Newsroom

Newsroom

Αυτό είναι τo σχέδιο Βαρουφάκη για το παράλληλο σύστημα πληρωμών

Όλο το σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για το παράλληλο σύστημα πληρωμών αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής στην εφημερίδα Real News.

5715fe2a1dc524d0718b478b

Ο κ. Βαρουφάκης πολλάκις έχει υποστηρίξει πως το εν λόγω σχέδιο δεν αποτελούσε τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση σε ένα παράλληλο νόμισμα, αλλά αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών που δεν θα έβγαζε τη χώρα από τη ζώνη του ευρώ, αλλά θα αποτελούσε το τελευταίο χαρτί της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον εκβιασμό των εταίρων – δανειστών.

Όπως έχει τονίσει, μετά τη σχετική παρουσίαση που είχε κάνει στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα, του ζητήθηκε να καταθέσει το σχέδιο και γραπτώς. Πράγμα που έκανε μετά από δύο μέρες. 

«Μέσα στο αεροπλάνο, καθώς επέστρεφα στο Όστιν όπου ακόμα έμενα, άρχισα να γράφω το επισυναπτόμενο κείμενο – το οποίο τους έστειλα 48 ώρες αργότερα» αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα και με το άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ του Σαββάτου, το σύστημα θα βασιζόταν στα IOU και στο taxisnet. Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε και ειρωνεύτηκε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνεχίζουν να αναφέρουν το σχέδιό του ως σύστημα παράλληλου νομίσματος και όχι παράλληλων πληρωμών. Συγκεκριμένα, παρέθεσε πως η πρακτική των IOU έχει υιοθετηθεί από το 2008 από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και προκάλεσε όσους αρνούνται να το συνειδητοποιήσουν, πριν από το ειδικό δικαστήριο, να τον καλέσουν στο… γραφείο τους για να τους παρουσιάσει το σχέδιό του. 

Ουσιαστικά, ο πρώην ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει πως μέσω αυτού του συστήματος θα πραγματοποιούνταν όλες οι απαιτούμενες συναλλαγές χωρίς χρήματα -λόγω της έλλειψης ρευστότητας από το κλείσιμο των τραπεζών- με τους λογαριασμούς του taxisnet -για κάθε ΑΦΜ- να μετατρέπονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Δείτε το σχέδιο:

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…