Newsroom

Newsroom

Αυτή είναι η συμφωνία Κύπρου-Ευρώπης

“Έσβησαν” τη Λαϊκή από τον τραπεζικό χάρτη και μετέτρεψαν τη ηχηρή νίκη της προηγούμενης εβδομάδας σε οδυνηρή ήττα. Η Κύπρος…

“Έσβησαν” τη Λαϊκή από τον τραπεζικό χάρτη και μετέτρεψαν τη ηχηρή νίκη της προηγούμενης εβδομάδας σε οδυνηρή ήττα.

Η Κύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Eurogroup τα ξημερώματα.

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης-της Τράπεζας Κύπρου.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Οι αποταμιευτές με περισσότερα από 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια “καλή” και σε μια “κακή” τράπεζα. Η “καλή” θα ενσωματωθεί στην τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δις ευρώ.

Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο. Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Πως φτάσαμε στη συμφωνία με την Ευρώπη. Διαβάστε το ρεπορτάζ.

Τι δήλωσαν οι “πρωταγωνιστές”

Αναστασιάδης
«Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Σαρρής
“Θα μας πάρει λίγο χρόνο για να εξακριβώσουμε τον τρόπο, τα ποσοστά και τη διαδικασία, μετατροπής των καταθέσεων σε κεφάλαιο. Θα προσπαθήσουμε να χειριστούμε με τον καλύτερο και πιο ευαίσθητο τρόπο για τους καταθέτες, το όλο ζήτημα,”

Ντάισελμπλουμ
«Βάλαμε τέλος στην αβεβαιότητα για την Κύπρο και την ευρωζώνη. Το ύψος της βοήθειας θα είναι 10 δις ευρώ, αλλά το χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο. Κανένα από τα μέτρα δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.»

Ρεν
«Ήταν σύνθετη διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον θα είναι δύσκολο για την Κύπρο και το λαό της. Από σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε το λαό της Κύπρου να ξαναχτίσει την οικονομία του.»

Λαγκάρντ
“Συγχαίρω τις κυπριακές Αρχές. θα εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.”

Ρέγκλινγκ
«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου.»

Ειδική διαχειρίστρια στη Λαϊκή
Τον ρόλο της ειδικής διαχειρίστριας για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στη Λαϊκή τράπεζα θα αναλάβει η Άντρη Αντωνιάδου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει αναλάβει και την αρμοδιότητα της Αρχής Εξυγίανσης.

Η κ. Αντωνιάδου είναι μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών (Institute of Certified Chartered Accountants) με 28 χρόνια εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, εκ των οποίων 25 χρόνια στην HSBC, τα τελευταία πέντε χρόνια ως Διευθύνοντας Σύμβουλος και τρία χρόνια ως Γενική Διευθύντρια στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου).