Δίκη Βαξεβάνη – Νικολοπούλου: Στο Ακροατήριο του Εφετείου ο δημοσιογράφος κόντρα στις Κασσάνδρες

Παρών στη δίκη του με τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα ο Κώστας Βαξεβάνης στο Εφετείο. Ο δημοσιογράφος κόντρα στις Κασσάνδρες που προμήνυαν ότι θα κρυφτεί λόγω της μήνυσης που κατέθεσε το μεσημέρι της Κυριακής σε βάρος του ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας να συλληφθεί, βρίσκεται στο Δικαστήριο.

5a7b41901dc5249a338b457b

«Είναι στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου εν αναμονή της απολογίας του και δεν δικαιούται κανείς να τον συλλάβει», τόνισε η πρόεδρος του δικαστηρίου, που απομάκρυνε από την αίθουσα και την ομάδα των αστυνομικών οι οποίοι προφανώς είχαν έρθει για να συλλάβουν τον Κώστα Βαξεβάνη.

Πρόκειται για τη δίκη Βαξεβάνη – Νικολοπούλου με αφορμή αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Hot Doc για το ΚΕΕΛΠΝΟ που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες σε δεύτερο βαθμό.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόδικο δικαστήριο μετέτρεψε το κατηγορητήριο σε απλή δυσφήμιση, παραδέχτηκε δηλαδή πως τα όσα είχε γράψει το HotDoc για την κ. Στουρνάρα και τις συμβάσεις της δεν ήταν ψευδή.

Υπενθυμίζεται ότι η Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, δεν είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση για το τεύχος που ήταν αφιερωμένο στις δράσεις της στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά για ένα άλλο τεύχος στο οποίο υπήρχε φωτογραφία του ζεύγους Στουρνάρα με τη λεζάντα που θύμιζε πως όπως είχε αποκαλύψει το προηγούμενο τεύχος “βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό για να πάρει εκατομμύρια το ζεύγος Στουρνάρα”.

Η διαδικασία και τα έγγραφα του FBI

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τις ενστάσεις της πολιτικής αγωγής να μην ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο το αποδεικτικό υλικό που προσκόμισε η πλευρά Βαξεβάνη κι αφορούν τα έγγραφα του FBI και τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis αιτήθηκε η πλευρά της κ. Στουρνάρα.

«Τι έγγραφα είναι αυτά; δεν προκύπτει από που προέρχονται», ισχυρίστηκαν οι νομικοί παραστάτες της πολιτικώς ενάγουσας.

Είναι αληθή γνήσια έγγραφα, δεν είναι υποτιθέμενα, αντέτεινε η υπεράσπισής Βαξεβάνη Το FBI αναφέρει την εταιρεία της κ. Στουρνάρα ως όχημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επεσήμανε ο Γιάννης Απατσίδης.

Το Δικαστήριο έλαβε υπόψιν του έγγραφα για το σκάνδαλο Novartis.

«Το θέμα το έχει λύσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τόνισε ο Γιάννης Μαντζουράνης, πρόκειται για απόδειξη αθωότητας κατηγορουμένου, επιτρέπεται η χρήση τους ακόμα κι αν προέρχονται από άλλη ποινική δίκη που δεν έχει καταστεί αμετάκλητη. Δεν υπάρχει καμία ακυρότητα.

Αυτό είναι αποδεικτικό μέσον, η δίκη αφορά και την αλήθεια του δημοσιεύματος. Το δικαίωμα του κατηγορουμένου να αποδείξει την αλήθεια του δημοσιεύματος του που είναι βασικός υπερασπιστικός του ισχυρισμός. Δεν μπορείτε να του στερήσετε αυτό το δικαίωμα»

Μουζακίτης: «Δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ότι υπάρχει ψήγμα αληθείας σε αυτά που έγραψε και προσπαθεί με αυτά τα έγγραφα που προσκόμισε να αποδείξει ότι βαφτίστηκε ο καρκίνος κολλητικός για να πάρει το έργο η κ. Στουρνάρα. Είναι μυστική η έρευνα που γίνεται, το υλικό αυτό διακρίνεται από απαρέγκλιτη μυστικότητα, η χρήση του δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα. Είναι υλικό προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν έχει ασκηθεί καν προκαταρκτική εξέταση. Κάποτε όταν αυτοί οι άνθρωποι άκουγαν γι’ αυτή την υπηρεσία πάθαιναν αναφυλαξία, άκουγαν FBI κι έβγαζαν σπυριά».

Βαξεβάνης: Ποιοι άνθρωποι κύριε; ξέρετε τι έκανα εγώ;

Μαντζουράνης: «Η προκαταρκτική είναι μυστική…πρώτον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση κατά του Φρουζή… Καταθέτω σωρεία αποφάσεων Αρείου Πάγου που απέρριψε αναιρέσεις με αυτό το επιχείρημα που επικαλείται η πολιτική αγωγή. Εκτός αν προσβάλουν τα έγγραφα ως πλαστά και να κατονομάσουν και τον πλαστογράφο».

Εισαγγελέας: «Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν εδώ είχαμε κακούργημα και όχι πλημμέλημα. Δεν αφορούν την υπόθεση. Να γίνει δεκτή η ένσταση της πολιτικής αγωγής».

Μαντζουράνης: «Φειγ βολάν στη Βουλή έγιναν τα έγγραφα. Σε απάντηση του εισαγγελέα που λέει ότι δεν ξέρουμε και από που προέρχονται. Χρησιμοποιήθηκαν και στην έναρξη της προκαταρκτικής διαδικασίας στη Βουλή και δεν προσβάλλονται ως πλαστά. Και βέβαια δεν είναι άσχετα με την υπόθεση, αναφέρονται στην κ. Στουρνάρα στην εταιρεία της και τις δουλειές που έπαιρνε».

Απατσίδης: «Έχει κριθεί νομολογιακά ότι επιτρέπεται για την απόδειξη αθωότητας κατηγορουμένου, ανεξάρτητα από το αν δικάζεται για πλημμέλημα ή κακούργημα. Όταν τα παίρνεις από τρίτον επιτρέπεται. Ακραίως υποβλήθηκε η ένσταση».

Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της πολιτικής αγωγής για μη ανάγνωση των συγκεκριμένων εγγράφων.

Πολιτική αγωγή: Να μην ληφθεί τότε υπόψη η κατάθεση Πολάκη έχει ασκήσει εισαγγελικά και προανακριτικά καθήκοντα για την υπόθεση στη Βουλή.

Απατσίδης: Γιατί είναι ανακριτής του FBI ο Πολάκης;

Μαντζουράνης: Το στοιχείο των παρανομιών του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνάρτηση και με τη Novartis έχει σχέση με το δημοσίευμα… όλα αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την τοποθέτηση του κατηγορούμενου ότι το δημοσίευμα του είναι αληθές κι άρα παραμένει ατιμώρητος.

Η διαδικασία συνεχίζεται. Σε λίγο περισσότερα.