Αυτές είναι οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ταμείο Συνοχής.

NewsRoom 30/08/2018 | 09:52

Στην απάντησή της η Επίτροπος Κρέτσου επισημαίνει ότι οι προτάσεις δίνουν «ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις ΜμΕ, χάρη σε μια ενισχυμένη θεματική συγκέντρωση στον στόχο πολιτικής 1, που αποσκοπεί να αυξήσει το ποσοστό χρηματοδότησης από το ΕΤΠΑ για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ, ιδίως μέσω της ψηφιοποίησης, της καινοτομίας, των δεξιοτήτων και της βιομηχανικής μετάβασης».

Μάλιστα, προσθέτει ότι «για να χρησιμοποιούνται πιο συγκεντρωτικά οι περιορισμένοι πόροι, η Επιτροπή πρότεινε να παρέχεται υποστήριξη για παραγωγικές επενδύσεις μόνο σε ΜμΕ, εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες οι επενδύσεις σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπεριέχουν συνεργασία με ΜμΕ για δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι «κατά τα προηγούμενα προγράμματα της Κομισιόν, αυξημένη προστιθέμενη αξία είχε η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις πολύ μεγάλες», και πως «με δεδομένες τις σημαντικές μειώσεις πόρων στις πολιτικές συνοχής για το 2021-2027, είναι αναμενόμενο η χρηματοδοτική πίεση να μεταφερθεί πολύ πιο έντονα στις ΜμΕ παρά στις μεγάλες εταιρίες, οι οποίες έχουν καλύτερη πρόσβαση σε δανεισμό με θετικούς όρους». Στην ερώτησή του έθιγε ζητήματα μείωσης της γραφειοκρατίας κατά τις διαδικασίες χρηματοδότησης των ΜμΕ, εξασφάλισης θέσεων εργασίας, και κινήτρων για την επένδυση εκ μέρους των ΜμΕ σε σε τομείς-κλειδιά για την ΕΕ, όπως η τεχνολογία, η καινοτομία, η έρευνα, η ενέργεια και η ασφάλεια.

Ειδικότερα, στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εγγυάται η Επιτροπή ότι οι προβλεπόμενες στις προτάσεις της απαιτήσεις για μείωση του διοικητικού κόστους των ΜμΕ δεν αφορούν διοικητικό και ερευνητικό προσωπικό, η Επίτροπος Κ. Κρέτσου αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση και αναφέρει ότι «οι προτάσεις της Επιτροπής για τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων περιέχουν ογδόντα βασικές απλοποιήσεις, που αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20-25% του διοικητικού κόστους, που συνδέεται με την πολιτική συνοχής, ιδίως με το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου», και πως «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) θα επωφεληθούν επίσης από αυτή τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης».

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί διατήρησης σε υψηλά επίπεδα της πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδοτικά εργαλεία και μείωσης του γραφειοκρατικού κόστους των διαδικασιών, οι οποίες διαχρονικά λειτουργούν ανασταλτικά για τις επιχειρήσεις αυτές, η Επίτροπος απαντά ότι «το αποτέλεσμα μόχλευσης που θα έχει η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων, βασικού μηχανισμού για την υλοποίηση επενδύσεων που παράγουν έσοδα ή εξοικονομούν κόστος», τονίζοντας ότι «οι ΜμΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από την παροχή δανείων, από επενδύσεις μετοχικού ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου ή από εγγυήσεις στο πλαίσιο κάθε στόχου πολιτικής».

Τέλος, η Επίτροπος Κρέτσου επισημαίνει ότι «οι ΜμΕ που αναπτύσσουν έρευνα και καινοτομία θα έχουν επίσης ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας (Horizon Europe). Η Επιτροπή πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, του InvestEU, στο οποίο θα συγκεντρωθούν τα υπό κεντρική διαχείριση, σήμερα, χρηματοδοτικά μέσα».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.