Δίκη Φιλιππίδη: Μόνο οι γυναίκες φιλέτο βιάζονται;

Ο δικηγόρος κάθε υπόδικου είναι ο αντ΄αυτού. Δηλαδή υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει προς το δικολογείν των πράξεων του, τα ρητορικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει την πειθώ του, κι εν γένει η αξιοπρέπειά του, αντανακλούν την αξιοπρέπεια του πελάτη του.

δίκη Φιλιππίδη

Εν ολίγοις, όλη αυτή η κολασμένη παράσταση που έδωσε ο Κούγιας υπερασπιζόμενος τον βιαστή Λιγνάδη, -ύβρις κατά των θυμάτων του, ομοφοβικά παραμιλητά, συκοφαντίες προς πάσα κατεύθυνση, χλευασμοί-, ήταν αποδεκτή κι επικροτούμενη από τον πελάτη του. Τον εξέφραζαν απολύτως. Γι΄αυτό εξ άλλου ο Λιγνάδης επέλεξε τον Κούγια, τον πλέον ικανό να αδειάσει εντός της δικαστικής αίθουσας όλη την κόπρο του Αυγεία. Έτσι μόνο μπορούσε να φανεί ο ίδιος άμωμος.

 

Ας περάσουμε τώρα στη δικαστική αίθουσα του Πέτρου Φιλιππίδη και στην τελευταία ημέρα της διαδικασίας, για το καλοκαίρι.

Τι μας είπε ο κος Φιλιππίδης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δια στόματος του δικηγόρου του, Μιχάλη Δημητρακόπουλου; Ότι οι θαυμάστριες του κύριου Πέτρου ήταν η crème de la crème όμορφων κυριών. Μετά τις παραστάσεις αυτές που τον επισκέπτονταν στο καμαρίνι του για να του εκφράσουν τον θαυμασμό τους ήταν μοντέλα και ηθοποιοί. Όχι περιπτώσεις όπως οι τρεις καταγγέλλουσες που δεν είναι δα τίποτα από δαύτο, δεν είναι δηλαδή τίποτα «φοβερά όμορφες κοπέλες».

Σε ελεύθερη απόδοση, από το κρεοπωλείο γυναικείας σαρκός θα επέλεγε τα φιλέτα και ότι τον κατιμά, καταλήγοντας έτσι σε ένα αθωωτικό συμπέρασμα, μελετώντας το αντίθετό του. Το ωραίο και το άσχημο γίνεται πηγή επιχειρήματος…

 

Αυτά τα αφηρημένα αποθέματα σκέψεων, που οι δικηγόροι του τα παρουσιάζουν ως ενδείξεις αθωότητας, είναι και οι πιο βαθιές ρίζες της «κουλτούρας» του βιασμού. Ουδόλως απέχουν από την στερεότυπη λογική «ήταν προκλητικά ντυμένη» οπότε δεν δικαιούται δια εμφανίζεται ως παθούσα μια βιασθείσα γυναίκα. Κάτι που δεν παρέλειψε να αναδείξει η δικηγόρος του κα Κική Πακιρτζίδου προσκομίζοντας και σχολιάζοντας υποτιμητικά τη φωτογραφία μίας από τις καταγγέλλουσες, όπου εμφανίζει γυμνή την κοιλιά της ενώ είναι έγκυος.
Όποια γυναίκα δηλαδή καμαρώνει δημόσια για το θαύμα της εγκυμοσύνης που συντελείται στο σώμα της, είναι ανήθικη. Άρα αποδυναμώνεται και η αξιοπιστία της.

 

Είναι λάθος να υποτιμήσουμε την δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη. Έχει κι αυτός τις δυνατές του άκρες που θα βάλουν πλάτη στην υπόθεσή του. Όμως ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ο μορφωμένος θεατράνθρωπος δεν δίστασε να κομίσει στη δικαστική του αίθουσα στερεότυπες πεποιθήσεις που ενθαρρύνουν τη σεξουαλική επιθετικότητα των ανδρών και νοοτροπίες που αντικειμενοποιούν τις γυναικών σε ακραίο επίπεδο.
Καλά θα πάει κι αυτό…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ραγκούσης: «Μακάρι να κάνω εγώ λάθος» – Τα στοιχεία για τις Ευρωεκλογές και το «καμπανάκι»

Ραγκούσης

Ραγκούσης: «Μακάρι να κάνω εγώ λάθος» – Τα στοιχεία για τις Ευρωεκλογές και το «καμπανάκι»

Ο Γιάννης Ραγκούσης με μια μακροσκελή ανάρτηση προειδοποιεί για τις Ευρωεκλογές

Τέμπη – Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα ηχητικά των συνομιλιών πριν και μετά το «νεκρό» 11λεπτο (audio)

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Τέμπη – Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα ηχητικά των συνομιλιών πριν και μετά το «νεκρό» 11λεπτο (audio)

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιεύει το documentonews.gr ακούγεται ο σταθμάρχης της Λάρισας να συνομιλεί με άγνωστο άντρα (όχι…

Με Ζουμπουλία και Ελένη Λουκά… η ελληνική απάντηση στην μάγισσα της Ιρλανδίας – Χαμός στη Eurovision (video)

eurovision μάγισσα

Με Ζουμπουλία και Ελένη Λουκά… η ελληνική απάντηση στην μάγισσα της Ιρλανδίας – Χαμός στη Eurovision (video)

Επικές αντιδράσεις προκάλεσε το τραγούδι της Ιρλανδίας στη Eurovision με τις πεντάλφες και τη «μαγική»…