Newsroom

Newsroom

Δέχθηκαν 13χρονη με Άσπεργκερ σε σχολείο με παρέμβαση Παπανικολάου

Ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας  που πριν λίγο καιρό αποκάλυψε πως είναι στο φάσμα του Άσπεργκερ και συγκλόνισε το πανελλήνιο, με μια ακόμη πράξη του έδειξε το μεγαλείο της ψυχής του., καθώς με παρέμβαση του κατάφερε μία 13χρονη με Σύνδρομο Άσπεργκερ να γίνει δεκτή σε μουσικό σχολείο

e283d57407cca9db67213c8021b0d080 L

Λύση στο πρόβλημα 13χρονης με σύνδρομο Άσπεργκερ που δεν τη δέχονταν στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου φαίνεται να βρέθηκε με την καθοριστική συμβολή του παλαίμαχου διεθνή μπασκετμπολίστα, Δημήτρη Παπανικολάου.

Σύμφωνα με το σχολείο, η μικρή δεν μπορούσε να γίνει δεκτή, καθώς δεν υπήρχε επαρκής χώρος στην τάξη.
 

Συγκεκριμένα, το θέμα είχε φέρει στη δημοσιότητα το notia.gr με τη μητέρα του κοριτσιού να εξηγεί τι συνέβη:
«Έχω μία κόρη 13 χρόνων στο φάσμα του αυτισμού. Έχει asperger. Εγώ την φωνάζω χαρισματική! Αυτά τα παιδιά όπως ξέρουμε θέλουν τη ρουτίνα τους και μία ψυχολογία άριστη, όσο το δυνατόν, αφού κινδυνεύουν από κατάθλιψη. Η κόρη μου λοιπόν πέρασε με εξετάσεις στο μουσικό σχολείο του Βαρθολομιού (διαμέναμε στο νομό Ηλείας τελευταία).

Λόγοι υγείας οικογενειακοί μας ανάγκασαν να ανέβουμε στην Αθήνα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Εκεί ξεκινάει και το πρόβλημα. Η μεταγραφή της πρέπει να γίνει στο μουσικό σχολείο της περιοχής που μένουμε τώρα. Τηλεφωνώ λοιπόν στο μουσικό σχολείο του Αλίμου και ζητώ μεταγραφή. Μεταβαίνω την επόμενη με οδηγίες της υπεύθυνης να συμπληρώσω την αίτηση.

Με διαβεβαιώνει ότι μόλις αποδεσμευτεί το παιδί από το Βαρθολομιό μπορεί και την επόμενη μέρα να ξεκινήσει μαθήματα. Άντ’ αυτου με καλούν έξι ώρες αργότερα και μου λένε ότι το σχολείο έχει τρία τμήματα των 26 παιδιών (το ανώτερο όριο που τους επιτρέπεται) δεν μπορούν να δεχτούν το παιδί μου και να πάει σε ένα γενικό σχολείο.

Ένα παιδί στο φάσμα που λατρεύει τη μουσική
Ένα παιδί στο φάσμα που λατρεύει τη μουσική, κάνει φίλους μέσα από αυτήν (θέματα κοινωνικοποίησης) και στο κάτω κάτω αυτό ήταν το σχολείο της και η καθημερινότητά της τον τελευταίο καιρό. Αντιδρώ φυσικά και αναφέρω όλα αυτά και επιπλέον ότι όταν γυρίσουμε πίσω το παιδί θα έχει χάσει τη θέση του στο σχολείο της!

Παραθέτω στο διευθυντή χαρτιά της από τα ΚΕΠΑ και τα ΚΕΣΥ ώστε να πάει στον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας και να ζητήσει το αυτονόητο το παιδί να εγγραφεί κανονικά στο σχολείο.

Γνωρίζουμε όλοι ότι 27ο παιδί έχει μπει σε τμήμα αρκετές φορές. Σήμερα λοιπόν σχεδόν μία εβδομάδα μετά το παιδί είναι χωρίς σχολείο και καταρρακωμένη ψυχολογικά από όλα αυτά που συμβαίνουν. Το κερασάκι; ο διευθυντής μας μεταφέρει την αρνητική απάντηση της δευτεροβάθμιας. Τα δικαιώματα αυτών των παιδιών ποιος τα σέβεται λοιπόν αν το ίδιο το κράτος αδιαφορεί!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνιζε και την κακή ψυχολογική κατάσταση της μικρής που έκλεγε όλο αυτό το διάστημα: «Το ότι το παιδί μου είναι ακόμα εκτός σχολικής κοινότητας και κλαίει καθημερινά γιατί το γενικό σχολείο είναι για αυτήν βαρετό; Στο μουσικό ανήκει άλλωστε εδώ και ένα χρόνο και θέλουν να την πετάξουν έξω από αυτή την ομάδα με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή το παιδί μου πρέπει να επιλέξει να ζήσει στην επαρχία μόνο του χωρίς τη μητέρα του ή να πάει σε ένα σχολείο που δεν ανήκει!

Επιτέλους δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στα άτομα με αναπηρία; Γιατί ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να παίζει με αθώες παιδικές ψυχές και να κρίνεται από αυτόν η μετέπειτα ζωή τους. Θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα αλλά μόνο σαν τίτλος κατά τα άλλα τίποτα».

Η παρέμβαση του Δημήτρη Παπανικολάου

Ο παλαίμαχος μπασκεμπολίστας, ο οποίος  μόλις πληροφορήθηκε το θέμα, έδρασε άμεσα. Συγκεκριμένα συνόδευσε τη μητέρα της 13χρονης στη Δευτεροβάθμια και μίλησαν με τον προϊστάμενο ο οποίος έδωσε αμέσως το πράσινο φως για να τη δεχτούν στο σχολείο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε μέσω story του Instagram ότι δεν πρόκειται για «εξυπηρέτηση”, αλλά για «αναφαίρετο δικαίωμα ένταξης του παιδιού στο σχολείο.»

«Ένα παιδικό ταξίδι ξεκινάει, με την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων το θέμα λύθηκε» έγραψε στο Facebook η μητέρα.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…