Newsroom

Newsroom

Δίκη Πισπιρίγκου: «Είναι απίθανο η κεταμίνη να σκότωσε τη Τζωρτζίνα» κατέθεσε γιατρός γενετικής

Η κλινική γιατρός με ειδικότητα στην ανοσολογία και τη γενετική, η οποία στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με παρόμοια υπόθεση στην Αυστραλίας, κατέθεσε τη δική της επιστημονική εκδοχή.

5775386

Με την κατάθεση της Carola Garsia de Vinues, κλινική γιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο με ειδικότητα στην ανοσολογία και τη γενετική συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Η κλινική γιατρός με ειδικότητα στην ανοσολογία και τη γενετική, η οποία στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με παρόμοια υπόθεση στην Αυστραλίας, κατέθεσε τη δική της επιστημονική εκδοχή για έναν ευρύτερο γονιδιακό έλεγχο στη μικρή Τζωρτζίνα, ώστε να εξεταστεί αν υπήρχε κάποια παθολογική γενετική κατάσταση και πώς αυτή ενδεχομένως συνδέεται με το θάνατο του παιδιού.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, έχει αδυναμία στο να κρίνει με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της, αν η Τζωρτζίνα πέθανε από δόση κεταμίνης ή όχι.

Η επιστήμονας η οποία κατέθεσε μετά από αίτημα της υπεράσπισης, αναφέρθηκε στην υπόθεση της Katherine Folbigg, μίας μητέρας τεσσάρων παιδιών η οποία καταδικάστηκε για τις δολοφονίες τους. Ωστόσο, η έρευνα της συγκεκριμένης καθηγήτριας σε συνεργασία με τον καθηγητή Todor Arsov που επίσης έχει καταθέσει στο δικαστήριο, προκάλεσαν αμφιβολίες για τα αίτια θανάτου, καθώς προέκριναν γονιδιακά ζητήματα, με αποτέλεσμα να δοθεί χάρη στη γυναίκα και να αποφυλακιστεί.

Γεωργακόπουλος (υποστήριξη κατηγορίας): Βλέπετε ομοιότητες με την υπόθεση της Αυστραλίας ενώ εκείνοι οι θάνατοι δεν συνδέθηκαν ποτέ με δηλητήριο;

Μάρτυρας: Ήταν αιφνίδιοι θάνατοι. Ένα από τα αγόρια πέθαναν από επιληψία. Τα παιδιά είναι ανθεκτικά σε υπερδοσολογία κεταμίνης. Σε έρευνα που κάναμε δόθηκαν ποσότητες κεταμίνης 2,5 φορές πάνω από το κανονικό και δεν συνέβη κάτι. Είναι εξαιρετικό απίθανο να πέθανε το παιδί από κεταμίνη αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Η μάρτυρας τόνισε: «Δεν έχω διαμορφώσει άποψη για το αν είναι αθώα ή ένοχη η κυρία Πισπιρίγκου» επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να γίνουν κι άλλοι απαραίτητοι έλεγχοι για ένα ασφαλές συμπέρασμα. «Πιστεύω ότι η μεταθανάτια παθολογία έχει σπάνια ευρήματα στα παιδιά αυτά. Είναι λόγος για περαιτέρω έρευνα» εξήγησε.

Υπεράσπιση: Από τον ιατρικό φάκελο διαπιστώνετε ότι έχουν γίνει οι κατάλληλοι έλεγχοι για άλλες πιθανές αιτίες θανάτου πλην της δηλητηρίασης από κεταμίνη;

Μάρτυρας: Καταρχάς να πω ότι η κεταμίνη που εντοπίστηκε στο αίμα είναι πολύ κοντά στη θεραπευτική δόση. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι, αυτό το κορίτσι υπέφερε από άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θάνατο. Η γονιδιακή αλληλούχιση θα μπορούσε να δώσει πολλές πληροφορίες.