Newsroom

Newsroom

Δεν τάζουμε θαύματα, στηρίζουμε την κοινωνία

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου έχει από κάθε άποψη ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά θα τολμούσα να προσθέσω και ιστορικό. Ενα…

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου έχει από κάθε άποψη ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά θα τολμούσα να προσθέσω και ιστορικό. Ενα κόμμα της κατακερματισμένης Αριστεράς καθίσταται για πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση και καλείται να ωριμάσει εντός ενός μήνα προκειμένου να ανταποκριθεί στον ρόλο της εν δυνάμει κυβέρνησης.

Η δυναμική αυτού του ρεύματος, στην οποία μπορεί να εντάξει κανείς και τη δύναμη που καταγράφει η Δημοκρατική Αριστερά, δεν έχει μόνο εκλογικά χαρακτηριστικά. Είναι μια αναγεννητική και αναζωογονητική προσπάθεια που θα επιβάλει την παρουσία νέων δυνάμεων, τις οποίες για χρόνια ο δικομματισμός είχε αφήσει στο πολιτικό περιθώριο.

Είναι μια νέα συνισταμένη στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας, που θα επηρεάσει, ακόμη και θα ανατρέψει την οικογενειοκρατία και την πριγκιπική λογική των αστικών κομμάτων.

Πολλοί αναρωτιούνται, άλλοι δικαίως και άλλοι υστερόβουλα, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει η κυβερνητική Αριστερά τα πελώρια προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει λύσεις.
Η κυβερνητική Αριστερά, αντιμέτωπη με όσα την περιμένουν, διαθέτει ένα πανίσχυρο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της. Αυτό είναι το ηθικό της πλεονέκτημα.

Προσωπικά, αντιλαμβανόμενος την επίθεση που υφίστανται οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό το κόμμα κατόρθωσε να εμπεδώσει ένα επίπεδο εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας. Χαρακτηριστικό στο οποίο ο πριγκιπικός δικομματισμός παρουσιάζει τεράστιο και παθογενές έλλειμμα.

Η Αριστερά δεν τάζει θαύματα. Εγγυάται τη διαφανή διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, το νοικοκύρεμα, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση, τη συνέπεια λόγων και έργων. Κυρίως όμως εγγυάται ότι θα καταστεί ο πλέον αταλάντευτος και αξιόπιστος διαπραγματευτής των πραγματικών συμφερόντων της χώρας και του λαού μας, στα ευρωπαϊκά όργανα.

Η Αριστερά γνωρίζει ότι «λεφτά δεν υπάρχουν». Υπάρχουν όμως ισχυροί θύλακες φοροδιαφυγής και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η αυριανή κυβερνητική Αριστερά γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων με τα οποία καλείται να αναμετρηθεί. Είμαι βέβαιος ότι θα επιδείξει ικανότητα προσαρμογής, όχι για να απορροφηθεί από αυτήν, αλλά για να συμβάλει σε δομικές αλλαγές.

Η σύμπνοια της εποχής συνηγορεί υπέρ αυτού του εγχειρήματος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Ολοι όσοι πιστεύουμε ότι η κοινωνία διαθέτει τα απαραίτητα αποθέματα υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς της -με ό,τι αυτό σημαίνει- οφείλουμε να είμαστε υποστηρικτές, συμμέτοχοι και συνδημιουργοί αυτής της πανανθρώπινης προσπάθειας.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εξελέγη στη Β’ Αθηνών βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και νωρίτερα ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για τρεις θητείες. Έχασε το φως του το 1961 από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας.

http://www.ethnos.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr