Newsroom

Newsroom

Ασάνζ: "Επιτυχημένη δυσφήμιση" τα σεξουαλικά εγκλήματα

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ υποστήριξε σήμερα ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται στη Σουηδία ήταν μία…

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ υποστήριξε σήμερα ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται στη Σουηδία ήταν μία «πολύ επιτυχημένη δυσφήμιση» και ότι αν εκδοθεί από τη Βρετανία δεν θα έχει μία «δίκαιη δικαστική αντιμετώπιση». Είπε ακόμη ότι οι δύο γυναίκες που διατύπωσαν τις εις βάρος του κατηγορίες στη Σουηδία ήταν και οι ίδιες «ενδεχομένως θύματα» στο πλαίσιο σπίλωσης εκείνου και του WikiLeaks.

Ο 39χρονος Ασάνζ μίλησε σε δημοσιογράφο του BBC από την κατοικία στο Ίστ Άνγκλια, της νοτιοανατολικής Αγγλίας, όπου ουσιαστικά βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό εν αναμονή της διαδικασίας έκδοσής του.

Όπως είπε νιώθει «αποδυναμωμένος» εξαιτίας της ηλεκτρονικής ταυτότητας που πρέπει να φέρει πάνω του, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους.

Ο Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και περιοριστικούς όρους από βρετανικό δικαστήριο και πρέπει καθημερινά να εμφανίζεται στην αστυνομία.

«Δεν χρειάζεται να επιστρέψω στη Σουηδία. Ο νόμος προβλέπει ότι… έχω συγκεκριμένα δικαιώματα και αυτά τα δικαιώματα σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να μιλάω άσκοπα σε εισαγγελείς ανά τον κόσμο που απλώς θέλουν να κάνουν κουβεντούλα και δεν το κάνουν με κάποιον άλλον επίσημο τρόπο».

Οι σουηδικές αρχές έχουν ζητήσει, στο πλαίσιο του αιτήματος έκδοσής του, τόσο ο Ασάνζ όσο και ο Σουηδός δικηγόρος του να μην κάνουν δηλώσεις για την υπόθεση, είπε ο ιδρυτής του WikiLeaks.

«Αυτό που απαιτείται είναι να οδηγηθώ δια της βίας στη Σουηδία και όταν βρεθώ εκεί να κρατηθώ στην απομόνωση: αυτές δεν είναι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να υπάρξει μία δίκαιη δίκη», είπε ο Ασάνζ.

Ο ίδιος είπε ότι οι δύο γυναίκες που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση είχαν εκνευριστεί πολύ.

Όπως είπε, «μία περιγραφή» αυτού που συνέβη στη Σουηδία είναι ότι, αφού ανακάλυψαν ότι είχαν ερωτική επαφή μαζί του, οι δύο γυναίκες «εκνευρίστηκαν» σκεπτόμενες την πιθανότητα να έχουν μολυνθεί με κάποιο αφροδίσιο νόσημα.

Συμβουλεύτηκαν την αστυνομία «και στη συνέχεια η αστυνομία επενέβη και εξαπάτησε τις γυναίκες», ισχυρίστηκε ο Ασάνζ.

Αλλά είπε επίσης ότι υπάρχουν «κι άλλοι άνθρωποι που περιγράφουν» ότι οι γυναίκες σκοπίμως χρησιμοποίησαν ένα «παραθυράκι» του σουηδικού νόμου, σύμφωνα με το οποίο αν συμβουλεύονταν την αστυνομία δεν θα διώκονταν με την κατηγορία της ψευδούς καταγγελίας.

Το ίδιο «παραθυράκι» ισχύει και στην περίπτωση που συμβουλεύονταν την αστυνομία για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, είπε ο Ασάνζ.

Πρόσθεσε ότι μετά από την «επιτυχημένη δυσφήμιση» θα υπάρξει μία «ανοσοποίηση» όταν οι άνθρωποι «θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν τι πραγματικά συμβαίνει».

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί τον εαυτό του μάρτυρα, ο Ασάνζ απάντησε: «Αν μπορεί να γίνεις μάρτυρας χωρίς να πεθάνεις». Αλλά η αποστολή του, είπε, είναι να προωθήσει την δικαιοσύνη «μέσω της μεθόδου της διαφάνειας στη δημοσιογραφία».

Πηγή: kathimerini.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…