Newsroom

Newsroom

"Αθώοι" οι Χρυσαυγίτες στη Βέροια γιατί δεν πληρώθηκε παράβολο 100 ευρώ

Μετά από μία μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε 13 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας…

Μετά από μία μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε 13 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας κήρυξε για τυπικούς λόγους άκυρη την ποινική διαδικασία για τους επτά από τους οκτώ κατηγορούμενους Χρυσαυγίτες, διότι έλειπε από τη δικογραφία ένα παράβολο το οποίο η πολιτική αγωγή όφειλε να είχε καταθέσει. Αντίθετα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον ιδιοκτήτη του καφενείου μετά από μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του από τους κατηγορούμενους.

Η υπόθεση αφορούσε την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής το Σάββατο 9 Ιουνίου σε καφενείο στέκι αναρχικών στη Βέροια (μετά από συμπλοκή σε κεντρικό δρόμο της Βέροιας μεταξύ αναρχικών και μελών της Χ.Α. που μοίραζε προεκλογικό υλικό) όπου τραυματίστηκαν έξι θαμώνες και προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο κατάστημα. Η Αστυνομία προσήγαγε τη μέρα εκείνη οκτώ άτομα στο αστυνομικό τμήμα της πόλης, τα οποία αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο νομό Πέλλας Ιωάννης Σαχινίδης.

Το τριμελές πλημμελειοδικείο Βέροιας αθώωσε χτες τους 7 από τους 8 δράστες καθώς έκρινε «απαράδεκτη» τη δίωξη τους γιατί δεν είχε πληρωθεί το παράβολο των 100 ευρώ από τον μηνυτή. Η έλλειψη του συγκεκριμένου παράβολου (καταθέσεως εγκλήσεως) διαπιστώθηκε μετά το πέρας της εξέτασης των μαρτύρων, αλλά και των απολογιών, κατά τη στιγμή της εισαγγελικής πρότασης, γεγονός που οδήγησε το δικαστήριο στην απόφαση να κηρύξει άκυρη τη διαδικασία, κατ’ εφαρμογή ειδικής διάταξης που προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Οι επτά παραπάνω αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση τις πράξεις της απειλής και της εξύβρισης, που δεν διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά κατ’ έγκληση.
Παράλληλα, το δικαστήριο καταδίκασε έναν εκ των κατηγορουμένων, μελών της Χρυσής Αυγής, σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, με 3ετή αναστολή, για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Εξάλλου, η ίδια ποινή (με αναστολή) επιβλήθηκε για την ίδια πράξη στον ιδιοκτήτη του καφενείου, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου, έπειτα από μήνυση που υπέβαλαν εναντίον του οι συλληφθέντες. Και στις δύο περιπτώσεις το δικαστήριο αποφάσισε να μη δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους οι κατηγορούμενοι απέδωσαν τις πράξεις τους στις προκλήσεις που δέχθηκαν, υποστηρίζοντας ότι αντέδρασαν αμυνόμενοι. Για «στημένη ιστορία» και «παραμύθια» έκανε λόγο στην απολογία του ο ιδιοκτήτης του καφενείου.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο της Βέροιας είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χθες το μεσημέρι μικρές ομάδες αναρχικών και χρυσαυγιτών, παρουσία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης, χωρίς όμως να χρειαστεί η επέμβασή της.


Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…