Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες-Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις: «Δεν είμαστε ζητιάνοι»

Με παρατεταγμένα τα τρακτέρ και μαζική κάθοδο έξω από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνεται η έκθεση «Αgrotica», απαντούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

6102257 kastanoparagogoi

Σε εξέλιξη το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη, στην είσοδο της 30ης έκθεση Agrotica. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατία), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους  ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους σχετικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης απέτυχε να δώσει επαρκείς απαντήσεις στα αιτήματά τους με όσα είπε χθες, Παρασκευή, στη Βουλή.Στον χώρο έξω από την έκθεση παραγωγοί έχουν αδειάσει στο οδόστρωμα καφάσια με τα προϊόντα τους, όπως μήλα και κάστανα σε μια συμβολική αντίδραση για την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές στις οποίες αναγκάζονται να πουλάνε στους εμπόρους, οι οποίοι νέμονται και το μεγαλύτερο κέρδος με θύματα και τους καταναλωτές.

«Εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», «Τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ, αν δε δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» φωνάζουν οι αγρότες.

«Καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας» τόνισε σε δηλώσεις του ο αγρότης και εκπρόσωπος επικοινωνίας του Μπλόκου Δερβενίου Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης.

Το κάλεσμα της σημερινής μαζικής συμμετοχής έχει απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ). Καλεί γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο «την αγωνιστική τους πίεση, αφού είναι η μόνη που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα πάνω στα αιτήματά μας».

Άλλωστε, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για το συλλαλητήριο, από τους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.

Στον Πλατύκαμπο αποφασίστηκε να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς έκθεση Agrotica, ενώ τα μπλόκα της Θεσσαλονίκης έλαβαν ομόφωνη απόφαση να πάνε στην Agrotica σήμερα Σάββατο, που θα πραγματοποιηθεί και το μεγάλο συλλαλητήριο. Την ίδια ώρα, βάσει των πληροφοριών οι παραγωγοί από διάφορα μέρη της χώρας φαίνεται να κινούνται προς περαιτέρω συντονισμό των δράσεών τους, οργνανώνοντας πανελλαδική σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη στη Νίκαια της Λάρισας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο οι αγρότες έκαναν μία επαναδιατύπωση των αιτημάτων τους, ζητώντας να αποζημιωθούν στο ακέραιο για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες των Θεσσαλών αγροτών αλλά να δοθεί και χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τις αποζημιώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ. Παράλληλα ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζουν επιστολή με τα αιτήματά τους, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι κινητοποιούμενοι στη Κεντρική Μακεδονία παραμένουν στα μπλόκα τους, πραγματοποιώντας συνελεύσεις για να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Τα 300 τρακτέρ αγροτών, κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας παραμένουν παρατεταγμένα στο νότιο τόξο της ΔΕΘ, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι αύριο οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ης επετειακής Agrotica και σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει.

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα. Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις» τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, ανέφερε  ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα (…) είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον» τόνισε ακόμα, ενώ στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».

«Σταγόνα στον ωκεανό»

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω». Σχολιάζοντας δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Χατζηπαραδείσης ανέφερε ότι: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας δήλωσε ότι δεν τους ικανοποιούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με τον ίδιο να τονίζει ότι «τα μπλόκα και οι μεγάλη συμμετοχή πιέζουν την κυβέρνηση και απαιτούν λύσεις. Η κυβέρνηση κάτω από αυτή την πίεση αναγκάζεται να δώσει ορισμένες παραχωρήσεις. Όμως, πρέπει να πω πως αυτή τη στιγμή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν. Είναι μεν αποτέλεσμα των αγώνων μας, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σήμερα η τιμή είναι στο 1,60 και θα ανέβει κι άλλο στην καλλιεργητική περίοδο».

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…