Newsroom

Newsroom

Δίκη Βαξεβάνη – Βγενόπουλου: Κύπρια πραγματογνώμονας οικονομολόγος ξεκαθαρίζει πως η ευθύνη βαραίνει τον Βγενόπουλο

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στο Εφετείο Αθηνών η δίκη Βαξεβάνη – Βγενόπουλου με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης. Στην κατάθεση τής η Κύπρια πραγματογνώμονας - οικονομολόγος και βουλευτής, Άννας Θεολόγου, ανέφερε ότι τον Βγενόπουλο βαραίνει η ευθύνη τόσο για την κατάρρευση της Λαϊκής όσο και της κυπριακής οικονομίας στον Ανδρέα Βγενόπουλο.

56eed6a11dc524aa648b47c1 1

Η Άννα Θεολόγου κατέθεσε βάση μελετών και εκθέσεων για τις δανειοδοτήσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις ερωτήσεις του προέδρου της δικαστηρίου προς την κ. Θεολόγου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε διαβάσει τα δημοσιεύματα;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θεωρείτε ότι υπερέβησαν το μέτρο.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ. Όχι. Με βάση τα στοιχεία που κι εμείς έχουμε στα χέρια μας, ο δημοσιογράφος κατέγραψε όλες τις πτυχές της υπόθεσης που ερευνάται και στην Κύπρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λέει ότι ο κ. Βγενόπουλος δημιουργούσε έναν οικονομικό γίγαντα κλπ;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Τεκμηριώνεται. Υπάρχει αναλυτικός κατάλογος με δειγματοληπτικό έλεγχο που αφορά ναυτιλιακά δάνεια και μεγάλα ανοίγματα. Στο κατάλογο αυτό καταγράφονται τα στοιχεία των δανείων και οι εξασφαλίσεις τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα για τη δανειοδότηση με εγγύηση μετοχών;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν ο δημοσιογράφος γράφει ότι δημιουργείτο οικονομική ευρωστία με ξένα κόλλυβα;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Τα χρήματα της τράπεζας, είναι χρήματα των καταθετών.

Οι ερωτήσεις του εισαγγελέα

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μιλήσατε για τα μετοχοδάνεια. Αυτά αφορούν την ΑΜΚ της MIG;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι μόνο αυτό. Έχουν δοθεί κι άλλα δάνεια για αγορά μετοχών εταιριών του ομίλου MIG.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς συνετέλεσε στην οικονομική κατάρρευση της Κύπρου η υπόθεση της Λαϊκής;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Συνετέλεσε, διότι αυτή η κακοδιαχείριση οδήγησε στο κούρεμα των καταθέσεων και στο κλείσιμο της Λαϊκής. Επιπλέον, άλλη τράπεζα ανέλαβε τα προβλήματα της Λαϊκής για να μην εκτεθεί περισσότερο η κυπριακή Οικονομία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπήρχαν κι άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν ώστε η Κύπρος να μπει σε μνημόνιο;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Κατά την άποψή μου όχι. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου πριν από το μνημόνιο ήταν στο 85% που σημαίνει πως ήταν βιώσιμο. Η Κύπρος κλήθηκε να σώσει το τραπεζικό σύστημα που κατάρρεε κυρίως εξαιτίας της Λαϊκής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η έκθεση της κυπριακής Βουλής κάνει λόγο για άνοιγμα 4 δις μεταξύ καταθέσεων και δανείων. Τι σημαίνει αυτό;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Πρακτικά σημαίνει ότι η τράπεζα δίνοντας δάνεια δημιουργεί η ίδια πλούτο στην αγορά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έτσι δεν λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Ναι. Αλλά όταν δίνουμε δάνεια πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι θα πάρουμε τα χρήματα πίσω. Όταν δεν υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις τότε δημιουργείται πρόβλημα στην ίδια την τράπεζα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο λόγος καταθέσεων – δανείων, πρέπει να έχει κάποιο όριο;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Πρέπει τα δάνεια να είναι λιγότερα από τις καταθέσεις. Αν τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα τότε μπορεί να υπερβαίνουν τις καταθέσεις.

Οι ερωτήσεις της εφέτη

ΕΦΕΤΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε ότι η ζημιά στη Λαϊκή προέκυψε από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Εσείς τι λέτε;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Είναι ένα κομμάτι της ζημιάς.

ΕΦΕΤΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος είπε επίσης ότι μόνο ένα μικρό μέρος της ΑΜΚ έγινε με δανεισμό και η ΑΜΚ είχε υπερκάλυψη.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Το θέμα δεν είναι αν η ΑΜΚ έγινε μόνο με δάνεια, αλλά αν τα δάνεια που δόθηκαν για την ΑΜΚ ήταν εξασφαλισμένα. Σημασία έχει αν η αξία της μετοχής είναι αντιπροσωπευτική των συναλλαγών της εταιρίας στην οποία ο εκάστοτε επενδυτής προτίθεται να επενδύσει.

ΕΦΕΤΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος καταθέτει επίσης ότι είχε προβλήματα με το πολιτικό κατεστημένο στην Κύπρο. Αποδίδει την ευθύνη που του προσάπτουν, στα προβλήματα με το πολιτικό κατεστημένο.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Γιατί σχετίζει τις πράξεις της τράπεζας με το πολιτικό κατεστημένο;

ΕΦΕΤΗΣ: Θεωρείτε ότι ο κ. Βγενόπουλος έχει την κύρια ευθύνη;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα.

ΕΦΕΤΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος λέει ότι είχε ένα πολύ μικρό ποσοστό στην τράπεζα.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Σε προσωπικό επίπεδο ναι. Αλλά και ο κ. Βγενόπουλος συμμετείχε στην τράπεζα και μέσω συνδεδεμένων εταιριών.

Οι ερωτήσεις του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Μιχάλη Δημητρακόπουλου

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιο κόμμα είστε βουλευτής;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Με τη Συμμαχία Πολιτών. Έχω εκλεγεί όμως ως ανεξάρτητη.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έγινε η διασυνοριακή συγχώνευση, ποιος ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Ο κ. Ορφανίδης.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην προηγούμενη συνεδρίαση έγινε πολύς λόγος για το αν ο ρόλος των κεντρικών τραπεζιτών είναι διακοσμητικός. Στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν μας είπε κανείς ότι ήταν διακοσμητικός ο ρόλος του.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Εποπτικός είναι.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί στην Κύπρο να ανοίξει τράπεζα χωρίς της έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνώριζε ο κ. Ορφανίδης το πόρισμα του 2009; Κι αν το γνώριζε γιατί επέτρεψε να γίνει αυτή η συγχώνευση; Γιατί δεν προσπάθησε να προστατέψει τους κύπριους πολίτες;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Έχουν κι άλλοι ευθύνες. Ο κ. Ορφανίδης έχει κληθεί να καταθέσει στην κυπριακή Βουλή και αναμένεται να καταθέσει την άλλη εβδομάδα.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος διαβάζει έγγραφο της ΤτΕ που περιλαμβάνεται στη διάταξη της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη και η οποία αναφέρει ότι τα επίμαχα δάνεια ήταν κατά τη στιγμή της χορήγησής τους πλήρως εξασφαλισμένα. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος παρεμβαίνει από την πλευρά της υπεράσπισης και διευκρινίζει ότι μέσα στην έκθεση της κ. Τσατάνη περιλαμβάνονται όσα προσκόμισε ο κ. Βγενόπουλος και τα οποία υιοθέτησε η εισαγγελέας Εφετών. Ο Γιάννης Μαντζουράνης προσθέτει ότι έχει γίνει επιλεκτική χρήση αποσπασμάτων πορίσματος όπως ακριβώς ήθελε ο κ. Βγενόπουλος. Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρει ότι η σελίδα που προσκόμισε προκύπτει από το πόρισμα της κ. Τσατάνη και επιμένει ότι αναφέρεται πότε έχει συνταχθεί η έκθεση της ΤτΕ από την οποία προκύπτει το εν λόγω έγγραφο. Σε νέα παρέμβασή του ο Γιάννης Μαντζουράνης καλεί την πολιτική αγωγή να προσκομίσει στο δικαστήριο το πόρισμα στο υπάρχει η επίμαχη σελίδα.

