«Χρηματοδότες…» του Πούτιν οι έλληνες ολιγάρχες

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου για την ελληνική πλευρά (εφοπλιστές) αλλά και την πρώην κυβέρνηση Μητσοτάκη που έκανε τα στραβά μάτια..

leodeep adobe stock 140753

Μπορεί ο η προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δήλωνε συμπαράσταση στον ουκρανικό, επι της ουσίας όμως έκανε τα στραβά μάτια… για τις μπίζνες των ελλήνων εφοπλιστών με το ρωσικό πετρέλαιο. Συγκεκριμένα,  ο Ρόμπιν Μπρουκς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών IFF (Institute of International Finance) εξαπολύει «βέλη» προς τους Έλληνες εφοπλιστές κατηγορώντας τους πως εξαιτίας τους «παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς » γιατί μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο και έτσι η Ρωσία έχει χρήματα για να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της!

O Ρόμπιν Μπρουκς επί της ουσίας αφήνει «αιχμές» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς με βάση τα γραφόμενά του η γνωστή σε όλους επικεφαλής της επιτροπής PEGA Σόφι Ντε Βελντ που διερευνά τις υποκλοπές στην Ελλάδα, έγραψε: «Ενδιαφέρον, αυτό εξηγεί γιατί η Ελλάδα αντιτίθεται στις νέες αντι-ρωσικές κυρώσεις».

Προφανώς, αναφέρεται σε Ουγγαρία και Ελλάδα οι οποίες επιθυμούν να δουν ορισμένες από τις εταιρείες τους να αφαιρούνται από τη «μαύρη λίστα» της Ουκρανίας και καθυστερούν να δώσουν το «πράσινο φως» στη νέα συνολική δέσμη μέτρων.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να αγωνίζονται να συμφωνήσουν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της επέμβασή της στην Ουκρανία, ενώ κάποια κράτη μέλη συνεχίζουν να διαπραγματεύονται για το πόσο αυστηρή θα πρέπει να είναι η επιβολή τους.

Η κυρία Σόφι Ντε Βελντ προφανώς δεν θέλει η Ελλάδα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της αλλά αυτά των… Βρυξελλών.

Οι ολιγάρχες της ελληνικής ναυτιλίας και οι πιέσεις στην Ε.Ε 

Όπως τόνισε ο Μπρουκς, η Ρωσία στο πρώτο εξάμηνο του 2023 εξήγαγε περισσότερο πετρέλαιο από τα αντίστοιχα εξάμηνα προηγούμενων ετών, κάτι που όπως λέει είναι δυνατόν μονάχα χάρη στα ελληνικής κτήσης πετρελαιοφόρα, που φτάνουν στο 50% της χωρητικότητας του συνόλου αυτών των εξαγωγών.

Σημαντικά, ο Μπρουκς αναφέρει πως πρόκειται για μία στροφή των Ελλήνων «ολιγαρχών των ναυτιλιακών μεταφορών» έπειτα από την έναρξη του πολέμου. Προ της εισβολής, τα ελληνικά πλοία αποτελούσαν το 33% της χωρητικότητας των δεξαμενόπλοιων που απέπλεαν από τα ρωσικά λιμάνια. Έπειτα από την εισβολή, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 50%.

Αυτό κατά τον Μπρουκς  σημαίνει ότι «η πολεμική μηχανή του Πούτιν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ελληνικά πλοία»…

Λέει μάλιστα ότι δεν θα υπήρχε πόλεμος στην Ουκρανία χωρίς τα ελληνικά πλοία!

Μάλιστα, στα σημαντικότερα λιμάνια εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, δηλαδή τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής, από όπου η Ρωσία εξάγει το 83% του ναυτικά μεταφερόμενου πετρελαίου της, τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια αποτελούν το 75% και 60% της συνολικής χωρητικότητας αντίστοιχα.

Ο οικονομολόγος κάνει επίσης αναφορά στις πιέσεις των Ελλήνων εφοπλιστών ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιβάλει κυρώσεις που θα έπλητταν αυτή τους τη δραστηριότητα. Αφότου αρχικά πίεσαν για να μην επιβληθεί ανώτατη τιμή πώλησης στο επίπεδο των G7, όταν αυτή έγινε αναπόφευκτη πίεσαν ώστε αυτή η ανώτατη τιμή να είναι υψηλή, στο 60 δολάρια.

Όπως τονίζει ο Μπρουκς, οι Έλληνες εφοπλιστές χρησιμοποιούν δύο επιχειρήματα σε αυτές τους τις πιέσεις. Το πρώτο είναι πως, εάν δεν μεταφέρουν το ρωσικο΄ πετρέλαιο τα δικά τους σκάφη, θα το κάνει κάποιος άλλος. Ο Μπρουκς αποκαλεί αυτό το επίχειρημα «απόλυτη ανοησία», καθώς όπως λέει δεν υπάρχει κάποιος εναλλακτικός παράγων με τη χωρητικότητα των ελληνικών δεξαμενόπλοιων.

Το δεύτερο επιχείρημα των εφοπλιστών, είναι πως αν μειωθεί η ανώτατη τιμή πώλησης, η Ρωσία θα αντεπιτεθεί με μείωση παραγωγής. Κάτι τέτοιο, λέει ο Μπρουκς, είναι απίθανο, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου είναι αναγκαίο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση του πολέμου. Η Ρωσία δεν πρόκειται να περικόψει η ίδια τα έσοδά της, για μια μειωμένη κύρωση από τα 60 στα 50 δολάρια.

(Με πληροφορίες infowar)

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…