Cyprus Confidential-Βαριές αποκαλύψεις για διαφθορά στην Κύπρο

Αποκαλύψεις για την Κύπρο που προκαλούν αίσθηση, προανήγγειλε ο οργανισμός ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) που δημοσίευσε πριν από λίγο, τα πρώτα ευρήματα μίας έρευνας που εντοπίζει φαινόμενα διαφθοράς στην Κύπρο.

cyprus confidential

Σεισμό προκαλούν στην Κύπρο οι αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής συνομοσπονδίας OCCRP , η οποία δημοσίευσε τα συγκλονιστικά συμπεράσματά της από την έρευνα σε 3,6 εκατ. έγγραφα που διέρρευσαν και αποδεικνύουν οργανωμένο σύστημα κάλυψης ρωσικών κεφαλαίων ώστε να μην επηρεαστούν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΕΕ και ΗΠΑ κατά ρώσων ολιγαρχών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, εταιρείες με έδρα την Κύπρο, και πάροχοι οικονομικών και άλλων υπηρεσιών στην Κύπρο, πρόσφεραν μυστικούς οικονομικούς διαδρόμους σε Ρώσους ολιγάρχες, για να κρύψουν ή να αναδιαρθρώσουν ή να αναδιοργανώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, σε βάθος χρόνου από το 1990 μέχρι και το 2022.

Περισσότεροι από 270 δημοσιογράφοι σε δεκάδες χώρες συνέβαλαν στη συγκέντρωση όγκου εγγράφων, που ξεπερνούν τα 3,6 εκατομμύρια, και τα οποία αποκαλύπτουν πως Ρώσοι ολιγάρχες αναζητούσαν οικονομικές και άλλες υπηρεσίες στην Κύπρο, καθώς και πώς γνωστοί Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι, που παρουσιάζονταν κατά καιρούς ως οι τροφοδότες του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες στην Κύπρο ακόμα και όταν απειλούνταν με την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, είτε μετά τον πόλεμο στην Κριμαία το 2014 είτε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.


Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έρευνας, η οποία χωρίζεται σε μεγάλο αριθμό κεφαλαίων για κάθε έναν από τους Ρώσους ολιγάρχες ή/και εταιρείες που διερευνώνται, για τους σκοπούς της έρευνας έχουν εργαστεί «περισσότεροι από 270 δημοσιογράφοι», ενώ «υπήρξε συνεργασία σε 55 χώρες και περιοχές», για χρονική περίοδο «πέραν των έξι μηνών». Σε άλλο σχετικό σημείωμα αναφέρεται ότι είχαν συμβολή 68 δημοσιογραφικοί οργανισμοί που επεξεργάστηκαν στοιχεία για οκτώ μήνες.

Πρόσθετη έρευνα αναμένεται να παρουσιαστεί στις 22:00 ώρα Γερμανίας, (23:00 ώρα Κύπρου), από το γερμανικό κανάλι ZDF και αυτή θα φέρει τον τίτλο «Ηλιόλουστη Κύπρος, βρώμικα χρήματα».

Εμπλέκουν και τον πρώην Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται στην έρευνα του Guardian για τις πληρωμές Ρώσων ολιγαρχών μέσω Κύπρου. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Μια έρευνα του 2019 από τον συνεργάτη μέσων ενημέρωσης της ICIJ, OCCRP, διαπίστωσε ότι πριν αναλάβει ο Αναστασιάδης, εταίροι στο δικηγορικό του γραφείο υπηρέτησαν ως αξιωματούχοι στις εταιρείες που συνδέονται με τεράστιες ύποπτες επιχειρήσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών που συνδέονται με συμμάχους του Πούτιν.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αναστασιάδης άφησε την εταιρεία στις δύο κόρες του και άλλους συνεργάτες και ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν και εξασφάλισε συμφωνίες που προωθούν στενότερους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δεσμούς».

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας