Newsroom

Newsroom

Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τους Νομπελίστες

Μια έρευνα για το πώς θα έρθει το τέλος του κόσμου για το ανθρώπινο είδος διεξήγαγε το «Times Higher Education» ρωτώντας την άποψη 50 βραβευμένων με Νόμπελ.

59ae855e1dc524841c8b4582

Οι βραβευθέντες αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των νικητών που είναι ζωντανοί και έχουν λάβει Νόμπελ χημείας, φυσικής, φυσιολογίας, ιατρικής και οικονομικών.

Το περιοδικό ανάλογα με τις απαντήσεις των βραβευμένων δημοσιεύει τις 10 κοινές απαντήσεις που έδωσαν.

1. Αύξηση του πληθυσμού, καταστροφή περιβάλλοντος

Πάνω από το ένα τρίτο πιστεύει ότι η αύξηση του πληθυσμού και η καταστροφή του περιβάλλοντος θα θέσουν τέλος στη ζωή όπως την ξέρουμε.

2. Πυρηνικός πόλεμος

Το 23%, δηλαδή 12 βραβευθέντες πιστεύουν πως το τέλος του ανθρώπινου είδους θα έρθει μετά από ένα πυρηνικό πόλεμο.

Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει την έκτη δοκιμή ενός πυραύλου ικανού να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή. Αυτές οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της διεθνούς κοινότητας είναι ικανές για να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος.

3. Λοιμώδης ασθένεια ή αντοχή στα φάρμακα

Το 8% ή αλλιώς 4 βραβευθέντες θεωρούν ότι νέες ασθένειες είτε η μετάλλαξη ασθενειών που ήδη υπάρχουν και είναι ανθεκτικές σε υπάρχοντα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντιβιοτική αντίσταση είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την «παγκόσμια υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη, σήμερα».

4. Εγωισμός και απώλεια ειλικρίνειας

Το 8% επίσης των ερωτηθέντων φοβούνται μια απώλεια της «ανθρωπιστικής προοπτικής καθώς βαδίζουμε στην εποχή του Διαδικτύου και τις αποπλάνησής του».

5. Αμαθείς ηγέτες

Το 6% δηλαδή 3 βραβευθέντες έδωσαν την συγκεκριμένη απάντηση. Πιθανότατα κάτι έχουν στο μυαλό τους.

6. Βασανισμός ή τρομοκρατία

Επίσης, το 6% ανησυχεί λόγω της ανόδου του θρησκευτικού εξτρεμισμού και του φόβου ότι οι τρομοκράτες παίρνουν όπλα μαζικής καταστροφής

7. Άγνοια και παραμόρφωση της αλήθειας

Όντας επιστήμονες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 6% θεωρεί ότι η στρέβλωση της αλήθειας αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρωπότητα. Σε έναν κόσμο όπου τα επιστημονικά αποτελέσματα τίθενται υπό αμφισβήτηση ή απορρίπτονται ως «ψεύτικες ειδήσεις», πώς μπορεί η επιστήμη να ελπίζει ότι θα αποτρέψει κάθε είδους καταστροφής;

8. Τεχνητή νοημοσύνη

Το 4% εξέφρασε το φόβο ότι οι υπολογιστές μπορούν να ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη και να ανατρέψουν την ανθρωπότητα.

9. Ανισότητα

Το 4% πιστεύει ότι ο αναζωπυρωμένος σκεπτικισμός και ο πόλεμος της πολιτικής ρητορικής σχετικά με τα πυρηνικά όπλα θα αποτελέσουν τις δύο πρώτες απειλές για την ανθρωπότητα.

10. Φάρμακα

Το 2% πιστεύει ότι ένα νέο ισχυρό φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει εθισμό στην κοινωνία και είναι η κύρια απειλή για το ανθρώπινο είδος.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι το 40% των βραβευθέντων πιστεύει ότι ο λαϊκισμός και η πολιτική πόλωση αποτελούν σοβαρή απειλή για την επιστημονική πρόοδο. Μόνο το 5% πιστεύει ότι δεν υπάρχει «καμία απειλή».

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

1100 60343c25 6efb 49de 87e1 679834a1ac5a

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

Θύμα ξυλοδαρμού κατήγγειλε ότι έπεσε από τον πρώην σύντροφό της μία γυναίκα από τη Ρουμανία,…