Στην αρχική ερώτηση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου αναφορικά με τις καλύψεις των δανείων τις οποίες επιβεβαιώνει η ΤτΕ, η μάρτυρας απαντάει ότι ακόμη κι αν κατά τη χορήγηση υπάρχει υπερεξασφάλιση, αλλά τα δάνεια χάσουν τις εξασφαλίσεις τους, τότε η τράπεζα οφείλει να τα καλύψει εκ νέου.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο έπεσε η αξία της μετοχής της MIG;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Αυτή τη στιγμή έχει χάσει το 94% της αξίας της.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε πόσο έχει πέσει η μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: 97%.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ίδια είναι η πτώση και στη Eurobank και στην Alpha Bank.

Συνεχίζει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Ο κ. Ορφανίδης σε συνέντευξή του το 2013, επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και όχι στον κ. Βγενόπουλος. Τι έχετε να πείτε επ’ αυτού;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Δεν έχω να πω τίποτα.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλο σημείο ο κ. Ορφανίδης λέει αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης, ότι έπαιξαν ρόλο οι επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης στην Κύπρο. Δεν λέει κάτι για τον Βγενόπουλο.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Είναι η άποψή του αυτή. Και στην Κύπρο κλήθηκε να τα πει, αλλά δεν είπε τίποτα.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει επίσης ο κ. Ορφανίδης, ότι εάν η κυβέρνηση είχε κάνει τότε αίτηση για ένα λογικό μικρό πακέτο βοηθείας από την τρόικα, θα μπορούσε να έχει λυθεί το πρόβλημα με τις δύο τράπεζες. Επίσης λέει ότι οι τράπεζες πέρασαν τα τεστ κοπώσεως. Πάλι δεν λέει κάτι για τον κ. Βγενόπουλο.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Για να περάσει μια τράπεζα τα τεστ κοπώσεως δεν έχει ανάγκη κεφαλαιακής στήριξης. Γιατί να μπει η Κύπρος σε μνημόνιο για τις τράπεζες; Κι επιπλέον, αφού πέρασαν τα stress tests γιατί είχαν ανάγκη στήριξης;

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος συνεχίζει να διαβάζει αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου το 2013 και επισημαίνει τις διαπιστώσεις του αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης Χριστόφια για την κατάρρευση της Οικονομίας. Ο Γιάννης Μαντζουράνης από την πλευρά της υπεράσπισης διαβάζει επιστολή του κ. Ορφανίδη από το 2011 όπου επιρρίπτει ευθύνες στη Λαϊκή Τράπεζα και κάνει λόγο για αντιφάσεις στις οποίες πέφτει στη συνέντευξή του μετά από δύο χρόνια. Ο συνήγορος υπεράσπισης διαβάζει συγκεκριμένα αποσπάσματα από τα οποία φαίνεται ότι ο κ. Ορφανίδης ως κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου δεν δεχόταν τους ισχυρισμούς του Ανδρέα Βγενόπουλου, αναφορικά με τα προβλήματα της Λαϊκής.

Οι ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Γιάννη Μαντζουράνη

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Εσείς έχετε διαπιστώσει ότι έγινε απελευθέρωση δεσμευμένων καταθέσεων για συμμετοχή πελατών στην ΑΜΚ;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Αναφέρεται στην έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Όταν μια κεντρική τράπεζα επιβάλλει σε με ιδιωτική τράπεζα κυρώσεις όπως απαγόρευση νέων χρηματοδοτήσεων και χορηγήσεων προς συμβούλους, διευθυντές της τράπεζας και συνδεδεμένα πρόσωπα, τι σημαίνει;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Είχε παρατηρήσει προνομιακή μεταχείριση.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Του απαγόρευσε ο κεντρικός τραπεζίτης οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς τα ελληνικά καταστήματα της τράπεζας, χωρίς προηγούμενη έγκριση της κεντρικής τράπεζας;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλάει για άμεση ακύρωση των ορίων άνω των 50.000 ευρώ. Αυτό πότε γίνεται; Και κυρίως δείχνει εμπιστοσύνη του κεντρικού τραπεζίτη στη διοίκηση της τράπεζας.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης συνεχίζει την ανάγνωση της επιστολής του πρώην κεντρικού τραπεζίτης της Κύπρου από την οποία προκύπτει σαφώς ότι απαγόρευε στη διοίκηση της Λαϊκής συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία και κατά την κρίση της μάρτυρα είναι ενδεικτικά της μη εμπιστοσύνης της κεντρικής τράπεζας στη διοίκηση της Λαϊκής.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αυτές οι απαγορεύσεις που επιβάλλει ο κ. Ορφανίδης είναι συνήθεις;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι. Σημαίνει ότι είχαν εντοπιστεί προβλήματα. Δεν στέλνονται τέτοιες επιστολές σε όλες τις τράπεζες.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Μήπως αυτές οι απαγορεύσεις ήρθαν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες πρακτικές, συγκεκριμένων τραπεζιτών;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα.

Ο κ. Μαντζουράνης σημειώνει στο σημείο αυτό ότι υπάρχει απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου η οποία επιβάλλει πρόστιμο άνω του 1 εκατ. ευρώ στη Λαϊκή για την αγορά των ελληνικών ομολόγων το 2010 και 2011. Πρόστιμο επιβάλλεται παράλληλα και σε μέλη του Δ.Σ. ανάμεσα στα οποία και οι Βγενόπουλος, Μπουλούτας. Η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει στην απόφασή της ότι τα ομόλογα αγοράζονταν μέχρι και το πρώτο PSI, δηλαδή ενώ η τιμή τους έπεφτε

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ποιοι πωλούσαν την εποχή εκείνη ομόλογα; Μήπως εκείνοι που ήθελαν να τα ξεφορτωθούν;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα. Άλλωστε τότε τα σπρεντς είχαν ανέβει στα ύψη και όλοι ξεφορτώνονταν τα ελληνικά ομόλογα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ποιος επομένως είχε την ευθύνη;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Το Δ.Σ. της τράπεζας, αλλά κυρίως ο Ανδρέας Βγενόπουλος στον οποίο άλλωστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε το μεγαλύτερο πρόστιμο.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ποιος αποφασίζει ποιος θα είναι μέλος του Δ.Σ.;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Αυτός που εκπροσωπεί τους μετόχους. Εν προκειμένω ο κ. Βγενόπουλος.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Όταν λέμε δημόσιο χρέος περιλαμβάνονται τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος ισχυρίζεται ότι η Κύπρος μπήκε στο μνημόνιο γιατί είχε δημοσιονομικό πρόβλημα. Ισχύει ότι η Κύπρος μπήκε στο μνημόνιο γι’ αυτό; Η μήπως ισχύει ότι μπήκε γιατί είχαν πρόβλημα οι τράπεζές της;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Είχαν πρόβλημα οι τράπεζές της.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Έγινε μια ΑΜΚ της MIG για την οποία δόθηκαν 730 εκατ. μετοχοδάνεια. Ο κ. Βγενόπουλος ισχυρίζεται ότι υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ και τα 730 εκατ. είναι μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο της ΑΜΚ…

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όταν γίνεται ανακοίνωση για ΑΜΚ, τα κεφάλαια μπορεί να καλυφθούν τρεις και τέσσερις φορές. Το ερώτημα είναι, αφού υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ γιατί πήρες από τα δάνειά σου; Γιατί αφού υπήρχε τέτοια κάλυψη, δεν πήραν τα χρήματα από άλλες πηγές;

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Υπάρχει λοιπόν άλλος λόγος, να προτιμηθούν εκείνοι που είχαν πάρει τα μετοχοδάνεια εκτός από το ότι προσέφεραν μεγαλύτερη τιμή για την αγορά των μετοχών;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Δεν υπάρχει.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Όταν οι καλύψεις ενός δανείου μεταβάλλονται επί τα χείρω, είπατε ότι η τράπεζα πρέπει να ζητήσει νέες εξασφαλίσεις. Όταν αρνηθεί κάποιος να δώσει τις εξασφαλίσεις τι κάνει η τράπεζα;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Αναγκαστική εκτέλεση.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Έγινε εδώ κάτι τέτοιο;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα τι δάνεια έδινε. Δάνεια με ισχυρή ικανότητα αποπληρωμής ή με μεγάλο ρίσκο;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Οι εκθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου αναφέρει ότι δίνονται και δάνεια υψηλού ρίσκου. Δάνεια με αποπληρωμή στη λήξη τους μπορεί να δίνονται, αρκεί να πληρώνονται κατά τη διάρκεια όχι μόνον οι τόκοι αλλά και ένα μέρος του κεφαλαίου. Αυτό που γινόταν στη Λαϊκή δεν αποτελεί συνήθη τραπεζική πρακτική.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η Λαϊκή είχε δώσει 1,2 δις καταναλωτικά δάνεια. Στα 108 εκατ. αυτών των δανείων υπήρχαν εξασφαλίσεις με οχήματα. Αυτό είναι σύνηθες; Και τι συνέπειες έχει;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Οι καλύψεις στα οχήματα, επειδή χάνουν πολύ γρήγορα την αξία τους, δεν είναι επαρκείς.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Υπάρχουν άλλα δάνεια χωρίς υποθήκη. Είναι πολλά αυτά τα δάνεια;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Στα δάνεια που εξετάστηκαν, τα περισσότερα έχουν εξασφάλιση μετοχές και κάποια έχουν υποθήκες. Σε σχέση με το ποσό των δανείων, είναι πολύ μικρότερες.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ο κ. Ζολώτας είχε εξασφαλίσεις 42%. Απ’ αυτό το δάνειο οι ζημιές της τράπεζας είναι το 77% του δανείου. Από τις εξασφαλίσεις που είχε, μόνο 9,7 εκατ. ήταν εμπράγματες και τα υπόλοιπα μετοχές. Μπορείτε να μας πείτε πόσες από τις μετοχές που είχαν δοθεί ως εξασφάλιση μηδενίστηκαν;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Πολλές μετοχές.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η Αγγελική Φράγκου στα 176 εκατ. που είχε πάρει, πόσες εξασφαλίσεις είχε;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Οι εξασφαλίσεις ακίνητης περιουσίας είναι 9 εκατ. και 24 εκατ. είναι σε μετοχές.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Τι μετοχές;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Της Terra Norma, της IRF, της Grant Union του Ζολώτα, της MIG…

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Δηλαδή εταιριών συνδεδεμένων με τον κ. Βγενόπουλο.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Ναι.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης διαβάζει λίστα δανειοληπτών και ρωτάει αν είχαν σχέσεις με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, με τη μάρτυρα να διευκρινίζει ότι εφόσον είχαν μετοχές συνδεδεμένων εταιριών τότε είχαν σχέσεις μαζί του.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ο κ. Ζολώτας αγοράζει την Aries με δάνειο από την Επενδυτική τράπεζα 145 εκατ. Την Aries τη μετονομάζει σε Newlead. Η Focus έχει επίσης πάρει δάνειο άνω των 200 εκατ. ευρώ από την τράπεζα, το οποίο το μετατρέπει σε μετοχές της Newlead. Είναι έτσι;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι η Newlead είχε στην κατοχή της δεξαμενόπλοια. Από το γεγονός αυτό προκύπτει το ερώτημα, γιατί η τράπεζα προτίμησε να χρησιμοποιήσει ως εξασφάλιση μετοχές και όχι τα δεξαμενόπλοια. Όπως σημειώνει η μάρτυρας, αυτό είναι περίεργο και δεν συνιστά συνήθη τραπεζική πρακτική.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Τα δάνεια στη Μονή Βατοπεδίου, δίνονται για επενδυτικούς σκοπούς που θα προτείνει η τράπεζα και θα επιλέγει η πιστούχος;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Δίνονται.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Απ’ αυτά τα δάνεια, η τράπεζα πρότεινε και συνολικά επενδύθηκαν από τη Μονή 115,5 εκατ. στον όμιλο MIG και σε συνδεδεμένες μ’ αυτόν εταιρίες.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Ναι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Όταν μέρος των δανείων αυτών επενδύεται στην κατασκευή ακινήτων επί εκτάσεων που είχαν ανταλλαχθεί, αυτό διευκόλυνε ή εμπόδισε το καλούμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Το διευκόλυνε βεβαίως.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Έχετε δει πολλές Μονές να κάνουν επενδύσεις σε εταιρίες λογισμικού, σε εταιρίες τροφίμων, σε κατασκευαστικές κ.ο.κ.;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Δεν ξέρω άλλες.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Έχετε διαπιστώσει πολλές Μονές να έχουν offshore εταιρίες;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι.

Οι ερωτήσεις του Γιάννη Απατσίδη

Ο Γιάννης Απατσίδης σχολιάζει αρχικά το έγγραφο της ΤτΕ που υπάρχει στην περιβόητη διάταξη Τσατάνη και καλεί τη μάρτυρα να διαβάσει τις εταιρίες που περιλαμβάνονται σε αυτό. Ο συνήγορος υπεράσπισης διερωτάται αν τα δάνεια που φαίνεται απ’ αυτό το έγγραφο να έχει πάρει ο όμιλος Ζολώτα είναι λίγο πάνω από 200 εκατ. με τη μάρτυρα να ξεκαθαρίζει ότι είναι συνολικά περί τα 500 εκατ. ευρώ.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Σας κάνει εντύπωση μια δανειοδότηση να περιλαμβάνει ως εξασφαλίσεις αποκλειστικά μετοχές; Είναι αυτό που χτυπάει καμπανάκι;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Χτυπάει καμπανάκι αν τα χρήματα του δανείου χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν μετοχές.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Είναι οι μετοχές που δίνονται ως εξασφαλίσεις αποκλειστικά των εταιριών που συνδέονται με τον όμιλο MIG.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Βεβαίως.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Με αυτή την πρακτική θα μπορούσε να γίνει και χειραγώγηση;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Ναι.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Οι εταιρίες που πήραν αυτά τα δάνεια, τα πλήρωσαν τελικώς;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος τι ποσοστό είχε στην IRF;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Δεν το θυμάμαι.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος είχε κάποια σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρία;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Με βάση την έκθεση της PWC, υπήρχε σχέση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπε και ο ίδιος εδώ. 10%.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, η υπόθεση του ενός 1 εκατ. που βρέθηκε στον λογαριασμό του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ξέρετε που βρίσκεται;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Έχουν ασκηθεί διώξεις και κατά του κ. Βγενόπουλου.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Έχουν παραπεμφθεί σε δίκη;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Καλούνται να παρουσιαστούν στην Κύπρο στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Κατηγορείται ο κ. Βγενόπουλος για χρηματισμό;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Κατηγορείται για χρηματισμό του Χριστοδούλου.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Κατηγορείται ότι έπραξε τον χρηματισμό μέσω του κ. Ζολώτα;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Θυμάστε να έχει ο κ. Ζολώτας κάποια σχέση με την IRF;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα. Και η κ. Φράγκου.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ο χρηματισμός έγινε σύμφωνα με την κατηγορία μέσω της Focus;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Έχουν υπάρξει δημόσιες καταγγελίες ή φήμες ότι ο κ. Βγενόπουλος έχει χρηματίσει πρόσωπα στην Κύπρο;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μέσα στην ποινική δίωξη για τον χρηματισμό Χριστοδούλου, γίνεται λόγος και για απόπειρες χρηματισμού αξιωματούχων του κράτους. Φήμες υπάρχουν πολλές, αλλά αυτά θα τεκμηριωθούν στο δικαστήριο.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ο κ. Βαξεβάνης, είχε βάση για να γράψει αυτά που έγραψε;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Είχε. Άλλωστε είχε ήδη ξεκινήσει στη Βουλή της Κύπρου έλεγχος όσων γράφονται.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Μπορείτε να μου περιγράψετε το κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2013, όταν γράφονται τα ρεπορτάζ;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μετά το κούρεμα, επικρατούσε πανικός να τηρηθούν κρυφά τα έγγραφα που αφορούσαν τη Λαϊκή Τράπεζα και ξεκινούσε η διαδικασία διερεύνησης για το πώς οδηγηθήκαμε στο κούρεμα των καταθέσεων.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος ήταν τότε στο επίκεντρο στην Κύπρο;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Βεβαίως ήταν, ως διαχειριστής της Λαϊκής.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Υπήρχαν παράνομα δάνεια;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Υπήρχαν δάνεια τα οποία δόθηκαν με λάθος διαδικασίες. Διότι για να δοθούν τα δάνεια υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Όταν μια τράπεζα δίνει δάνεια, σημαίνει ότι δημιουργεί πλούτο στην αγορά. Με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση τα δάνεια πήγαιναν σε εταιρίες του ομίλου. Έτσι αυξανόταν το σύνολο της αξίας του ομίλου.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Όταν ο δημοσιογράφος μιλάει για οικονομικό γίγαντα που δημιουργήθηκε με δανεικά λεφτά είναι υπερβολικός;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ο δημοσιογράφος λέει επίσης ότι «αν δεν υπήρχε ο Βγενόπουλος, ίσως να μην υπήρχε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου». Το δεδομένο είναι ότι από τα δάνεια που δόθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου από τη Marfin πολλά επενδύθηκαν σε μετοχές εταιριών του ομίλου και άλλα επενδύθηκαν σε εταιρίες που είχαν συμμετοχή στο λεγόμενο σκάνδαλο με την κατασκευή ακινήτων στα ανταλλαχθέντα ακίνητα. Θα μπορούσε να γίνει υλοποίηση του σχεδίου για την ανάπτυξη της γης αν δεν υπήρχαν τα χρήματα του δανείου;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι. Αν δεν δινόταν το δάνειο, δεν θα υπήρχαν χρήματα για να επενδυθούν στην ανάπτυξη της γης.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Αν δεν είχε βγει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο κ. Βγενόπουλος θα είχε απασχολήσει τόσο την επικαιρότητα;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι. Όλα αυτά ξεκίνησαν να εμφανίζονται το 2012 όταν άλλαξε η διοίκηση της Λαϊκής.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Στην Κύπρο, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλή τι κάνει αυτή τη στιγμή;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Ξανανοίγει την υπόθεση, διότι όταν συνέταξε το πόρισμά της δεν υπήρχαν τα στοιχεία για τη Newlead.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Έχετε ακούσει την υπόθεση Φόρου – Μπουλούτα;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Υπάρχει νομίζω διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος λέει ότι ήταν για κάποιο διάστημα στην Επιτροπή Δανειοδοτήσεων, αλλά δεν πήγαινε σχεδόν ποτέ. Στην Κύπρο ο κ. Βγενόπουλος ταυτιζόταν με τη διοίκηση της Λαϊκής. Τι ρόλο είχε ο κ. Βγενόπουλος στα μάτια των Κυπρίων.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Στα μάτια των Κυπρίων ο κ. Βγενόπουλος ήταν ο άρχων της Λαϊκής, ο διαχειριστής της τράπεζας.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Πολιτικοί στην Κύπρο έχουν διατυπώσει δημόσια κατηγορίες εναντίον του κ. Βγενόπουλου.

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Έχουν γίνει διάφορες καταγγελίες.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Το δημοσίευμα των NYT το οποίο όπως είπατε δεν διέψευσε ποτέ ο ΠτΔ, προηγήθηκε του δημοσιεύματος του περιοδικού;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα.

Οι ερωτήσεις του Νίκου Κωνσταντόπουλου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Δεκέμβριο του 2012 ο κ. Χριστόφιας λέει σε διάγγελμα ότι περίπου 4 δις είναι η ζημιά από τα ελληνικά ομόλογα κι άλλα τόσα από τη μετατροπή της Marfin Egnatia από ελληνική σε κυπριακή τράπεζα. Η κυπριακή λοιπόν τράπεζα, χρησιμοποιήθηκε για να δίνονται δάνεια στην Ελλάδα ή στην Κύπρο;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Στην Ελλάδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι μια μεθόδευση η οποία πρέπει να ελέγχεται;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Πρέπει να ελέγχεται, μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ο κ. Βγενόπουλος στο δικαστήριο ότι ήταν πρωτοφανής η ΑΜΚ που πέτυχε η MIG. Αυτή η ΑΜΚ έχει μια ανταπόκριση στην πρόσκληση μέσω αυτών που δανειοδοτούντο από τη Λαϊκή;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Λαϊκή από την οποία δόθηκαν τα δάνεια, συμμετείχε στην ΑΜΚ:

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταβάλλεται έτσι το πεδίο αναφορικά με το ποια εταιρία είναι συνδεδεμένη με ποια;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν κατέρρεε η κυπριακή Οικονομία, ο δημοσιογράφος τι έπρεπε να κάνει; Να κοιτάζει από την τηλεόραση;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Είναι δυνατόν να μην ασχολείτο με το θέμα; Αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά. Έχανε ο κόσμος τις καταθέσεις του, έχανε χρήματα από την τσέπη του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι ασχολήθηκε λοιπόν, είναι έξω από τα δεδομένα μια κριτικής δημοσιογραφίας; Ήταν αληθή αυτά που έγραφε;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Ήταν απολύτως αληθή. Και γνωρίζω ότι το ζήτημα της Κύπρου απασχολούσε ως πρώτο θέμα και τα Μέσα Ενημέρωσης σε πολύ μεγαλύτερες χώρες από την Ελλάδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά όλα που συζητάμε σήμερα, είχαν επισημανθεί ως επερχόμενοι κίνδυνοι από νωρίτερα;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Είχαν επισημανθεί από το 2007 και το 2009.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πάντες στην Κύπρο δεν ασχολούνται μ’ αυτή την υπόθεση; Δεν απασχολείται το σύνολο των θεσμικών οργάνων;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Έτσι είναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πανίκος Δημητριάδης ποιος είναι;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Ο κεντρικός τραπεζίτης μετά τον κ. Ορφανίδη. Ανέλαβε τον Μάιο του 2012.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Δημητριάδης λέει τον Απρίλιο του 2013 σε έγγραφό του αναφορικά με τη διοχέτευση ρευστότητας προς τη Marfin Egnatia ότι η τράπεζα συμμορφωνόταν με τους κανόνες μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, αλλά μετά υπήρχε πρόβλημα. Η παράβαση προέκυψε, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Δημητριάδης επικαλούμενος απάντηση της τράπεζας, λόγω των αναγκών ρευστότητας της θυγατρικής στην Ελλάδα την οποία η μητρική τράπεζα στην Κύπρο όφειλε να στηρίξει. Γιατί δημιουργήθηκε το άνοιγμα ρευστότητας στην Ελλάδα; Από τα δάνεια;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Μάλιστα.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συνεχίζει την ανάγνωση του εγγράφου του Πανίκου Δημητριάδη, από την οποία προκύπτει ότι υπήρξε μεθόδευση ώστε να τηρείται ο δείκτης της τράπεζας σε επίπεδα υψηλότερα του ελαχίστου ορίου. Τέλος ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρεται στις διαδικασίες που ακολούθησαν μετά το αίτημα των κυπριακών Αρχών στην Ελλάδα για δικαστική συνδρομή. Διερωτάται συγκεκριμένα αν κάποιος ο οποίος καλείται από τις κυπριακές Αρχές να δώσουν εξηγήσεις, πρέπει να το πράξει, με την μάρτυρα να απαντάει καταφατικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βγενόπουλος, τόσο πολυπράγμων και με τόσες θέσεις σε εταιρίες, δεν όφειλε να δώσει εξηγήσεις;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Βεβαίως. Ο κ. Βγενόπουλος έχει κληθεί στην Κύπρο (και από την κυπριακή Βουλή) αλλά δεν εμφανίστηκε λέγοντας ότι θα δώσει όλα τα στοιχεία αν έρθουν Κύπριοι στην Ελλάδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ήρθαν οι Κύπριοι, τους διευκόλυνε;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Δεν έχουμε δει κάτι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούσατε ποτέ ότι έκανε αίτηση να μην δοθεί δικαστική συνδρομή στην Κύπρο;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Δεν το ξέρω.

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σημειώνει εμφατικά ότι όχι μόνο το ζήτησε επικαλούμενος λόγους εθνικού συμφέροντος, αλλά το ζήτησε το ίδιο και για τον Μιχάλη Ζολώτα τον οποίο δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η συμπεριφορά δείχνει έναν άνθρωπο που θέλει να βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Αν θέλει ο κ. Βγενόπουλος να δώσει όλα τα στοιχεία και να πει την αλήθεια, μπορεί να το κάνει στη δικαστική διαδικασία στην Κύπρο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ο κ. Προβόπουλος έλεγε «όχι» στην ένωση των δύο τραπεζών θα αποφευγόταν το πρόβλημα στην Κύπρο;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Ναι, διότι αυτές οι μικρές τράπεζες δεν θα είχαν τα κεφάλαια για να κάνουν αυτά τα ανοίγματα.

Οι ερωτήσεις του Κώστα Βαξεβάνη

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε πως υπάρχουν δύο εκθέσεις της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι οποίες κάνουν λόγο για χειραγώγηση μετοχών της MIG. Αυτό είναι χρηστή τραπεζική πρακτική;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι. Επιβάλλονται πρόστιμα για τέτοιες διαδικασίες.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Έχετε ακούσει κάποια ευρωπαϊκή τράπεζα να δανειοδοτεί επιχειρηματίες από μια άλλη χώρα και μάλιστα με 14 δις;

ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Όχι, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Διότι αν γινόταν αυτό θα πήγαινε καθένας να δανείζεται από άλλη χώρα, όπου θα υπήρχαν πιθανώς ευνοϊκότερα επιτόκια.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη στις 9:00 με εξέταση κι άλλων μαρτύρων υπεράσπισης. 

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…