουδών επί τρία χρόνια, δεδομένου ότι δεν είχε νόμιμο εκπρόσωπο, ούτε νόμιμα διορισμένο διευθυντή, είχε παρέμβει το υπουργείο Παιδείας και δια του πρώην υφυπουργού Θεόδωρο Παπαθεοδώρου με κατ’ επείγον έγγραφό του είχε απαιτήσει τη μετεγγραφή όλων των μαθητών σε άλλα σχολεία, εν μέσω της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου δημοτικού σχολείου, Γιώργος Καργιωτάκης, σε βάρος του οποίου διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ήταν παράλληλα διορισμένος δημόσιος εκπαιδευτικός (μαθηματικός) σε σχολείο του Πειραιά.

Το έγγραφο του πρώην υφυπουργού Παιδείας


“Χριστιανική Ακαδημία” μεσαιωνικού τύπου

Στη δεύτερη περίπτωση, εκείνη που επίσης αποκαλύπτει η ΟΙΕΛΕ και αφορά το σχολείο Christian Academy, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Πρόκειται για σχολείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και απευθύνεται κυρίως σε μετανάστες. Λειτουργεί, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, υπό την εποπτεία της Ευαγγελικής Εκκλησίας, σ΄ έναν υπόγειο χώρο σε αμφίβολες συνθήκες υγιεινής. Δεν διαθέτει νόμιμη άδεια, νόμιμα διορισμένους εκπαιδευτικούς, εγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα και δεν ελέγχεται από την πολιτεία. Επιπλέον όλα τα μαθήματα γίνονται στην αγγλική γλώσσα, εκτός από το μάθημα των ελληνικών το οποίο καταλαμβάνει μόλις μία ώρα του ημερησίου προγράμματος και διδάσκεται από φροντιστηριακά βιβλία και όχι από τα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας.

Φωτογραφίες του σχολείου Christian Academy




Η υπόθεση του Christian Academy είναι γνωστή στους αρμόδιους φορείς από το 2010 όταν η τότε υφυπουργός Παιδείας είχε διατάξει την Α’ Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αθήνας να πραγματοποιήσει σχετικό έλεγχο. Σε αυτόν είχαν διαπιστωθεί όλα τα παραπάνω, ωστόσο για ανεξήγητους λόγους το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί, σε αντίθεση με το ομώνυμο σχολείο της Γλυφάδας το οποίο πέρυσι έκλεισε με πρωτοβουλία της Δ’ Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αθήνας.

Στην περίπτωση του Christian Academy, το ζήτημα δεν είναι μόνον εκπαιδευτικό αλλά κατά βάση κοινωνικό. “Αποτελεί τεράστιο κοινωνικό σκάνδαλο, καθώς σ΄ αυτό φοιτούν παιδιά μεταναστών, των οποίων οι γονείς δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και το νομοθετικό πλαίσιο της εκπαίδευσης και επιτήδειοι ιδιώτες ή οργανώσεις εκμεταλλεύονται την άγνοιά τους χρησιμοποιώντας τα παιδιά για λόγους θρησκευτικού ή άλλου τύπου προσηλυτισμού”, επισημαίνει στο koutipandoras.gr ο υπεύθυνος Τύπου της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος. Η ΟΙΕΛΕ έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Παιδείας, με την οποία καταγγέλλει τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου και τον καλεί να παρέμβει, “ώστε να ξεκινήσει συστηματικός έλεγχος στην ιδιωτική εκπαίδευση και να διασφαλιστεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη επιταγή για ισονομία των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων και των μαθητών τους”.

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…