Newsroom

Newsroom

Αυξάνονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά

Αύξηση σε ποσοστό 76% παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές στο ανατολικό Αιγαίο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από αυτό.

57aae2b11dc52430578b497c

Παρόλο που ο αριθμός των αφίξεων απέχει πολύ από αυτόν που προηγήθηκε της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, είναι έκδηλη η ανησυχία στα νησιά αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ξεπέρασαν τις 10.000.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, το τελευταίο 24ωρο αφίχθησαν συνολικά 90 άτομα (34 στη Λέσβο, 35 στη Χίο, τέσσερα στη Σάμο και 17 στην Κάλυμνο). Ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά (10.042) έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον πληθυσμό που μπορούν να φιλοξενήσουν τα κέντρα υποδοχής, που είναι χωρητικότητας 7.450 ατόμων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας γνωστοποίησε την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Κόκκινο ότι για την αποσυμφόρησή τους είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η μετακίνηση όσων η αίτηση ασύλου έχει εξεταστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να γίνει εκεί η εξέταση σε δεύτερο βαθμό. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα Plan B, αφού η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας 

προβλέπει την παραμονή όσων εισέρχονται στην Ελλάδα από τις 20 του περασμένου Μαρτίου και μετά στα κέντρα πρώτης υποδοχής μέχρι την οριστική απόφαση επί της αιτήσεως ασύλου.

Η Άγκυρα απειλεί να τινάξει στον «αέρα» τη συμφωνία για το προσφυγικό

Όλα αυτά, στον απόηχο των τουρκικών απειλών περί παύσης της εφαρμογής της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα σταματήσει να εφαρμόζει την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οι Βρυξέλλες δεν δώσουν μία ξεκάθαρη ημερομηνία για το πότε θα απελευθερωθεί η βίζα για τους τούρκους πολίτες.

Η συμφωνία για το προσφυγικό, αν και έχει επικριθεί σφοδρότατα από ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τσελίκ είπε ότι το να ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία να αλλάξει τον νόμο περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας -μία από τις υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η Τουρκία για την απελευθέρωση της βίζας- θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει όταν η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και σημείωσε: «Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…