Newsroom

Newsroom

Αύξηση της ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης εξετάζει η Ιαπωνία. Τεράστια άνοδος των ποσοστών συγκέντρωσης του ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό. Τα ποσοστά…

Μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης εξετάζει η Ιαπωνία. Τεράστια άνοδος των ποσοστών συγκέντρωσης του ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό.
Τα ποσοστά συγκέντρωσης του ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό, κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην επαρχία Ναίιτσι βρέθηκαν υψηλότερα κατά 3.355 φορές από το επιτρεπτό όριο. Η Ιαπωνία εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ατομική κρίση του κόσμου από το Τσέρνομπιλ το 1986, που έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιαπωνία, με 27.500 νεκρούς ή αγνοούμενους από τις 11 Μαρτίου. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία αναμένεται να βοηθήσουν την Ιαπωνία να περιορίσει την ακτινοβολία. Στο νοσοκομείο εισήχθη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco, που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Στο θαλασσινό νερό στην περιοχή που βρίσκεται ο αντιδραστήρας 1 ανιχνεύθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, ανακοίνωσε η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας την Τετάρτη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ιωδίου 131 που έχει καταγραφεί ως τώρα.

Ωστόσο ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας επεσήμανε ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους και δεν υπάρχουν αλιευτικές δραστηριότητες στο μολυσμένο νερό. “Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημι-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής “, ισχυρίστηκε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.

Η Tepco ανακοίνωσε πως δεν είναι σαφές πώς έγινε ραδιενεργό το θαλασσινό νερό κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Η ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αξιωματούχος της εταιρείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει της G20 και της G8 σχεδιάζει να επισκεφθεί το Τόκιο την Πέμπτη και να γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την Ιαπωνία μετά την καταστροφή. Η Γαλλία παράγει περίπου το 75% της ηλεκτρικής της ενέργειας από αντιδραστήρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν συμφώνησαν να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

“Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα”, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια” και οι δύο ηγέτες “επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας” ανάμεσα στις δύο χώρες για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Καν παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι “απρόβλεπτη” και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται “σε ύψιστη ετοιμότητα” για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας.

Η Ηλεκτρική Εταιρεία του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co, Tepco) ανακοίνωσε ότι θα βολιδοσκοπήσει τους κατοίκους και την κυβέρνηση για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του καθώς και των αντιδραστήρων του δεύτερου πυρηνικού σταθμού που έχει η TEPCO στη Φουκουσίμα, Φουκουσίμα Νταϊνί. Η λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του σταθμού Νταϊίτσι, καθώς και αυτών του σταθμού Νταϊνί διακόπηκε με ασφάλεια.

Ο επικεφαλής της Tepco, Τσουνεχίσα Κατσουμάτα έχει δηλώσει πως οι άλλοι τέσσερις αντιδραστήρες του πυρηνικού Σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, οι οποίοι εκπέμπουν ραδιενέργεια αφού υπέστησαν ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, θα διαλυθούν.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco, Μασατάκα Σιμίζου, εισήχθη σε νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης καθώς παρουσίασε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο 66χρονος ασθένησε στις 16 Μαρτίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το σεισμό, και πήρε άδεια μιας εβδομάδας. Ο Σιμίζου χρειάστηκε τότε να φύγει από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης που συστάθηκε από την κυβέρνηση και από την ηλεκτρική εταιρεία, είχαν αναφέρει πριν από μερικές ημέρες οι μεγάλες ιαπωνικές εφημερίδες. Υποτίθεται ωστόσο ότι από τότε είχε επιστρέψει στη δουλειά του. Στόχος επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης επειδή ήταν απών από την αρχή της κρίσης, ο Σιμίζου εμφανίσθηκε για τελευταία φορά δημοσίως στις 13 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της απουσίας του, ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο ήταν αυτός που εμφανιζόταν δημοσίως μετά το σεισμό και τη σειρά των ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη συνέχεια στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταιίτσι (αρ. 1) που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης

Νέα μέτρα με τα οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση εξετάζει η Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων την κάλυψη των πυρηνικών αντιδραστήρων με κάποιο ειδικό ύφασμα, που θα μπορεί να συγκρατεί τα ραδιενεργά σωματίδια, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Η εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζει αναφέρει ότι με το ειδικό ύφασμα θα καλυφθούν οι στέγες και οι τοίχοι των εξωτερικών κτισμάτων των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, που έχουν εν μέρει καταστραφεί από εκρήξεις. Δε διευκρινίζεται, ωστόσο από ποιο υλικό θα είναι κατασκευασμένο το ύφασμα αυτό. Προστίθεται ότι οι αρχές ενδέχεται να αναπτύξουν συστήματα εξαερισμού με στόχο να αποφευχθούν η συγκέντρωση αερίου και νέες εκρήξεις στα κτίρια των αντιδραστήρων.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα δεξαμενόπλοιο για να συγκεντρώσει το μολυσμένο, με ραδιενέργεια, νερό που υπάρχει στα κτίρια των τουρμπίνων δίπλα στους αντιδραστήρες καθώς και σε μια σήραγγα που βρίσκεται κοντά στον αντιδραστήρα 2 και καταλήγει στο εξωτερικό του κτιρίου.

Λίμνες με μολυσμένο νερό έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα κτίρια αφού συνεργεία έριξαν νερό στους αντιδραστήρες για να κρυώσουν τις ράβδους καυσίμου τους που είχαν υπερθερμανθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της Ασάχι Σιμπούν, ο Εντάνο απάντησε ότι η κυβέρνηση και οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν “όλες τις λύσεις, περιλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στον Τύπο”.
http://www.enet.gr

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως