NR
NewsRoom
06/02/2018, 11:22

Bloomberg: Τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές και καταρρέουν

Τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς αγορές καταγράφουν έντονη πτώση προκαλώντας ανησυχία σε επενδυτές. Η απότομη πτώση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και συνεχίστηκε ακόμα πιο έντονα αυτή την εβδομάδα δεν είχε συγκεκριμένη ώθηση - σε αντίθεση με την τελευταία φορά το 2011 που οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν τόσο πολύ μετά την απώλεια του ΑΑΑ από τα αμερικανικά ομόλογα στο S&P Global Ratings.

NewsRoom 06/02/2018 | 11:22

«Οι άνθρωποι ξυπνούν σοκαρισμένοι - ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ καλός μήνας και ξαφνικά ήρθε Φεβρουάριος και όλα αντιστράφηκαν», δήλωσε ο Kerry Craig, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στη JPMorgan Asset Management της Μελβούρνης.

«Πελάτες με κατέκλυσαν με emails αναρωτώμενοι τι στο καλό συνέβη», υποστηρίζει μιλώντας στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τους αναλυτές μια σειρά γεγονότων μπορεί να αιτιολογήσει την πτώση αυτή, από τις ανησυχίες για την πορεία των αυξήσεων επιτοκίων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), μέχρι την ταχεία ρευστοποίηση που βασίζεται στη συνεχιζόμενη χαμηλή μεταβλητότητα στις αγορές.

Αύξηση των επιτοκίων

Τα μακράς διάρκειας αμερικανικά κρατικά ομόλογα αρνούνται πεισματικά να υποχωρήσουν πολύ, αφότου η Fed ξεκίνησε να ακολουθεί σφικτή νομισματική πολιτική το 2015. Το αφήγημα ήταν ότι με την οικονομία να αναπτύσσεται χωρίς μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, το κόστος του μακροχρόνιου δανεισμού θα μπορούσε να διατηρηθεί χαμηλό -δίνοντας φτερά στις αγορές. Αλλά τον περασμένο μήνα οι αποδόσεις άρχισαν να αυξάνονται και ορισμένοι προειδοποίησαν ότι εάν οι αποδόσεις των 10ετή ομολόγων ξεπεράσουν το 2,6%, θα δημιουργούσαν προβλήματα για τα equities.

Η πολιτική της Fed

Πίσω από την αύξηση των αποδόσεων κρύβεται μια έντονη συζήτηση για τις προοπτικές της πολιτικής της Fed. Οι επενδυτές στο μεγαλύτερο διάστημα του τρέχοντος κύκλου σφικτής νομισματικής πολιτικής είχαν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα σταματούσε να αυξάνει το ποσοστό-στόχο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στο παρελθόν, επειδή οι βραδύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα συγκρατούσαν τον πληθωρισμό.

Αλλά την ώρα που η οικονομία εμφάνιζε ρυθμούς ανάπτυξης κατά μέσο όρο 3% τα τελευταία τρία τρίμηνα του 2017 τέθηκε σε εφαρμογή η φορολογική μεταρρύθμιση με περικοπές φόρων 1,5 τρισ δολαρίων. Η έκθεση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξε ότι αυξάνουν οι μισθοί συμπαρασύροντας πιθανώς προς τα πάνω και τον πληθωρισμό. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Fed, ήγειραν το ερώτημα κατά πόσον οι φορείς χάραξης πολιτικής θα σταματήσουν περίπου στο 3% για την ανώτερη ζώνη του στόχου. Κι ίσως περάσουν μερικές εβδομάδες προτού οι επενδυτές ακούσουν τις προθέσεις του νέου επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Οι δείκτες τεχνικής ανάλυσης

Η δυνατή αρχή που έκαναν φέτος αμερικανικές μετοχές ήταν ο διακριτός δείκτης ότι οι τιμές τους ήταν φουσκωμένες βραχυπρόθεσμα, τόνισαν στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup στις 25 Ιανουαρίου. Ο εβδομαδιαίος δείκτης σχετικής ισχύος του S&P 500 έπιασε τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί και οι αναλυτές σημείωσαν ότι μια υποχώρηση στην τάση του τρέχοντος κύκλου θα σήμαινε μια διόρθωση της αγοράς άνω του 20%. Στη Bank of America Merrill Lynch εκτίμησαν ότι έπεσαν πολλά λεφτά πολύ γρήγορα στις αγορές. Στις 30 Ιανουαρίου δόθηκε το έναυσμα για ξεπούλημα όταν ο δείκτης “Bull & Bear” κινήθηκε προς την κόκκινη ζώνη.

Πίεση από τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε άνοδο των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων, συμπαρασύροντας συνολικά τις αποδόσεις. Η αναδίπλωση στους δείκτες θα συνεχιστεί ενόψει της σκλήρυνσης της πολιτικής της Fed.

Ωστόσο, ίσως να πρόκειται για μία καθυστερημένη διόρθωση της τάξεως του 10%, κι όχι για την απαρχή μιας περιόδου υποτονικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της AMP Capital, Σέιν Όλιβερ.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.