Newsroom

Newsroom

Αυστηρότερες ποινές για εμπόρους ναρκωτικών

Αυστηρότερες ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών προβλέπει το νέο σχέδιο του Κώδικα για τα Ναρκωτικά, το οποίο καταρτιστεί από Επιτροπή…

Αυστηρότερες ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών προβλέπει το νέο σχέδιο του Κώδικα για τα Ναρκωτικά, το οποίο καταρτιστεί από Επιτροπή υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παρασκευόπουλο. Στο εξής ο έμπορος ναρκωτικών θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή ισοβίων, ακόμη και στην περίπτωση που ο ίδιος είναι χρήστης. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Την ίδια ώρα, αυστηροποιούνται οι ποινές και για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης, όπου δράστης κάνει χρήση όπλων ή έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειρισθεί ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος ή προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο ή ενεργεί κατ’ επάγγελμα, τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών (ισόβια κάθειρξη) ή με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ.

Επίσης, δεν αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών σε ιδιωτικό χώρο, αλλά μετατρέπεται σε πταίσμα (φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες) και η χρήση σε δημόσιο χώρο γίνεται πλημμέλημα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι εξορθολογίζεται το κυρωτικό πλαίσιο και η δημόσια χρήση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών, ενώ η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνον για την αποκλειστική χρήση του χρήστη, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο μήνες.

Τέλος, σε μεταβατική διάταξη θα προβλεφθεί διαδικασία αποσυμφόρησης των φυλακών για τους κρατούμενους για εγκλήματα ναρκωτικών.


«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Καρχαρία Γλυφάδα

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Η Αναστασία Μήλιου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με την εμφάνιση του γαλάζιου καρχαρία στη Γλυφάδα

Πάτρα: Συγκλονίζει ο αδερφός της 48χρονης που έπεσε με το αμάξι απ’ το λιμάνι – «Θα έχω έναν άγγελο στον ουρανό»

πατρα λιμανι 1

Πάτρα: Συγκλονίζει ο αδερφός της 48χρονης που έπεσε με το αμάξι απ’ το λιμάνι – «Θα έχω έναν άγγελο στον ουρανό»

Δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη ο αδερφός της 48χρονης γυναίκας απ' την Πάτρα