Newsroom

Newsroom

Δημοσίευμα των New York Times καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα για την φωτιά στον Έβρο

Αναφορά των ΝΥΤ για τους νεκρούς πρόσφυγες στο δάσος της Δαδιάς

5951117

Αναφορά στη μεγάλη πυρκαγιά του Έβρου κάνουν οι ΝΥΤ και συγκεκριμένα για τον τραγικό θάνατο που βρήκαν τον περασμένο Αύγουστο, οι 18 πρόσφυγες που απανθρακώθηκαν μέσα στο δάσος της Δαδιάς, όταν αυτό είχε παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα που έκαιγε για μέρες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν παιδιά και έφηβοι.

Δημοσίευμα των New York Times, που έχει παρακολουθήσει την πορεία των εν λόγω προσφύγων και που μίλησε με συγγενείς θυμάτων, έρχεται τώρα να αποδομήσει τα κυβερνητικά αφηγήματα. Όπως προκύπτει, οι πρόσφυγες δεν έβαλαν οι ίδιοι τη φωτιά, αλλά ήταν εκείνοι που κάηκαν από αυτή,  καθώς βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις πύρινες γλώσσες και την ελληνική αστυνομία.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι οι 18 πρόσφυγες επέλεξαν τη δύσκολη διαδρομή (μέσα από το δάσος) κι όχι την ασφαλέστερη για τους ίδιους, προκειμένου να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Σύμφωνα μάλιστα με τους N.Υ.Times, οι 12 από αυτούς είχαν ήδη επαναπροωθηθεί στο παρελθόν από τις ελληνικές αρχές προς την Τουρκία – και δεν ήθελαν να γίνει αυτό για δεύτερη φορά. Όλοι προέρχονταν από την καταστραμμένη από τον πόλεμο Συρία και ήλπιζαν πως θα ζούσαν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Ωστόσο, πέθαναν σε μια βραχώδη πλαγιά, με τις στάχτες τους να αναμειγνύονται με το φλεγόμενο τοπίο του Έβρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόνο ένα πτώμα ταυτοποιήθηκε οριστικά μέσω τεστ DNA, επειδή οι περισσότεροι από τους στενούς συγγενείς των θυμάτων ζουν στη Συρία και δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να κάνουν παρόμοιες εξετάσεις. Όμως, οι συνεντεύξεις με Έλληνες αξιωματούχους, εργαζομένους της ανθρωπιστικής βοήθειας, με περισσότερους από 20 συγγενείς των θυμάτων και με τον διακινητή που τους κατηύθυνε, παρείχαν εκτενή στοιχεία για την ταυτότητα των υπολοίπων. Οι Times εξέτασαν επίσης φωνητικά μηνύματα, βίντεο, δεδομένα τοποθεσίας και εικόνες που στάλθηκαν σε μέλη των οικογενειών. Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα ήταν παιδιά ή έφηβοι, σύμφωνα με συνεντεύξεις και τα βίντεο.

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…