Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητικά αδιάφορo το υπ. Παιδείας για την αναδημοσίευση ονομάτων νηπίων από τον Κ. Μπογδάνο

Την αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την έκφραση ρατσιστικών αντιλήψεων και την αναδημοσίευση προσωπικών δεδομένων νηπίων και προνηπίων από τον βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.   

4856850 1

 Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη και της Αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο, Νίκου Φίλη και Μερόπης Τζούφη. Η υπουργός Παιδείας καλείται μεταξύ άλλων να απαντήσει αν αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Συρίγου σύμφωνα με τις οποίες είναι “πρόβλημα” η ύπαρξη μεταναστόπουλων και προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Για μια ακόμα φορά ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος επέδειξε με τον πιο φρικιαστικό τρόπο τις ακροδεξιές και ρατσιστικές του αντιλήψεις αναπαράγοντας στον προσωπικό του λογαριασμό σε ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης, δημοσίευμα της ιστοσελίδας meaculpa.gr που περιείχε ονοματεπώνυμα μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας.

Στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια ρατσιστικής αντιμετώπισης νηπίων και προνηπίων, που αποτελεί ακραία έκφραση μιας πολιτικής αποκλεισμού στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που εφαρμόζει η παρούσα Κυβέρνηση, αντέδρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση και εν γένει ο προοδευτικός κόσμος. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής ζητά να κινήσει όλες τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες με βάση τον κώδικα δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσον αφορά στον βουλευτή κύριο Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της Εισαγγελικής Αρχής που θα διερευνήσει το γεγονός.
Το υπουργείο Παιδείας αντί να αποδοκιμάσει αμέσως την ενέργεια του βουλευτή και να κινήσει από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε, τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να αποκαλυφθεί ο/οι δράστης/ες της διαρροής , δεν έπραξε το παραμικρό. Απέδειξε έτσι σε συνδυασμό με την όλη του αρνητική και εκδικητική στάση απέναντι στα προσφυγόπουλα-μεταναστόπουλα, πόσο βαθιές ρίζες έχουν στην κυβέρνηση και την παράταξη της ΝΔ οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Μάλιστα, ο υφυπουργός κ. Συρίγος, που εκλέγεται και αυτός στην Α΄ Αθήνας, παρότι δεν δικαιολόγησε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των νηπίων, εξέφρασε με τη σειρά του αντίστοιχες ανησυχίες με τον κ. Μπογδάνο χαρακτηρίζοντας “πρόβλημα” την παρουσία πολλών προσφυγόπουλων σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας, σε ποσοστά μάλιστα 90%, κάτι που απέχει από την πραγματικότητα. Πρόκειται για μια ακόμη ντροπιαστική ενέργεια που προκαλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη που βλέπει τους βουλευτές και τους υπουργούς της κυβέρνησης να ανταγωνίζονται για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στο ρατσισμό και τον φασισμό.

Επειδή το Κράτος Δικαίου οφείλει να αποτρέπει πράξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκληματικά πογκρόμ.

Επειδή το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να μένει αδιάφορο στη διείσδυση της Ακροδεξιάς και του ρατσισμού στα σχολεία ή να εμφανίζεται διά του υφυπουργού κ. Συρίγου να συμπλέει με τον κ. Μπογδάνο.

Επειδή με την προκείμενη εκδήλωση ρατσισμού στοχοποιούνται νήπια και προνήπια.

Επειδή πλέον η διάδοση του μίσους και η πρόκληση σε αδίκημα με ρατσιστικό κίνητρο είναι πρόδηλη στις δημόσιες τοποθετήσεις του εν λόγω βουλευτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επειδή η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων νηπίων και προνηπίων, όπως των ονομάτων τους, του σχολείου που φοιτούν και στοιχείων σχετικά με την καταγωγή τους, συνιστά απαγορευμένη επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ανηλίκων κάτω των 16 ετών.

Επειδή η προκείμενη ενέργεια αντίκειται στο δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που κυρώθηκε με το ν. 2102/1992.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
-Έχει γνώση πως διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των νηπίων και προνηπίων δημόσιου νηπιαγωγείου;

-Έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διενέργεια ΕΔΕ σχετικά με την παράνομη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των νηπίων και προνηπίων;

-Καταδικάζει απερίφραστα την αναδημοσίευση των ονομάτων και λοιπών στοιχείων των νηπίων και προνηπίων, ενέργεια που ενισχύει ρατσιστικά στερεότυπα και μπορεί να προκαλέσει διέγερση για διάπραξη εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο;

-Αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Συρίγου σύμφωνα με τις οποίες είναι “πρόβλημα” η ύπαρξη μεταναστόπουλων και προσφυγόπουλων στα σχολεία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Φίλης Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη –Ελένη

Αθανασίου Νάσος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βασιλικός Βασίλης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κάτσης Μάριος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μπαλάφας Γιάννης

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χαρίτσης Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…