Newsroom

Newsroom

Δικαστήρια με βάση τη σαρία ιδρύει το 2014 το σουλτανάτο του Μπρουνέι

Ο σουλτάνος του Μπρουνέι ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα θέσει ισλαμικά δικαστήρια στη βάση της σαρίας από τον ερχόμενο Απρίλιο.…

Ο σουλτάνος του Μπρουνέι ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα θέσει ισλαμικά δικαστήρια στη βάση της σαρίας από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτό σημαίνει ότι στο νόμο νέο ισλαμικό ποινικό κώδικα θα περιλαμβάνονται ποινές όπως ο θάνατος δια λιθοβολισμού για τη μοιχεία, το μαστίγωμα για την κατανάλωση αλκοόλ και η ποινή του ακρωτηριασμού σε περιπτώσεις κλοπής..

Στο σουλτανάτο του Μπρουνέι δεν διεξάγονται εκλογές και η εξουσία είναι απόλυτα συγκεντρωμένη στο πρόσωπο ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους και ηγέτες κρατών στον κόσμο, του Σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάο, οποίος πρωτοστατεί στη συντηρητική ισλαμική στροφή της χώρας του τα τελευταία χρόνια.

«Προχωρούμε σε αυτό επειδή ο Αλλάχ ο Μεγαλοδύναμος, με όλη του τη γενναιοδωρία, δημιούργησε νόμους για εμάς ώστε να φθάνουμε στην απονομή δικαιοσύνης», τόνισε ο σουλτάνος, ο οποίος διατηρεί και τη θέση του πρωθυπουργού.

Το μικρό σουλτανάτο έχει το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία, μετά τη Σιγκαπούρη. Ο πληθυσμός του είναι λίγο μεγαλύτερος από τις 400.000.

Ήδη η εφαρμογή των ισλαμικών παραδόσεων είναι εντονότερη στο Μπρουνέι σε σχέση με τις γειτονικές του Μαλαισία και Ινδονησία, χώρες με πλειοψηφικό μουσουλμανικό πληθυσμό.

Η πώληση αλκοόλ είναι απαγορευμένη και ο προσηλυτισμός από άλλα θρησκευτικά δόγματα πλην του σουνιτικού Ισλάμ απαγορεύεται αυστηρά.