Άτομο με ακρωτηριασμένο πόδι έχασε το ποσοστό αναπηρίας και το επίδομα – Τι λέει ο ΕΦΚΑ

Απίστευτο κι όμως ελληνικό

anaphroi

Μια απίστευτη ταλαιπωρία βιώνει ένας άνθρωπος με μόνιμη αναπηρία καθώς η αρμόδια επιτροπή που πέρασε πριν από λίγες ημέρες, του μείωσε το ποσοστό του για να μην πάρει επίδομα, ενώ ο ίδιος καταγγέλλει και μια απαξιωτική συμπεριφορά από τον γιατρό που τον είδε και το προσωπικό.

Ο κ. Χρήστος Βιολατζής μιλώντας στο OPEN κατήγγειλε τα εξής: «Θέλω να καταγγείλω τα ΚΕΠΑ στην Πειραιώς και την υγειονομική επιτροπή που πέρασα γιατί σκόπιμα που κόψανε το ποσοστό της αναπηρίας μου για να μην πάρω κάποιο επίδομα που δικαιούμαι. Ο ακρωτηριασμός μου έγινε το 2007. Πέρναγα 5 χρόνια επιτροπή και το 2013 με έβγαλαν εφόρου ζωής με 67% στον ακρωτηριασμό. Το 2022 έκανα πάλι αίτηση για επιδείνωση αναπηρίας και πέρασα πάλι στα ΚΕΠΑ και μου έβγαλαν για το ακρωτηριασμένο πόδι 67% και σύνολο 88%. Μόλις έμαθα πως δικαιούμαι κάποιο επίδομα πήγα και τους το ζήτησα και μου λένε ‘θα ξαναπεράσετε πάλι’ ΚΕΠΑ. Παίρνω την απόφαση και μου βγάζουν 50% αναπηρία. Κάνω ένταση κατευθείαν γιατί αν περάσει ο καιρός, δεν έχεις δικαίωμα και πέρασα ακριβώς πριν 10 μέρες».

Και συνεχίζει την περιγραφή του: «Μπαίνω μέσα στην επιτροπή και ήταν ο ορθοπεδικός. Με κοιτάει με έναν τρόπο πολύ χυδαίο και γελούσε. Του λέω ‘γιατί γελάς;’ Και μου λέει ‘έτσι’. Και συνεχίζει ‘βγάλε να δω το ακρωτηριασμένο πόδι’. Του το δείχνω να γυρίζει και λέει σε δύο άτομα που ήταν δίπλα ΠΑ, που σημαίνει ποσοστό αναπηρία 50, όχι 67, στα αγγλικά. Τον ρωτάω ‘γιατί το κάνετε αυτό;’ Και μου απαντά ‘έτσι’. Και σηκώθηκε και έφυγε. Και η κοπέλα που ήταν δίπλα γυρνάει και μου λέει κύριε είναι νόμος του ’18 να κόβουμε τις αναπηρίες. Και απάντησα πως το 2022 μου βγάλατε την ίδια αναπηρία. Και μου λέει ‘έγινε λάθος. Εντάξει;’ Με έναν τρόπο σαν να μου λέει ‘τελείωνε φύγε’».

Στην εκπομπή μίλησε και ο Ηλίας Τσούνης, εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ τονίζοντας: «Αν έχει συμβεί τέτοιο περιστατικό να είστε απολύτως βέβαιοι πως θα διερευνηθεί. Καταρχάς είναι ανεπίτρεπτες τέτοιες συμπεριφορές, ειδικά από γιατρούς. Κατά δεύτερον, το ειδικό σώμα ιατρών δεν ανήκει στον ΕΦΚΑ, ωστόσο, είναι στον ενιαίο φορέα. Σε γενικές γραμμές, το ΚΕΠΑ αξιολογεί τους εξεταζόμενους βάση της αίτησής τους και βάση συγκεκριμένων παθήσεων που καταγράφεται στον ιατρικό τους φάκελο. Επίσης, καταγράφει και αξιολογεί τα ποσοστά με βάση τον ενιαίο πίνακα προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας. Στις περιπτώσεις του ακρωτηριασμού και των δύο άκρων υπάρχει τουλάχιστον 80% αναπηρία».

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη