Βρετανία: Αντιδράσεις για τον χαρακτηρισμό της Καμάλα Χαρις ως «Ινδή»

Mέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου κλήθηκε να ζητήσει συγγνώμη τη Δευτέρα αφού αναφέρθηκε στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις ως «Ινδή».   

kamalaharrisap hdv 1557724648

Σε ένα tweet που αφαιρέθηκε αργότερα, ο John David Kilclooney έθετε το ερώτημα «Τι θα συμβεί αν ο Μπάιντεν αποχωρήσει και η Ινδή γίνει πρόεδρος. Ποιος θα γίνει τότε αντιπρόεδρος;».   

Ο Norman Fowler, ομιλητής της Βουλής των Λόρδων, ζήτησε «να αποσυρθεί (το σχόλιο) και να ζητήσει συγγνώμη» για την αναφορά στην Χάρις, η οποία το Σάββατο έγινε η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος.   

«Αυτός είναι ένας επιθετικός τρόπος να αναφέρεται σε οποιονδήποτε, πόσο μάλλον σε μια γυναίκα που μόλις έγραψε ιστορία. Το σχόλιο είναι εντελώς απαράδεκτο και δεν έχει θέση στη βρετανική πολιτική. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ξεκάθαρος» πρόσθεσε.   Το σχόλιο δέχθηκε επίσης κριτική από την ηγέτη του Εργατικού Σώματος των Λόρδων, την Άνγκελα Σμιθ, η οποία είπε ότι ήταν «απαράδεκτο και περιφρονητικό» και υπέβαλε καταγγελία στις κοινοβουλευτικές αρχές.   

Ο Λόρδος Kilclooney, ο πρώην αναπληρωτής ηγέτης του Ulster Unionist Party, αργότερα προσπάθησε να διασκευάσει το σχόλιό του γράφοντας πως «Ενώ ο Μπάιντεν είναι περήφανος που είναι Ιρλανδός και η Χάρις είναι δικαίως περήφανη για το ινδικό της υπόβαθρο, σίγουρα αποσύρω την αναφορά μου για αυτήν ως Ινδή καθώς φαίνεται να έχει αναστατώσει μερικούς ανθρώπους.»   Πρόσθεσε ωστόσο πως «Δεν ήξερα το όνομά της και την ταύτισα με τον όρο Ινδή. Οι περισσότεροι άνθρωποι το κατάλαβαν. Δεν είναι ρατσιστικό».   

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως, που ο Λόρδος Kilclooney δέχεται πυρά για ανάλογο σχόλιό του. Το 2017 χαρακτήρισε τον τότε Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαραντάρ ως «τυπικό Ινδό».   

(Με πληροφορίες Politico-theguardian)

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη