Newsroom

Newsroom

Βελτιωμένη η κατάσταση στην Εύβοια – Δεν κινδυνεύει η πόλη της Λίμνης (φωτό-βίντεο)

Η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια είναι βελτιωμένη σε σχέση με χθες. Η πόλη της Λίμνης δεν κινδυνεύει, δεν υπάρχει πανικός και οι πολίτες επιστρέφουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

579ed3651dc5243e1c8b4756

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκέλι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή 4 αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων.

Η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από το Σάββατο έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή με τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους να έχουν γίνει στάχτη.

Οι πυροσβέστες έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά. Το δύσβατο του εδάφους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στο σημείο επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 15 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 7 χωματουργικά μηχανήματα, 6 αεροσκάφη και 5 Πεζετέλ. Επιπλέον, προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνονται προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ώρες την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες έδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.







Στη Λίμνη έφτασε νωρίς το πρωί της Κυριακής κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Όπως είπε, δεν έχει ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τον ζωικό πληθυσμό, ενώ σημείωσε ότι από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές.

«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πώς μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι ξεκίνησε από κάποιο δάσος, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις . Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά, γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Άρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος είχε καεί το 1977. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά».




Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κέα, σε ύφεση στο Ρέθυμνο

Σε ό,τι αφορά τις άλλες πυρκαγιές, σε ύφεση είναι και η φωτιά που είχε εκδηλωθεί στα Σαχτούρια Ρεθύμνου Κρήτης, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πύρινο μέτωπο στο Φωτημάρι Κέας.

Στο νομό Ρεθύμνου, νωρίς το πρωί της Κυριακής οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποσόβησαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να μπουν στο χωριό. Με το πρώτο φώς της ημέρας στην περιοχή της πυρκαγιάς έφτασαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στο σημείο επιχειρούν 57 πυροσβέστες, 26 οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα των έξι ατόμων και οκτώ υδροφόρες δήμων.

Το Σάββατο για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Παύλος και Άγιος Γεώργιος.

H Πυροσβεστική Υπηρεσία,  βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ εξακολουθούν να πνέουν άνεμοι στην περιοχή, αλλά οι διάσπαρτες ομάδες πυρόσβεσης ελέγχουν πλήρως το σύνολο της καμένης έκτασης, η οποία σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση της αντιπεριφεριάρχη Ρεθύμνης Μαίρης Λιονή και του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι πάνω από 25.000 με 30.000 στρέμματα.

Καταστροφή έχουν υποστεί βοσκότοποι, ελαιώνες, αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης καθώς επίσης και τμήματα οδοστρώματος από περιφερειακές και κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πάντως η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην Πόμπια Φαιστού στο Ηράκλειο Κρήτης.

  (φωτό eurokinissi)  

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…