Διαλόγους-φωτιά του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του, δημοσιεύει η εφημερίδα "Le Monde"

cover
NewsRoom 12/07/2014 | 19:28

Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τις νέες αποκαλύψεις σε βάρος του, από τον Τύπο. Ο Γάλλος πολιτικός, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, υποσχέθηκε να μεσολαβήσει για να βοηθήσει ανώτατο δικαστικό να καταλάβει υψηλή θέση στο Μονακό, πριν ξαφνικά υπαναχωρήσει. Όλα αυτά, σύμφωνα με αποσπάσματα του υλικού, που προέκυψε από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών του επικοινωνιών και τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Le Monde».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ αναφέρονται επανειλημμένως στην επιθυμία του ανώτατου δικαστικού Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος κατείχε θέση στο Εφετείο, να διορισθεί σε υψηλό πόστο του Πριγκιπάτου.

Ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, κατά του οποίου έχουν απαγγελθεί επίσης κατηγορίες, θεωρείται ύποπτος για απόκτηση απόρρητων πληροφοριών σχετικά με δικαστική διαδικασία που αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και για τη διαβίβασή τους στον κύκλο του Νικολά Σαρκοζί. Θεωρείται επίσης ύποπτος για απόπειρα άσκησης επιρροής επί δικαστικών κύκλων υπέρ του Νικολά Σαρκοζί.

"Θα τον βοηθήσω", λέει ο Νικολά Σαρκοζί στον Τιερί Ερζόγκ στις 5 Φεβρουαρίου, σε κινητό τηλέφωνο που έχει αγορασθεί σε πλαστό όνομα. "Εγώ θα τον προωθήσω... τηλεφώνησέ του σήμερα και πες του ότι εγώ πηγαίνω στο Μονακό και ότι θα δω τον πρίγκιπα".

Στις 24 Φεβρουαρίου, σε νέα επικοινωνία, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοινώνει στον δικηγόρο του ότι η επέμβαση του είναι επικείμενη: "Μπορείς να τού πεις ότι θα κάνω το διάβημα προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης (του Μονακό;) αύριο ή μεθαύριο".

Αλλά τελικά, ο Νικολά Σαρκοζί τηλεφωνεί ξανά στον δικηγόρο του στις 26 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά από το "επίσημο" τηλέφωνό του, αυτό για το οποίο η δικαστική έρευνα θεωρεί ότι γνωρίζει ότι παρακολουθείται. Ο πρώην πρόεδρος τού λέει: "Κατάλαβα ότι αυτό θα ήταν λίγο γελοίο, και προτίμησα να μην μιλήσω".

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Τιερί Ερζόγκ θα έχουν και νέα παρόμοια συνομιλία αργότερα, αλλά αυτή φορά στο μυστικό κινητό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Οι δικαστές έχουν φθάσει στο συμπέρασμα ότι οι κ.κ. Σαρκοζί και Ερζόγκ έμαθαν στις 25 Φεβρουαρίου ότι η μυστική γραμμή τελεί επίσης υπό παρακολούθηση και ότι "προσάρμοσαν αναλόγως τα λόγια και τις πράξεις τους".

Η δικαστική έρευνα για ενεργητική διαφθορά, δηλαδή αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας, άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου.

Η κατηγορία της ενεργητικής διαφθοράς στοιχειοθετείται και με βάση την διατύπωση απλής υπόσχεσης προς πρόσωπο-φορέα δημόσιας εξουσίας, ώστε αυτό να ωθηθεί να ενεργήσει με σκοπό το όφελος.