Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Δεν θα ψηφίσουμε νέο μνημόνιο – Νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι μία τιμωρία της Ελλάδας δεν θα επηρεάσει την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός, στην τριτολογία του από το βήμα της Βουλής, επεσήμανε πως με βάση τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, η ελληνική κυβέρνηση ορθώς δεν δέχθηκε την πρόταση των δανειστών, που προέβλεπε σκληρά μέτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να αποτελέσουν σημεία σύγκλισης, όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

tsipras vouli new

Ο πρωθυπουργός, στην τριτολογία του από το βήμα της Βουλής, επεσήμανε πως με βάση τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, η ελληνική κυβέρνηση ορθώς δεν δέχθηκε την πρόταση των δανειστών, που προέβλεπε σκληρά μέτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να αποτελέσουν σημεία σύγκλισης, όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

«Τις επόμενες μέρες θα δικαιωθεί η ελληνική στάση και θέση που είναι συνεπής και ρεαλιστική», εκτίμησε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «δίνουμε μία μάχη για λογαριασμό του ελληνικού λαού και ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός δεν είναι απομονωμένοι. Δεν μιλώ μόνο για την παράταξη της Αριστεράς, αλλά για την πρωτοφανή διεθνή υποστήριξη που δεχόμαστε, όπως από τους 18 οικονομολόγους που δημοσίευσαν άρθρο στους Financial Times». Επανέλαβε πως παραμένει αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις παρά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σημειώνοντας πως η συμφωνία είναι κοντύτερα από ποτέ.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του μετά την συνεδρίαση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «αναζητά συνενόχους στην αποτυχία», λέγοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση προπαγανδιστών».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι συγκρούονται δύο στρατηγικές: «Η μία είναι της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Που δεν θα είναι το ίδιο μετά τις εκλογές γιατί η χώρα είναι σε πρόγραμμα. Αν ισχύει αυτή η λογική, πρέπει να σταματήσουν οι εκλογές σʼ αυτές τις χώρες και στις υπουργικές καρέκλες να κάθονται τεχνοκράτες», τόνισε και πρόσθεσε πως η δεύτερη στρατηγική είναι αυτή που θέλει την Ευρώπη «διχασμένη και πιστεύει στην τιμωρία». Τέλος, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η εξέλιξη σε αυτή τη μάχη δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. «Είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι μία τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα και η επόμενη ημέρα θα είναι ίδια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα αφορά την Ιταλία και την Γαλλία.

 

Δευτερολογία πρωθυπουργού: «Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο»

Ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο», και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υπέγραφε χωρίς να διαπραγματευτεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι οι συνθήκες ασφυξίας που δημιουργήθηκαν δεν έχουν θέση στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τους λογαριασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, παρατήρησε ότι υπερασπίστηκε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον κάλεσε να αποφασίσει αν θα συνταχτεί με την κυβέρνηση, ή με τους δανειστές.

«Η λογική της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα έσοδα μέσα από την αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για αναδιανομή των βαρών. Ειδικά για τον ΦΠΑ στο ρεύμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρότεινε μείωση 2%. «Ποια είναι η “ιερή αγελάδα του δημοσίου”; Οι καθαρίστριες που απολύσατε;», διερωτήθηκε και καταλόγισε αλλαγή στάσης στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ: «Κύριε Σαμαρά θα συνταχθείτε μαζί μας που επιδιώκουμε αναδιάρθρωση τους χρέους ή με τους δανειστές που απαιτούν περισσότερα πλεονάσματα;». «Όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το περιβόητο mail, δεν σας είχε ρωτήσει;», διερωτήθηκε.

«Καταγράφω κ. Σαμαρά την άρνησή σας στην πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθά αυτό», είπε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι πρόκειται για μία δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η κυβέρνηση συμφωνία χωρίς προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους. Για το έως τώρα έργο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι μεταξύ άλλων, αποκαταστάθηκαν τεράστιες αδικίες στον Δημόσιο Τομέα καθώς και το μαύρο στην ΕΡΤ.

 

Τσίπρας: Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών

Στην πρωτολογία του, μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ώστε να μπει τέλος μια και καλή στον επικίνδυνο κύκλο που άρχισε το 2008. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης» και ταυτόχρονα «στην πιο κρίσιμη καμπή της».

«H πρόταση που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα αποτυπώνει τον κοινό τόπο του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων και αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης», είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πως από την αρχή η κυβέρνηση ήθελε μία ευρωπαϊκή λύση για το ελληνικό ζήτημα, μία λύση ουσιαστική μακριά από τη λιτότητα. O κ. Τσίπρας μίλησε για την ελληνική πρόταση που κατέθεσε το Μαξίμου στους δανειστές, και πως αυτή η πρόταση δεν είχε τις ελληνικές θέσεις, αλλά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του Brussels Group. 

Για την συμφωνία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να είναι συνολική και να περιλαμβάνει ξεκάθαρη δέσμευση και στο ζήτημα του χρέους, διότι «διαφορετικά δεν θα καταφέρει η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι « δεν χρειαζόμαστε απλά μια συμφωνία» αλλά «μια οριστική λύση που θα βάλει τέλος στη συζήτηση για τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Παραδέχθηκε πως στην ελληνική πρόταση υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις, αλλά σημείωσε πως θα είναι δυνατή εάν αλλάξει η συνταγή των μνημονίων και της λιτότητας. Έθεσε το θέμα του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως για να επιτευχθεί μία σωστή συμφωνία θα πρέπει να βρεθεί και λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους. 

Για τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τον εξέπληξε δυσάρεστα» και πως «δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η προσπάθειά μας για μια έντιμη λύση, θα γινόταν αντιληπτή ως αδυναμία και ότι οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες θα πίστευαν ότι θα υπήρχαν βουλευτές στην ελληνική Βουλή που θα ψήφιζαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10%». 

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ στο να καταλήξουμε σε συμφωνία», γιατί όπως είπε, «η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει ρεαλιστικό σχέδιο λύσης και δείχνει ότι δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος πια δεν λιγοστεύει μόνο για μας, λιγοστεύει για όλους». Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «οι προτάσεις των θεσμών είναι μη ρεαλιστικές», λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις. Είπε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει κάτι και στόχος είναι να έρθει η καλύτερη δυνατή συμφωνία. 

Αφού ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις από τους δανειστές με εξοντωτικά μέτρα, πρόσθεσε ότι θεωρεί πως αυτή η πρόταση ήταν μία κακιά στιγμή για την Ευρώπη.  «Θεωρώ καθήκον να ακούσω τις θέσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προτού πάρω τις αποφάσεις μου», είπε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός. «Να μην συναινέσουμε στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…