Newsroom

Newsroom

"Der Spiegel": Καθοδηγητές των τζιχαντιστών στη Σαουδική Αραβία

Οι δράστες των δύο επιθέσεων που έγιναν στα τέλη Ιουλίου στη Γερμανία βρίσκονταν σε επαφή με εκπροσώπους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος -κυρίως στη Σαουδική Αραβία- που τους συμβούλευαν πώς να δράσουν, υποστηρίζει το περιοδικό “Der Spiegel”, επικαλούμενο πληροφορίες για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των τζιχαντιστών.

57a6c8681dc524702d8b4567

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού οι δύο άνδρες αντάλλασσαν μηνύματα με διάφορα πρόσωπα, οι τηλεφωνικοί αριθμοί των οποίων παραπέμπουν στη Σαουδική Αραβία. Το “Spiegel” δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Ο Ριάζ Χαν Αχμαντζάι, ένας 17χρονος που πιθανότατα κατάγεται από το Αφγανιστάν, επιτέθηκε στις 18 Ιουλίου με τσεκούρι στους επιβάτες ενός τρένου, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους. Ο «σύνδεσμός» του στο Ι.Κ. τον είχε συμβουλεύσει να ορμήσει σε συγκεντρωμένο πλήθος με αυτοκίνητο, δηλαδή να αντιγράψει την πολύνεκρη επίθεση που είχε γίνει τέσσερις ημέρες νωρίτερα στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας. Όμως ο Αχμαντζάι διαφώνησε, λέγοντας ότι δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και αντιπρότεινε να επιτεθεί σε ένα τρένο. Η επικοινωνία του με τον «καθοδηγητή» του ολοκληρώθηκε με τη φράση «Θα ιδωθούμε στον παράδεισο» που έγραψε ο νεαρός, ο οποίος σκοτώθηκε κατόπιν από την Αστυνομία.

Ο δράστης της επίθεσης της 24ης Ιουλίου, στο μουσικό φεστιβάλ του Άνσμπαχ, ο Σύρος Μοχάμεντ Νταλίλ, ήταν επίσης σε επαφή με ένα μέλος του Ι.Κ. που του είχε ζητήσει να βιντεοσκοπήσει την έκρηξη του σακιδίου με τη βόμβα που μετέφερε, και να στείλει τις εικόνες στην οργάνωση. Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι ο Νταλίλ μάλλον σκοτώθηκε από λάθος κατά την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού και ότι δεν ήταν βομβιστής αυτοκτονίας. Στην επικοινωνία του με τον καθοδηγητή του αφήνεται εξάλλου να εννοηθεί ότι σχεδίαζε να διαπράξει και άλλες επιθέσεις, όπως σημείωσε το γερμανικό περιοδικό.

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

tanks israel

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και μήνες να εισέλθει στη Ράφα.