Δεξίωση προς τιμήν του Άιντε από τον Ακιτζί

Δεξίωση προς τιμή του Έσπεν 'Αιντε, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για να πολιτευτεί στη Νορβηγία, παρέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον κ. ‘Αιντε για τις προσπάθειές του και την «ισορροπημένη στάση αρχών», όπως ανέφερε, προς τις δύο κοινότητες στην Κύπρο. Επίσης, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του, στις οποίες θα είναι υποψήφιος.

Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι με τη βοήθεια του κ. ‘Αιντε και της ομάδας του «κατέστη δυνατό να επιτευχθεί πρόοδος άνευ προηγουμένου», σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «η γυμνή αλήθεια είναι ότι δεν μπορέσαμε να περπατήσουμε το τελευταίο μίλι και πρέπει να σκεφθούμε και να αναλύσουμε την κατάσταση προσεκτικά, όπως εισηγήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ».

Ο Έσπεν ‘Αιντε είπε ότι αναχωρεί από την Κύπρο με την πεποίθηση ότι κάποια ημέρα θα επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό και κάλεσε τις δύο πλευρές να μην παραιτηθούν από το όνειρο αυτό.

Κάλεσε, ακόμη, τις δύο κοινότητες, οι οποίες, όπως είπε, είναι «ωσάν να αναζητούν συνεχώς κάτι διαφορετικό, να σκεφθούν τι ακριβώς σημαίνει να έχεις το συναίσθημα ότι δεν φτάνεις στον προορισμό σου».Δεν είναι υγιές, είπε, να παραμένει κάποιος στην αίθουσα αναμονής. Εσείς, συνέχισε, «σε αυτή την πλευρά το γνωρίζετε αυτό, κάτι που δεν το γνωρίζουν όλοι στην άλλη πλευρά».