Newsroom

Newsroom

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Τι δήλωσε η δεύτερη νοσηλεύτρια για τις ουσίες που χορηγήθηκαν στη Τζωρτζίνα

Η νοσηλεύτρια ρωτήθηκε από την υπεράσπιση αν την στιγμή της ανάνηψης είχε διάλογο με γιατρό.

5794004

Συνεχίζεται η πολύκροτη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, με την κατάθεση της δεύτερης νοσηλέυτριας της ΜΕΘ, η οποία συμμετείχε στην προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας στο “Αγλαΐα Κυριακού”.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, απέκλεισε κάθε πιθανότητα να χορηγήθηκε κεταμίνη στο παιδί κατά την δραματική προσπάθεια ανάνηψης, μετά την μοιραία ανακοπή που έκοψε το νήμα της ζωής της, στις 29 Ιανουαρίου 2022.

Η νοσηλεύτρια που ήταν αυτή που όταν κατέληξε η Τζωρτζίνα έλεγξε το βαλιτσάκι της ΜΕΘ και αναπλήρωσε τις ουσίες που έλλειπαν, τόνισε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο πως στο παιδί δόθηκε ρουκουρόνιο και αδρεναλίνη.

“Ήμουν απογευματινή βάρδια στο νοσοκομείο. Με ενημέρωσαν να κατέβω για περαστικό ανακοπής για να αλλάξω την συνάδελφο Αγγελική Γιώργη. Είδα το παιδί διασωληνομένο και οι γιατροί του έκαναν ΚΑΡΠΑ. Η συνάδελφός μου με ενημέρωσε ότι βρήκαν το παιδί με μυδρίαση, άσφυγμο και απνοικό. Μου παρέδωσε το βαλιτσάκι χωρίς ένα φιαλίδιο ροκουρόνιου (Σ.Σ το ίδιο κατέθεσε και η κ. Γιώργη που είπε πως το ρουκουρόνιο χορηγήθηκε στο παιδί κατά τη διασωλήνωση) και χωρίς ένα φιαλίδιο αδρεναλίνης. Αποχώρησε εκείνη και την αντικατέστησα. Ολοκληρώσαμε την ανάνηψη. Το παιδί δεν τα κατάφερε”.

Πρόεδρος: Η συνάδελφός σας μας είπε ότι υπάρχουν δυο βαλιτσάκια το ένα με εξοπλισμό και το άλλο με φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό το τελευταίο τι έχει μέσα;

Μάρτυρας: Υπάρχει το βαλιτσάκι με τον εξοπλισμό και το βαλιτσάκι με τα φάρμακα επείγουσας κλήσης. Σε αυτό το βαλιτσάκι στο πάνω μέρος είναι τα ναρκωτικά φάρμακα και γράφει πάνω “ναρκωτικά”, πιο κάτω είναι η αδρεναλίνη και η ατροπίνη.

Πρόεδρος: Αυτά που ανήκουν στην  κατηγορία ναρκωτικών είναι σε ειδική συσκευασία;

Μάρτυρας: Όλο το βαλιτσάκι έχει μέσα θηκάρια, τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των ναρκωτικών είναι στη πάνω μεριά στο βαλιτσάκι.

Πρόεδρος: Όταν τελειώσει αυτή η προσπάθεια ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τα φάρμακα που έχουν καταναλωθεί από το βαλιτσάκι;

Μάρτυρας: Η νοσηλεύτρια που κατέβηκε στο δωμάτιο μετά τη κλήση μαζί με την υπεύθυνη της βάρδιας ανοίγουν το βαλιτσάκι και μετράνε μια – μια τις αμπούλες από αυτές που είναι στα ναρκωτικά φάρμακα. Αν λείπει κάποια πρέπει να καταγραφεί στον ασθενή. Αν λείπει φάρμακο γράφεται από τους γιατρούς στο φάκελο του παιδιού και το αντικαθιστούμε από το στοκ των φαρμάκων.

-Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας): Ποια φάρμακα αναπληρώσατε;

Μάρτυρας: Δυο φιαλίδια αδρεναλίνης και ένα ρουκορόνιο. Και φτιάξαμε άλλη και μια σύριγγα αδρεναλίνης που είχε καταναλωθεί και αυτή.

Η νοσηλεύτρια ρωτήθηκε από την υπεράσπιση αν την στιγμή της ανάνηψης είχε διάλογο με γιατρό

Αλέξης Κούγιας: Είχατε εκείνη την ώρα με κάποιον γιατρό διάλογο;

Μάρτυρας: Άκουγα αυστηρά τις οδηγίες του κ. Τζιούβα, έκανα ό,τι μου έλεγε ο συντονιστής γιατρός της μονάδας, ο δικός μου ρόλος ήταν να είμαι αφοσιωμένη στα φάρμακα.

Αλέξης Κούγιας: Λέτε στην κατάθεσή σας ότι κάνατε άλλες δυο δουλειές εκείνη την ώρα….

Μάρτυρας: Έκανα ambu και καρδιογράφημα. Οφείλω να υπακούω τις οδηγίες του γιατρού.. Αν μου ζητήσει ο γιατρός να κάνω καρδιογράφημα θα το κάνω.

Κουγιας: Άρα κάνατε συγχρόνως τρία πράγματα;

Μάρτυρας: Όχι ταυτόχρονα.

Η επιμελητήρια παιδονευρολογίας στο “Αγλαΐα Κυριακού” Στέλλα Μούσκου που κατέθεσε νωρίτερα, είπε ότι είχε εξετάσει το παιδί και είχε κάνει εγκεφαλογράφημα και τόνισε ότι οι κλινική του εικόνα δεν δημιουργούσε σκέψη ότι θα καταλήξει. Η γιατρός είπε πως έγιναν εξετάσεις ώστε να εντοπιστεί αν υπήρχε θέμα επιληψίας προκειμένου να εξηγηθούν τα επεισόδια σπασμών. “Δεν επιβεβαιώθηκε όμως κάτι τέτοιο”, τόνισε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Αν υποθέσουμε ότι είχε επιληψία που δεν μπορούσε να διαγνωστεί με αυτά τα επεισόδια που έκανε που λύνονταν μόνα τους. Με αυτό καταλήγουμε στο θάνατο;

Μάρτυρας: Όχι από επιληψία δεν πεθαίνει κάποιος και ειδικά ένα παιδί με βηματοδότη μέσα στο νοσοκομείο. Τα παιδιά αυτά είναι πολύ φροντισμένα στις ημέρες μας. Συνήθως ενηλικιώνονται. Αν υπάρξει κάποια λοίμωξη ίσως

Εισαγγελέας: Η αγωγή που είχε η Τζωρτζίνα είχε θωρακίσει το παιδί στους σπασμούς; Αν παραλείψεις μια δόση;

Μάρτυρας: Ναι την είχε θωρακίσει, είχε ένα καλό επίπεδο κάλυψης, έπαιρνε δυο φάρμακα. Θα έπρεπε να παραλειφθούν κάποιες δόσεις και από τα δυο, για να έχει πρόβλημα.

Αλέξης Κούγιας: Αποκλείεται το παιδί αυτό με την εικόνα που είχε να πέθανε φυσιολογικά;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε γενικά ένα παιδί με σπαστική τετραπληγία να καταλήξει. Αλλά δεν περιμέναμε από την εικόνα που είχαμε για αυτό το παιδί να καταλήξει.

Αλέξης Κούγιας: Μάθατε αν το παιδί είχε κάποια λοίμωξη;

Μάρτυρας: Το να έχει μια απλή λοίμωξη μια βαριά πνευμονία πχ. δεν είναι λόγος να καταλήξει, μιλάμε για βαριές λοιμώξεις για να καταλήξεις.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, ενώ μετά από αίτημα της υπεράσπισης ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης που επρόκειτο να καταθέσει στην αυριανή δικάσιμο αναμένεται τελικά να καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη.