Newsroom

Newsroom

Δεύτερη επίθεση σε συναγωγή στην Κοπεγχάγη με έναν νεκρό και δύο τραυματίες – Η αστυνομία σκότωσε τον δράστη σε σιδηροδρομικό σταθμό

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Κοπεγχάγη καθώς μετά  την επίθεση σε εκδήλωση για τον Ισλαμισμό, το απόγευμα του Σαββάτου, ακολούθησε…

148c9c001b5182e2

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Κοπεγχάγη καθώς μετά  την επίθεση σε εκδήλωση για τον Ισλαμισμό, το απόγευμα του Σαββάτου, ακολούθησε νέα «χτύπημα», σε συναγωγή, ενώ τα ξημερώματα η αστυνομία άνοιξε πυρ κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό. Η νέα δολοφονική ενέργεια έγινε σε συναγωγή στο κέντρο της πόλης, όπου σκοτώθηκε ένας άνδρας και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, από τον δράστη της επίθεσης που είχε γίνει νωρίτερα, στην εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης, όπου έχασε τη ζωή του ένας ακόμη άνθρωπος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί. Το θύμα έφερε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι.

O άνδρας που έχασε την ζωή του τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή κοντά στη συναγωγή της Κοπεγχάγης ήταν Εβραίος, γνωστοποίησε μία εβραϊκή οργάνωση.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, του Εβραϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας των Σκανδιναβικών Χωρών, Μίκαελ Γκέλβαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μία τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη εντός της συναγωγής τη στιγμή της επίθεσης και ότι ο «νεαρός άνδρας» που σκοτώθηκε από τα πυρά επέβλεπε τις εισόδους του κτιρίου.

H αστυνομία άνοιξε πυρ κοντά σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον δράστη των δολοφονιών, λίγες ώρες μετά τις δύο επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 5 άλλων στην πρωτεύουσα της Δανίας.

«Η αστυνομία άνοιξε πυρ στο σταθμό Νορέμπρο. Ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί. Άγνωστη είναι η κατάσταση της υγείας του», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε αρχικά η αστυνομία στο Twitter. Λίγο αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο τραυματίας κατέληξε.

Το πρώτο περιστατικό εκτυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνταν μια εκδήλωση για τον ισλαμισμό και στην οποία συμμετείχε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ. Από την επίθεση αυτή έχασε τη ζωή του ένας άνδρας.

«Δεν εκφοβιζόμαστε» λέει η χώρα, «οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, αλλά θα παλέψουμε για την Δημοκρατία μας» το μήνυμα της πρωθυπουργού. Μηνύματα στήριξης από το εξωτερικό.

Η αστυνομία έχει δώσει στη δημοσιότητα θολή φωτογραφία ενός δράστη, στην οποία ένας ένοπλος εμφανίζεται με μαύρα ρούχα και καλυμμένο το πρόσωπό του. Οι πρώτες αναφορές μιλούσαν για ενδεχομένως δύο δράστες.


Θεωρείται πιθανότερο πως στόχος ήταν ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, που ήταν παρών στην εκδήλωση και ήταν «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης του 2007 με τα σκίτσα του Μωάμεθ στην Jyllands Posten. Ο Βιλκς έκτοτε, εξαιτίας απειλών για τη ζωή του, ζει υπό αστυνομική προστασία.

Η εκδήλωση που μπήκε στο στόχαστρο γινόταν το απόγευμα στο κέντρο Krudttønden στο Østerbro, βόρεια του κέντρου της πόλης, και είχε θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης».

ΥΠΕΞ: Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κοπεγχάγη

Αποτροπιασμό για την τρομοκρατική επίθεση στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζοντας το συμβάν.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος, καθώς στην Κυβέρνηση και στο φίλο λαό της Δανίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι «η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται». 

 

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…