Αθωώθηκε ο Γιάννης Στεβής μετά από μήνυση καταδικασμένου μέλους της Χρυσής Αυγής

Η αθώωση του δημοσιογράφου και διευθυντή του τοπικού μέσου ενημέρωσης αποτελεί νίκη της ελευθερίας του Τύπου και της δημοκρατίας.

316237049 813264159748899 8878211604019910174 n

Αθωώθηκε το πρωί της Δευτέρας (21/11) ο δημοσιογράφος και διευθυντής της ιστοσελίδας της Χίου astraparis.gr  Γιάννης Στεβής, από το μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του ο δις καταδικασθείς για απρόκλητες επιθέσεις κ. Ματθαίος Μερμηγκούσης.

Η αθώωση του δημοσιογράφου και διευθυντή του τοπικού μέσου ενημέρωσης αποτελεί νίκη της ελευθερίας του Τύπου και της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τοπικού μέσου ενημέρωσης astraparis.gr, παρότι από τον μηνυτή έγινε πρόταση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, μετά από ρητή άρνηση του κ. Στεβή η υπόθεση εκδικάστηκε και κατέληξε στην αθώωσή του μετά την εξέταση και παράθεση των στοιχείων και αφού αποδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη μήνυση αποτέλεσε για τον κ. Μερμηγκούση κίνηση αντιπερισπασμού και αντεπίθεσης, αφού εκκρεμούσαν σε βάρος του οι κατηγορίες για τις επιθέσεις κ.λπ.

Ο μηνυτής ισχυρίσθηκε ότι αποτελούσε συκοφαντική δυσφήμιση για τον ίδιο δημοσίευμα του astraparis.gr, μετά τα επεισόδια στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, στο οποίο είχε αναφερθεί ως «εμφανιζόμενος εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής» και ότι η παραπάνω έκφραση του προκάλεσε ζημιά, με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, όπως το να εκδιωχθεί από την εργασία του.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι εκείνη την περίοδο είχε στοχοποιηθεί από όλα τα μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, όχι όμως και εκπρόσωπός της, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως “οξύθυμο ψηφοφόρο” της και την εμφάνιση και παρουσία του σε όλες τις συγκεντρώσεις στην περίοδο της έντασης του προσφυγικού στη Χίο απέδωσε στο γεγονός ότι η κατοικία του ήταν κοντά στον καταυλισμό της Σούδας.

Σε ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας είπε ότι ήταν στη Χρυσή Αυγή έως το 2014 και μετά αποχώρησε, ενώ και στις εκλογές του 2019 ψήφισε Χ.Α.

Στο όνομά του ο λογαριασμός ΔΕΗ των γραφείων της Χρυσής Αυγής

Ωστόσο, όλοι οι ισχυρισμοί του κατέπεσαν αφού ο συνήγορος του κ. Στεβή, κ. Κώστας Κάργατζης, επεσήμανε ότι ο κ. Μερμηγκούσης δεν ήταν απλός ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής, ενώ σε σχετική ερώτησή του ο μηνυτής παραδέχθηκε ότι στο όνομά του εκδίδονταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Χίο.

Επίσης, προσκομίσθηκαν φωτογραφίες που αποδείκνυαν την ενεργό συμμετοχή και παρουσία του σε εκδήλωση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής τον Απρίλιο 2016.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης δημοσιογράφος κ. Παντελής Φύκαρης, που ήταν παρών στα επεισόδια του 2016 και στην επίθεση του κ. Μερμηγκούση κατά του Γιάννη Στεβή, επεσήμανε ότι ο μηνυτής παντού έδινε την εικόνα και την αίσθηση ότι ήταν αρχηγός κι ότι η όλη εμφάνισή του στις συγκεντρώσεις κ.λπ. αυτό έδειχνε. Κι όλη η Χίος ήξερε ότι ήταν στην Χρυσή Αυγή. Τον αναγνώρισε, επίσης, σε φωτογραφία στο μπαλκόνι των γραφείων της Χρυσής Αυγής.

Θέλουν να φιμώσουν τους δημοσιογράφους

Ο Γιάννης Στεβής στην απολογία του αφού επεσήμανε την αποστροφή του λόγου του κ. Μερμηγκούση για τους δημοσιογράφους που γράφουν ό,τι θέλουν, τόνισε ότι είναι όχι μόνον δικαίωμα, αλλά και καθήκον των δημοσιογράφων να μεταφέρουν όσα γίνονται και να ενημερώνουν την κοινωνία, ασκώντας παράλληλα κριτική για όσα συμβαίνουν.

Ειδικά στην οξυμένη φάση του προσφυγικού εκείνης της χρονικής περιόδου, τόνισε ότι  ήταν επιβεβλημένος ο ρόλος των δημοσιογράφων στο να αποκαλύπτουν όλες τις δράσεις που είχαν στόχο τον διχασμό της κοινωνίας, την πρόκληση επεισοδίων και την όξυνση αντί για άμβλυνση του προβλήματος.

Στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κώστας Κάργατζης αντέτεινε στην εισαγγελική πρόταση για αθώωση ελλείψει δόλου ότι ο κ. Στεβής ορθώς και αποδίδοντας όλη την περιρρέουσα εικόνα της κοινωνίας χαρακτήρισε κατά την αναφερόμενο τρόπο τον κ. Μερμηγκούση. Ζήτησε δε την πλήρη αθώωση του κ. Στεβή, όπερ και έκανε το δικαστήριο.

Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο κ. Χαρίλαος – Ιωάννης Χατζηδημητρίου και εισαγγελέας έδρας η αντεισαγγελέας κα Αθηνά Χρήστου.

Η δήλωση του Κώστα Κάργατζη

«Η εμφάνιση του μηνυτή απέδειξε τον βαθειά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των αντιλήψεών του, θεωρώντας ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να έχουν την ευχέρεια να λένε και θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις. Εν πάση περιπτώσει και αυτό έγινε, εισφέρθηκαν σήμερα στο δικαστήριο και αποδείξεις. Και κατά την γνώμη μας πέρα από την αθώωση το σκεπτικό θα περιλαμβάνει την παραδοχή ότι όντως εμφορείτο από τις ιδέες της Χρυσής Αυγής. Και όχι μόνον εμφορείτο από ιδέες, αλλά συμμετείχε ενεργά στη ανάμιξή της. Και αυτό είναι δικαίωση για τον κατηγορούμενο».

Η δήλωση του Γιάννη Στεβή

«Για ακόμα μία φορά η ελευθεροτυπία κάθισε στο εδώλιο, αλλά αθωώθηκε. Δεν είναι προσωπική υπόθεση όλα αυτά που γίνανε, είναι υπόθεση όλων των δημοσιογράφων και της Χίου και όλης της χώρας. Πρέπει χωρίς φόβο να βγαίνουν οι δημοσιογράφοι μπροστά, να μεταφέρουν στην κοινωνία αυτά τα οποία συμβαίνουν στην κοινωνία, αυτά τα οποία επηρεάζουν την κοινωνία. Και το αποτέλεσμα του δικαστηρίου ήταν ακριβώς η δικαίωσή μας και ένα μήνυμα και προς τους συναδέλφους μας και προς την κοινωνία».

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη