Διεθνής Αμνηστία για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Ορόσημο στον αγώνα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας

Περαιτέρω νομοθετικές αλλαγές ώστε να κατοχυρωθεί η πλήρης ισότητα για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες ζητά η Διεθνής Αμνηστία

AP22177761335559

Ορόσημο στον αγώνα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την θέσπιση του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή με 176 ψήφους υπέρ, 76 κατά και 2 παρόντες.

«Αυτός ο νόμος αποτελεί σημαντικό ορόσημο στον αγώνα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας και μια νίκη που κερδήθηκε με τον μόχθο όσων έδιναν αυτόν τον αγώνα εδώ και χρόνια. Δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια και στα παιδιά τους την ορατότητα και τα δικαιώματα που τους στερούνταν επί μακρόν», δήλωσε η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, προσθέτοντας:

«Η Ελλάδα γίνεται η 21η ευρωπαϊκή χώρα που εισάγει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ενώ ο νόμος φέρνει πολύ σημαντικές αλλαγές, ωστόσο δεν προχωρά στην παροχή πλήρους ισότητας για τους μη βιολογικούς γονείς και δεν αναγνωρίζει μη δυαδικές έμφυλες ταυτότητες. Αποτυγχάνει να παρέχει πρόσβαση στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα ομόφυλα ζευγάρια, τους ανύπαντρους άντρες, τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα. Επιπλέον, δεν τροποποιεί τη διάταξη που εμποδίζει την αλλαγή του ονόματος και του φύλου των τρανς γονέων στο πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών τους».

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει όχι μόνο να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, αλλά και να εισαγάγουν περαιτέρω νομοθετικές αλλαγές ώστε να κατοχυρωθεί η πλήρης ισότητα για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Όπως τονίζει, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η αποτυχία των αρχών να εισαγάγουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις στα θέματα που αφορούν την έννοια του «τεκμηρίου πατρότητας», το σύμφωνο συμβίωσης, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση φύλου διαιωνίζει πολλαπλές μορφές διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

6189189

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

Μαθήματα ιστορίας και πολιτικής φαίνεται πως χρειάζεται ο Σωτήρης Σέρμπος της ΝΔ

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Καρχαρία Γλυφάδα

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Η Αναστασία Μήλιου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με την εμφάνιση του γαλάζιου καρχαρία στη Γλυφάδα