Newsroom

Newsroom

Διαφώνησαν μεμονωμένα…

Βολές εκ των έσω, τόσο για τη διαδικασία κατάθεσης του περιβόητου νομοσχεδίου στη Βουλή όσο και για την ουσία της…

Βολές εκ των έσω, τόσο για τη διαδικασία κατάθεσης του περιβόητου νομοσχεδίου στη Βουλή όσο και για την ουσία της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, δέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Αν και δεν διεφάνη (τουλάχιστον έως χθες) ότι η δυσαρέσκεια αυτή θα μετατραπεί σε καταψήφιση συγκεκριμένων διατάξεων τουλάχιστον για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, εντούτοις πολλοί ήταν οι βουλευτές που κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου έθεσαν «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά την ιδεολογική τους συνείδηση.

Μάλιστα, οι ενστάσεις δεν διατυπώθηκαν μόνο από τους γνωστούς υπόπτους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από στελέχη της και πρώην υπουργούς που έχουν βάλει πλάτη στους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης.

Τον λόγο ζήτησαν και πήραν περισσότεροι από 15 βουλευτές, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Εκτ. Νασιώκας, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ζήτησε να απαγκιστρωθούν οι βουλευτές από την κομματική πειθαρχία και να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Δεν αποδοκίμασε γενικότερα τις αλλαγές που προωθούνται, αλλά φάνηκε επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Στην ίδια γραμμή και ο Κ. Σπηλιόπουλος έκανε λόγο για αβέβαιο μέλλον αν δεν υπάρξει ώθηση στην ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, προέβλεψε ότι χρήση των διατάξεων θα κάνουν και οι κερδοφόρες επιχειρήσεις εκτός από τις προβληματικές.

Αιχμηρότερος ο Ν. Σαλαγιάννης, καταλόγισε στον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και στη Λούκα Κατσέλη, που παρίστατο στη συνεδρίαση, ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι υπουργοί να λειτουργούν με φανατισμό νεοφώτιστου στον νεοφιλελευθερισμό. «Μπαίνει θέμα λειτουργίας του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας, είπε, όταν καλούμαστε να ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο».

Ο Αν. Μακρυπίδης υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις επί των εργασιακών θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ποιες επιχειρήσεις θα υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις όταν υπάρχουν οι επιχειρησιακές. Ο Β. Παπαχρήστος σημείωσε ότι άλλο πράγμα είναι να δέχεσαι τους όρους του τοκογλύφου και άλλο είναι να δεχτείς τη λογική του.

Ο Κ. Γείτονας, ο οποίος τόνισε πως με αυτά που γίνονται προκαλείται κρίση εμπιστοσύνης των βουλευτών στην κυβέρνηση, αλλά ιδίως η Βάσω Παπανδρέου κάλεσαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου να μην υπογράφει μόνος του την επικαιροποίηση του Μνημονίου και επέμειναν στην άποψή τους ακόμη και όταν ο υπουργός Οικονομικών αναρωτήθηκε αν είναι σίγουροι ότι θα ήθελαν κάθε τρίμηνο να φέρνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα στη Βουλή.

Η κ. Παπανδρέου μάλιστα φέρεται να δήλωσε ότι παρά τα μέτρα ο λογαριασμός δεν θα βγει και θα πάμε σε αναδιάρθρωση του χρέους. Προεκτείνοντας την άποψή της, ο Π. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια.

Τέλος, κριτική δέχθηκε και η Λούκα Κατσέλη στη βάση ότι θα έπρεπε, όπως άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί η ίδια, να μην έχουν γενικευμένη χρήση οι επιχειρησιακές συμβάσεις.
http://www.enet.gr/

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…