Newsroom

Newsroom

Αυστραλία: Κλείνουν τα σύνορα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτειών λόγω κορονοϊού

Τα σύνορα θα κλείσουν για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια

ap ktie

Εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες των αυστραλιανών ένοπλων δυνάμεων αναπτύσσονται για να επιβάλλουν το κλείσιμο των πολυάσχολων συνόρων των δύο πολυπληθέστερων πολιτειών της Αυστραλίας, καθώς οι αρχές της μιας δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να περιορίσουν το πρόσφατο ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα σύνορα της Νέας Νότιας Ουαλίας με τη Βικτόρια, που είναι εξαιρετικά πορώδη και έχουν μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, θα κλείσουν για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια.

Εξέλιξη που υπογράμμισε την ανάγκη για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης: η πολιτεία Βικτόρια ανακοίνωσε σήμερα αριθμό νέων κρουσμάτων μόλυνσης-ρεκόρ: 191 σε 24 ώρες. Χθες Δευτέρα, είχαν καταγραφεί 127, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης Ντάνιελ Άντριους εξήγησε πως καταγράφεται «πάρα πολύ υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων», ο οποίος συνεπάγεται πως ήταν απόλυτη ανάγκη να ληφθούν μέτρα.

Η απαγόρευση διέλευσης των συνόρων θα τεθεί σε εφαρμογή τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Το μέτρο θα ισχύσει για έξι εβδομάδες.

«Θα διεξαχθεί μεγάλη στρατιωτική και αστυνομική επιχείρηση για την επιτήρηση όλων των διασυνοριακών δραστηριοτήτων», προειδοποίησε ο υπουργός Αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντέιβιντ Έλιοτ. «Θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα και (…) ποινές φυλάκισης» στους παραβάτες, πρόσθεσε.

Όσοι συλλαμβάνονται να περνούν τα σύνορα χωρίς άδεια μέσω οποιασδήποτε από τις 55 οδούς που χρησιμοποιούνται από εποχούμενους, σχολικά λεωφορεία και φορτηγά, ή μέσω των ποταμών και υπαίθριων διελεύσεων, θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο 11 χιλιάδων δολαρίων Αυστραλίας (6,8 χιλιάδων ευρώ) και ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Ημερήσιες άδειες μετακίνησης προβλέπεται να χορηγούνται σε ανθρώπους που ζουν σε παραμεθόριες πόλεις και κοινότητες, αλλά με το κλείσιμο των συνόρων να απέχει ώρες, το σύστημα ακόμη βρισκόταν στο στάδιο της ανάπτυξης.

Ο Κέβιν Μακ, ο δήμαρχος του Όλμπερι, πόλης κοντά στη μεθόριο στην πλευρά της Νέας Νότιας Ουαλίας, επισήμανε ότι καθώς γίνονται τουλάχιστον 50.000 διασυνοριακές μετακινήσεις με αυτοκίνητα την ημέρα, τα πράγματα θα είναι «εφιαλτικά για όλους».

Το κλείσιμο των συνόρων αναγγέλθηκε τη Δευτέρα, σε αντίδραση στην έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη Μελβούρνη, την πρωτεύουσα της Βικτόριας, η οποία ανάγκασε τις αρχές να επαναφέρουν σε ισχύ την ισχυρή σύσταση για την τήρηση της κοινωνικής απόστασης σε πάνω από 30 συνοικίες και να επιβάλλουν απόλυτο lockdown σε εννέα πολυκατοικίες.

Στη Βικτόρια καταγράφηκαν τα 191 από τα 199 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που ανακοινώθηκαν σήμερα. Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τις αρχές Απριλίου.

Συνολικά στην Αυστραλία, καταγράφονται 8.800 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και 106 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Οι αριθμοί αυτοί είναι μεν θεαματικά χαμηλότεροι από ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά το ξέσπασμα στη Μελβούρνη έχει θορυβήσει την τοπική και την πολιτειακή κυβέρνηση.

Για τις επιχειρήσεις στην περιοχή της μεθορίου, που έκλεισε για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας της ισπανικής γρίπης, εν έτει 1919, οι επόμενες εβδομάδες αναγγέλλονται εφιάλτη. «Σχεδόν το ένα τέταρτο των υπαλλήλων μου, όπως κι εγώ, ζει στη Νέα Νότια Ουαλία. Περνάμε λοιπόν καθημερινά τα σύνορα για να έρθουμε στη δουλειά», εξηγεί ο Πολ Άρμστρονγκ, ο οποίος διευθύνει πρατήριο καυσίμων στην Ουοντόνγκα, παραμεθόρια πόλη στην πλευρά της Βικτόριας. «Δεν ξέρω καν εάν θα μπορούν να έρχονται», προσθέτει.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…