Ασιατικοί γίγαντες σε κρίση: Κίνα και Ινδία συγκρούονται στα Ιμαλάια

Πετροπόλεμος και μάχη σώμα με σώμα για διαφιλονικούμενη ζώνη στα Ιμαλάια

AP India

Τουλάχιστον 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από σφοδρές συγκρούσεις σώμα με σώμα με κινεζικά στρατεύματα στη διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή των Δυτικών Ιμαλαϊων την περασμένη Δευτέρα 15/6. Οι μάχες εκτυλίχθηκαν σε απόκρημνες και δύσβατες περιοχές στην κοιλάδα του Γκαλουάν που αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες λόγο έντονης αντιπαράθεσης και έχθρας μεταξύ Ινδίας και Κίνας.

Από τον πόλεμο του 1962 και μέχρι τις αρχές Μαΐου αυτή η διαφιλονικούμενη ζώνη έχει αποτελέσει βασικό θέμα συζητήσεων και βίαιων αντιπαραθέσεων μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών καναλιών μεταξύ των δύο κρατών. Χάρη στην ανακωχή που είχε υπογραφεί στο παρελθόν και στη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (Line of Actual Control), -αν και δεν αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένη συνοριογραμμή, η περιοχή είχε μοιραστεί σε δύο ελεγχόμενες ζώνες. 

Παρόλα αυτά, τις τελευταίες βδομάδες η ένταση κλιμακώνεται στην περιοχή με την Κίνα να μεταφέρει και να εγκαθιστά πολεμικά οχήματα στην προσπάθειά της να προλάβει την Ινδία από το να αναβαθμίσει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις εκεί. Η σύγκρουση αυτή μεταξύ των δύο ασιατικών γιγάντων που αριθμούν τους δύο μεγαλύτερους πληθυσμούς παγκοσμίως έχει ανησυχήσει μεγάλα κομμάτια της διεθνούς κοινότητας.

Η ένταση των τελευταίων ημερών έρχεται να προστεθεί στις τεταταμένες σχέσεις των δύο χωρών γύρω από τα σύνορά τους στα Ιμαλάια με τις δύο χώρες να διεκδικούν εκατέρωθεν την εδαφική κυριαρχία στην περιοχή Λαντάκ. 

Το Πεκίνο, το οποίο δεν έχει βγάλει επίσημη ανακοίνωση των απωλειών που είχε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τη Δευτέρα, προς αποφυγή συγκρίσεων με τις απώλειες του Ινδικού στρατού, δήλωσε ότι το Νέο Δελχί και ο ινδικός στρατός τους τελευταίους μήνες έχουν παραβιάσει τα σύνορα και έχουν προβεί σε προκλητικές επιθέσεις στα κινεζικά στρατεύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ πρόκειται για δύο χώρες με τεράστιο πληθυσμό, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και σταθερό πυρηνικό οπλοστάσιο, οι μέχρι στιγμής συγκρούσεις στη στενή κορυφογραμμή των Ιμαλαΐων πραγματοποιήθηκαν με πέτρες, ξύλινα ρόπαλα, σιδηρολοστούς και αυτοσχέδια μέσα. Την ίδια ώρα παραμένει ανεπιβεβαίωτη η πληροφορία για το εάν έχει υπάρξει ανταλλαγή πραγματικών πυρών στην περιοχή. 

Στις μέρες που έχουν μεσολαβήσει από το στρατιωτικό επεισόδιο, Ινδοί στο Μουμπάι, Λάκναου και άλλες πόλεις διαδηλώνουν ενάντια στην κινεζική κυβέρνηση και καταστρέφουν και καίνε προϊόντα κινεζικής κατασκευής ενώ ζητούν από την ινδική κυβέρνηση να μπλοκάρει ή να συμβουλέψει τους Ινδούς πολίτες να μη χρησιμοποιούν κάποιες κινεζικές εφαρμογές κινητού τηλεφώνου για την ασφάλειά της και την αποφυγή διαρροής πληροφοριών. 

Τέμπη – Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα ηχητικά των συνομιλιών πριν και μετά το «νεκρό» 11λεπτο (audio)

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Τέμπη – Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα ηχητικά των συνομιλιών πριν και μετά το «νεκρό» 11λεπτο (audio)

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιεύει το documentonews.gr ακούγεται ο σταθμάρχης της Λάρισας να συνομιλεί με άγνωστο άντρα (όχι…

Με Ζουμπουλία και Ελένη Λουκά… η ελληνική απάντηση στην μάγισσα της Ιρλανδίας – Χαμός στη Eurovision (video)

eurovision μάγισσα

Με Ζουμπουλία και Ελένη Λουκά… η ελληνική απάντηση στην μάγισσα της Ιρλανδίας – Χαμός στη Eurovision (video)

Επικές αντιδράσεις προκάλεσε το τραγούδι της Ιρλανδίας στη Eurovision με τις πεντάλφες και τη «μαγική»…

Eurovision 2024: Έξαλλος ο Καραγιάννης του ekklisiaonline με τη “μάγισσα” της Ιρλανδίας – «5 ηρεμιστικά πήρε ο αρχιμανδρίτης» (video)

Καραγιάννης 2

Eurovision 2024: Έξαλλος ο Καραγιάννης του ekklisiaonline με τη “μάγισσα” της Ιρλανδίας – «5 ηρεμιστικά πήρε ο αρχιμανδρίτης» (video)

«Αυτό που είδαμε χθες είναι αυτό που λαμβάνει χώρα στις σατανιστικές τελετές, είναι ο κύκλος…