Newsroom

Newsroom

Βυθίστηκε το ρωσικό καταδρομικό Moskva κατά τη ρυμούλκησή του

Το ρωσικό καταδρμικό Moskva έχει βυθιστεί κατά τη διαδικασία ρυμούλκησης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Επιβεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Russian cruiser Moskva

Το καταδρομικό πλοίο  Moskva, του κυριότερου πυραυλοφόρου καταδρομικού και ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε  τελικά κατά τη ρυμούλκηση, όπως  ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, παρά το θρίλερ για την κατάσταση του καταδρομικού. Αρχικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πυραυλοφόρο καταδρομικό,  υπέστη ζημιές, λόγω εκρήξεων αλλά  δεν έχει βυθιστεί και οι εκρήξεις στο πλοίο έχουν σταματήσει. Από την μεριά του το Κίεβο να υποστηρίζει πως έχει καταφέρει μεγάλο πλήγμα στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το πλήρωμα είχε εκκενώσει το πλοίο ενώ ο κύριος πυραυλικός οπλισμός δεν είχε υποστεί ζημιές. Ωστόσο λίγο αργότερα επιβεβαίωσε αργά το βράδυ ότι το πλοίο βυθίστηκε 

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο το TASS.

είχε υποστεί ζημιές.

 

Η ιστορία του «μεγαθήριου» Moskva

Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Είναι οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελείται από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη