Newsroom

Newsroom

Αυτός είναι ο γιος του Καντάφι που ήθελαν να απελευθερώσουν οι αεροπειρατές (ΦΩΤΟ)

Οπαδοί του Καντάφι ήταν οι δράστες της αεροπειρατείας του αεροσκάφους της AFRIQIYAH AIRWAYS, που προσγειώθηκε στη Μάλτα, με τους αεροπειρατές να ζητούν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση του γιου του πρώην δικτάτορα, Σαΐφ Αλ Ισλάμ.

585d52ca1dc524bb088b4917

Ο Αλ Ισλάμ είναι ο δεύτερος γιος του Μουαμάρ Καντάφι και θεωρούταν επίδοξος μεταρρυθμιστής, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη σύγκλιση του λιβυκού καθεστώτος με τη Δύση, έως την εξέγερση του 2011.


Γεννήθηκε το 1972 ενώ πραγματοποίησε σπουδές στη Βρετανία. Το 2003 συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην εγκατάλειψη των φιλοδοξιών του λιβυκού καθεστώτος για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, οι εξελίξεις ήταν διαφορετικές από ότι ο ίδιος περίμενε όταν στις αρχές του 2011, ξέσπασε το κύμα αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Βεγγάζη. Ο ρόλος του Σαΐφ Αλ Ισλάμ στην καταστολή των διαδηλώσεων έφερε την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


Το 2011, όταν το καθεστώς στη Λιβύη αντιμετώπιζε την απειλή μιας νατοϊκής επέμβασης, ο γιος του Καντάφι είχε δηλώσει: «Οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι πρέπει να μιλήσουν με τον λαό της Λιβύης. Είδατε τους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν στους δρόμους και τις πλατείες. Αυτές οι διαδηλώσεις αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Αυτοί είναι οι Λίβυοι. Αν θέλουν να υποστηρίξουν τους αντάρτες, ας το κάνουν. Σας λέω όμως πως θα χάσουν. Εμείς θα κερδίσουμε».


Τότε, καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατον δια τουφεκισμού. Η ποινή δεν εκτελέστηκε άμεσα, καθώς ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ, που μέσω τηλεδιάσκεψης μίλησε στο δικαστήριο, βρίσκεται στα χέρια αντάρτικης οργάνωσης στην πόλη Ζιντάν. Η εν λόγω οργάνωση αρνείται να τον παραδώσει μέχρι και σήμερα, γι’αυτό και οι οπαδοί του με την σημερινή αεροπειρατεία ζητούν την απελευθέρωσή του.

Άλλα οκτώ ανώτατα στελέχη του καθεστώτος Καντάφι καταδικάστηκαν επίσης σε θάνατο, απόφαση την οποίαν ο κοινός δικηγόρος του συνόλου των καταδικασθέντων χαρακτήρισε τότε υπερβολική.


«Οι καταδίκες ήταν πολύ σκληρές. Δεν αναμέναμε ότι θα εξελίσσονταν κατά αυτόν τον τρόπο. Θα ασκήσουμε έφεση για να τις αλλάξουμε», είχε σημειώσει τότε ο Χουσεΐν Αλ Σέριφ, συνήγορος υπεράσπισης όλων των κατηγορουμένων.

Ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία και αυτουργία σε γενοκτονία, προκειμένου να καταπνιγεί η εξέγερση του 2011 ενώ παραμένει μέχρι και σημερα κρατούμενος.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη