ΑΡ

Αντώνης Ρηγόπουλος

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σχεδόν 200 ερωτήσεις του Μπαρμπαρούση προσκόμισε η υπεράσπιση

Ολοκληρώθηκε η πρώτη δικάσιμος της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης για το 2019

4630441 2

Καθώς το 2019 αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, να είναι η χρονιά εντός της οποίας θα ολοκληρωθεί η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, το Κουτί της Πανδώρας εγκαινιάζει μια ενότητα αφιερωμένη σε όλα όσα εξελίσσονται μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Η δίκη της ΧΑ θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών καθώς από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί το αν η ναζιστική οργάνωση θα χαρακτηριστεί τελικά εγκληματική, μέσα από τη σύνδεση στην ίδια δικογραφία, τριών μεγάλων υποθέσεων (δολοφονία Φύσσα, επίθεση εναντίον Αιγύπτιων ψαράδων, επίθεση εναντίον μελών του ΠΑΜΕ) και άλλων μικρότερων.

Η δίκη ξεκίνησε το 2015. Από τους συνολικά 69 κατηγορούμενους, οι 18 είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή του 2012 και κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη πέρασε από πολλές φάσεις κατά τις οποίες υπήρξαν επικρίσεις για καθυστερήσεις και πιεστικά αιτήματα της Πολιτικής Αγωγής για μέτρα επίσπευσής της

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2018 το Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών όρισε πυκνότερες ημερομηνίες δικασίμων, απαλλάσσοντας σταδιακά τα μέλη της σύνθεσης από υπηρεσίες σε άλλα δικαστήρια. Παράλληλα, η διεξαγωγή της δίκης μεταφέρεται κατά κύριο λόγο στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, πράγμα που διευκολύνει ιδιαίτερα την πρόσβαση τόσο των παραγόντων της δίκης, όσο και του κοινού που επιθυμεί να παρακολουθήσει, καθώς μέχρι φέτος η πλειοψηφία των δικασίμων γίνονταν στον Κορυδαλλό. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας

Το 2018 μπορεί να χαρακτηριστεί ως «χρονιά των αναγνωστέων», καθώς τέθηκε σε γνώση του δικαστηρίου τεράστιος όγκος εγγράφων και οπτικοακουστικού υλικού που προσκόμισε η Πολιτική Αγωγή, τεκμηριώνοντας όλη τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, την ιεραρχία και τις διαδικασίες με τις οποίες αυτή λειτουργούσε (και λειτουργεί), τον ρόλο τού «πολιτικού» κόμματος ως μανδύα κάλυψης, την εκπαίδευση των εκτελεστών και το κίνητρο των εγκλημάτων, δηλαδή την καθαρά εθνικοσοσιαλιστική / ναζιστική ιδεολογία.

Σήμερα Τετάρτη, το δικαστήριο συνήλθε για πρώτη φορά για το 2019.

Η χθεσινή δικάσιμος είχε αναβληθεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, όμως και σήμερα η συνεδρίαση διήρκεσε μόνο δύο ώρες καθώς συγκεντρώθηκε νερό πίσω από την έδρα και η πρόεδρος ζήτησε να ελεγχθεί.

Για μια ακόμη φορά, ακολουθώντας τη σταθερή τους τακτική, κανένας από τους δεκάδες κατηγορούμενους δεν προσήλθε στο δικαστήριο.

Η συνεδρίαση της 312ης συνεδρίασης και της πρώτης για φέτος, ξεκίνησε με τα αναγνωστέα που προσκόμησε στο δικαστήριο ο συνήγορος του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
Η πλευρά του Μπαρμπαρούση επέλεξε να καταθέσει ως αναγνωστέα έγγραφα 14 από τις ομιλίες του βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής, και 184 Ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Στις ομιλίες που κατατέθηκαν, περιλαμβάνονται θέματα όπως το εμπόριο φέτας, την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, την πολιτική δανειοδότησης που ακολουθούσαν οι τράπεζες, αγροτικές επιδοτήσεις, τη φορολογική πολιτική, την έξοδο στις αγορές. Στις Ερωτήσεις που διαβάστηκαν στο δικαστήριο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων θέματα όπως η βιομηχανία ζάχαρης, τα αρδευτικά αντλιοστάσια, το PSI και έργα υποδομής στην Αιτωλοακαρνανία.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, η πρόεδρος της έδρας διέκοψε για αύριο, καθώς σε όλη τη διάρκεια της δικασίμου ακουγόταν ήχος σταξίματος νερού πίσω από την έδρα.

«Θα διακόψουμε για την αυριανή συνεδρίαση να ελέγξουμε τα νερά που υπάρχουν πίσω μας, υπάρχουν και οι ηλεκτρικές σόμπες, μην πάθουμε καμιά ηλεκτροπληξία», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη.

Με πληροφορίες από: goldendawnwatch.org, omnia.tv, jailgoldendawn.com

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη