Newsroom

Newsroom

Αυστρία: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η άνοδος των ακροδεξιών

Η ακροδεξιά στροφή που παρατηρείται σε μεγάλη μερίδα των λαών της Ευρώπης, βρήκε την πρώτη της ξεκάθαρη έκφραση στην Αυστρία.

5742dcca1dc524de388b456e

Άρχισε η καταμέτρηση των περίπου 700.000 επιστολικών ψήφων, οι οποίες θα κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Χωρίς τις σχεδόν 700.000 επιστολικές ψήφους, νικητής των προεδρικών εκλογών αναδεικνύεται, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ ο αντίπαλός του, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, από το κόμμα των Πρασίνων, λαμβάνει ποσοστό 48,1%, ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Σε περίπτωση εκλογής του, ο Νόρμπερτ Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός στον ύπατο αξίωμα χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι περίπου 900.000 Αυστριακοί που προτίμησαν να στείλουν την ψήφο τους από το ταχυδρομείο θα κρίνουν αν η Αυστρία και η Ευρώπη θα αποκτήσουν τον πρώτο ακροδεξιό αρχηγό κράτους μετά την πτώση του ναζισμού και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν μη τι άλλο όμως πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ιδιαίτερα ενδυναμωμένα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, ενώ ειδικά σε χώρες όπως της Βαλτικής, οι συνεργάτες των ναζί τείνουν να θεωρούνται ήρωες.

Στην Γαλλία η Λεπέν καραδοκεί και με τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις να έχουν κατεβάσει τον κόσμο στο πεζοδρόμιο σε μια εποχή που η αριστερά στη Γαλλία θεωρείται εργαλείο του συστήματος, είναι πολύ πιθανό η ακροδεξιά ρητορική να βρει πολλά ευήκοα ώτα.

Στις Σκανδιναβικές χώρες τα ακροδεξιά στοιχεία τύπου Μπρέιβικ είναι σε ανοδική πορεία.

Στην Γερμανία οι νεοναζί κερδίζουν και εκεί έδαφος λόγω της πολιτικής που ακολούθησε στο προσφυγικό η Άνγκελα Μέρκελ.

Μια ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης εκτός του ότι θα σημαίνει ερμητικό κλείσιμο για τους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε αυτή, θα κλονίσει και τα θεμέλια της ίδιας της Ευρώπης.

Αυτό γιατί το κλείσιμο των συνόρων θα θρυμματίσει αυτόματα την συνθήκη Σένγκεν, που το περιεχόμενό της είναι από τους θεμέλιους λίθους της ΕΕ.

Αυτό θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις ήδη τρεμάμενες ευρωπαϊκές οικονομίες που στηρίζονται στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων και ανθρώπων και βιομηχανιών.

Το πλήγμα στην οικονομία θα δώσει το έναυσμα στους ευρωσκεπτικιστές να βγουν ακόμα πιο δυνατά στο προσκήνιο θέτοντας αμφιβολίες ακόμα και για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, που πλέον δεν θα μπορεί να «επουλώσει» τραύματα μέσω κεφαλαίων.

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

toyrkia

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.