Newsroom

Newsroom

Αυστρία: "Καλή για την Ευρώπη μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ"

Το σημερινό τεύχος του αυστριακού πολιτικοοικονομικού περιοδικού «Προφίλ» αναλύει τους λόγους για τους οποίους «μια νίκη των ριζοσπαστών Αριστερών στην…

tsipras wide 2 0

Το σημερινό τεύχος του αυστριακού πολιτικοοικονομικού περιοδικού «Προφίλ» αναλύει τους λόγους για τους οποίους «μια νίκη των ριζοσπαστών Αριστερών στην Ελλάδα θα ήταν καλή για την Ευρώπη». Στον υπότιτλο το περιοδικό γράφει «Ψηφίστε Τσίπρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται αρχικά ως «χαρισματικός ηγέτης» με το περιοδικό να κάνει μια μίνι ανασκόπηση στην πολιτική επικαιρότητα, γράφοντας για τον «πανικό» που ξέσπασε στις ευρωπαϊκές ηγεσίες όταν ανακοινώθηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως νικητής τους θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι Έλληνες δεν φαίνεται να έλαβαν και πολύ υπόψη τις «ξεδιάντροπες και άνευ προηγουμένου» απόπειρες εκφοβισμού της Γερμανίας για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εάν αναλάμβανε αρχηγός της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας. Οι Έλληνες –σύμφωνα πάντα με το περιοδικό- μπορούν πλέον να αντέξουν περισσότερο την έως τώρα πολιτική που έριξε στη δυστυχία πλατιά στρώματα του πληθυσμού (οι μισθοί για παράδειγμα μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια 30-50%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά εδώ και εβδομάδες στις δημοσκοπήσεις και είναι ο πιθανότερος νικητής των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. 

Το περιοδικό παρουσιάζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λιγότερο επαναστατικούς και περισσότερο πραγματιστές που θέλουν «οπωσδήποτε την παραμονή στην Ευρωζώνη». Σύμφωνα με το «Προφίλ», ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έπληξαν πλήρως τους φτωχότερους των Ελλήνων, αλλά αυτό θα επιτευχθεί με διαπραγματεύσεις και όχι διακόπτοντας την αποπληρωμή δανείων και καταγγέλλοντας μονομερώς ανειλημμένες υποχρεώσεις. 

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο σχόλιο, κανείς δεν κάνει πλέον λόγο για Grexit, και προφανώς οι ηγετικοί κύκλοι στην Ευρώπη έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα πως προσεχώς θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες συμπάθειες 

Σε άλλο σημείο του σχολίου του «Προφίλ» σημειώνεται πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει ως οικονομικό στραγγαλισμό την έως τώρα πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα, ουσιαστικά εκφράζει αυτό που διατυπώνεται προσεκτικά από άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς, δηλαδή ότι η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει παταγωδώς, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, βάσει και των αριθμών. 

Το «Προφίλ» επαινεί τον ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας ότι με κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η Ευρώπη θα βρει μαζί του έναν συμβιβασμό αποδεκτό και για τις δύο πλευρές, θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό το χρέος της Ελλάδας και η Αθήνα θα ακυρώσει μερικές ιδιαίτερα άδικες και κοινωνικά απαράδεκτες μεταρρυθμίσεις.

Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το περιοδικό, θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα για αυτό που χρειάζεται επιτακτικά η Ευρώπη, μια μεγάλη στροφή, μακριά από την πολιτική λιτότητας, σε μια στοχευμένη αναπτυξιακή πορεία, μια αλλαγή πολιτικής που οι Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει σταδιακά και προσεκτικά, και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τώρα πραγματικά οι εκλογές στην Ελλάδα.

Το σχόλιο του «Προφίλ» καταλήγει με τη διαπίστωση πως η Ελλάδα που ήταν η αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης θα μπορούσε τώρα να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, και ενδέχεται στα τέλη του 2015 να εξετάζεται η ανακήρυξη του Αλέξη Τσίπρα σε «άνθρωπο της χρονιάς».