Newsroom

Newsroom

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στρίβουν το μαχαίρι για να μην μπορούν να γίνουν ράμματα

Ο Γιώργος Μώρος, πρώην οπαδός της Χρυσής Αυγής που μεταπήδησε στο αντιρατσιστικό κίνημα κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής .

5964e3881dc5242b748b482e

Ο μάρτυρας αναφερθηκε στο τρόπο που προσηλυτίστηκε το 1998 σε ηλικία 15 ετών από τους χρυσαυγίτες και άρχισε να περνάει ώρες στα παλιά γραφείο της οργάνωσης, στην οδό Σολωμού. Όπως είπε, οι χρυσαυγίτες συνήθιζαν να φέρονται εξευτελιστικά σε μετανάστες ενώ κάθε Σάββατο βράδυ χτυπούσαν αλλοδαπούς, περιφερειακά της Αθήνας. Για αυτές τις ενέργειες μάλιστα, ανέφερε πως η ηγεσία της Χρυσής Αυγής “μόνο που δεν τους έδινε βαθμό”.

Ο ίδιος εξήγησε ότι έξι μήνες αργότερα απεχώρησε, αφού ήταν κατά το ήμισυ αλλοδαπής καταγωγής και δεν ενστερνιζόταν το σύνθημα “έξω οι ξένοι” των χρυσαυγιτών.

Στη συνέχεια, περιέγραψε ότι μεταπήδησε στο αντιρατσιστικό κίνημα .Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τον στοχοποίησαν και τον χτύπησαν τρεις φορές. Με την πρώτη φορά απέκτησε επτά ράμματα καθώς χτυπήθηκε στο κεφάλι με μπουκάλι. Τη δεύτερη φορά του έσπασαν τα δόντια και την τρίτη μαχαιρώθηκαν από ομάδα χρυσαυγιτών οι οποίοι είχαν επιτεθεί κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικού φεστιβάλ και ενώ διεξαγόταν συναυλία χιπ χοπ.

“Η τρίτη φορά ήταν Ιούλιος 2013. Γινόταν ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ, συναυλία χιπ χοπ στην Καλλιθέα. Η ομάδα περιφρούρησης ήταν περίπου 15 άτομα, με κράνη και ρόπαλα για πιθανό πέσιμο, όπως και έγινε. Ακούμε ένα μπαμ. Ήταν μια μολότωφ, είδα τη λάμψη. Είδα άτομα που συγκρούστηκαν με την ομάδα περιφρούρησης. Προσπάθησα να απομακρύνω από το χώρο τα παιδιά και τους γέρους”. Όσο για τα τραύματά του εξήγησε: “δέχθηκα τρεις μαχαιριές πίσω και μάλιστα τη μια τη γύρισε για να μη μπορώ να κάνω ράμματα. Μου είπαν ότι έτσι κάνουν, χτυπάνε από τη μέση και κάτω για να πάει μετά για τραυματισμό και όχι για ανθρωποκτονία. Μου το είπε ένας στο νοσοκομείο, αλλά ακούγεται ότι έτσι χτυπάνε αυτού του χώρου, οι νεοναζί. Δεν είδα ποιος με χτύπησε. Ήταν πίσω μου”..

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης, ξεκίνησε η εξέταση του Ηλία Ντονά, αντιδημάρχου Οιχαλίας, όταν το Σεπτέμβριο του 2013 σημειώθηκε το περιστατικό στην εκδήλωση για τα θύματα του Μελιγαλά.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για 600 άτομα με μπλούζες της Χρυσής Αυγής και ελληνικές σημαίες, οι οποίοι ήταν παραταγμένοι, καθισμένοι με σημαίες. “Όταν ο δημαρχός πήρε το λόγο και είπε ότι «εμείς δω στην περιοχή θέλουμε να ξεχάσουμε», χρησιμοποιεί τη λέξη «λήθη». Ο Παναγιωτάρος φώναξε «Ρε καραγκιόζη τι είναι αυτά που λες στον κόσμο». Είχε ντουντούκα και πλησιάζει, παίρνει το μικρόφωνο από το δήμαρχο. Έγινε μια αναμπουμπούλα και το Δήμαρχο τον φυγάδευσε η ασφάλεια” περιέγραψε. Αμέσως μετά, κατά το μάρτυρα, “ο Παναγιώταρος έδωσε το μικρόφωνο στο Κασιδιάρη και έλεγε για τη διορισμένη δημοτική αρχή του Σαμαρά και του παχύδερμου του Βενιζέλου. Έλεγε τα δικά του. Αποχώρησα, όταν είδα τον Κασιδιάρη να δίνει πρόσταγμα να καταθέσει στεφάνι η τοπική του Περάματος”.

Ο Ηλ. Ντονάς καταλόγισε “απρεπή συμπεριφορά” στους δύο βουλευτές, αποφεύγοντας να μιλήσει για βίαιο περιστατικό, καθώς δεν υπήρξαν “πιστόλια και μαχαίρια”, περιγράφοντας παράλληλα έντονες αντιδράσεις και σπρωξίματα τα 15 λεπτά που διήρκεσε το συμβάν.

Βενιζέλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Δεσμευτική και για τις δύο χώρες – Aναγκαία και υποχρεωτική η τήρησή της

benizelos 12

Βενιζέλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Δεσμευτική και για τις δύο χώρες – Aναγκαία και υποχρεωτική η τήρησή της

Μιλώντας για το Balkan Gathering o κ. Βενιζέλος χαιρέτισε τις εργασίες του, τονίζοντας ότι αποτελεί…

Κάλεσμα οπαδών του ΠΑΟΚ για το ντέρμπι-τίτλου με τον Άρη: «Η ώρα έφτασε – Όλοι Καμάρα και μετά Τούμπα»

paok 1 1

Κάλεσμα οπαδών του ΠΑΟΚ για το ντέρμπι-τίτλου με τον Άρη: «Η ώρα έφτασε – Όλοι Καμάρα και μετά Τούμπα»

Θα καταλήξουμε όλοι μαζί στην Τούμπα όπου θα παρακολουθήσουμε τον αγώνα σε γιγαντοοθόνη» τονίζουν για…

Σήκωσε «μπαϊρακι» ο Μάνεσης για την Σάττι και τους χορευτές: Δεν μπορούν να κάνουν εξωτερική πολιτική

Screenshot 2024 05 18 182558

Σήκωσε «μπαϊρακι» ο Μάνεσης για την Σάττι και τους χορευτές: Δεν μπορούν να κάνουν εξωτερική πολιτική

Ο δημοσιογράφος υπεραμύνθηκε ουσιαστικά της θέσης που λέει πως οι καλλιτέχνες οφείλουν να μην έχουν…

Βίντεο-σοκ από την γυναικοκτονία στο Μενίδι: Οι κινήσεις του 50χρονου πριν την δολοφονία

Screenshot 2024 05 18 181202

Βίντεο-σοκ από την γυναικοκτονία στο Μενίδι: Οι κινήσεις του 50χρονου πριν την δολοφονία

Ο 50χρονος παραδέχθηκε κατά την ανάκρισή του ότι γνώριζε το δρομολόγιο της γυναίκας και φρόντισε…