Newsroom

Newsroom

"Αρμαγεδδών" στις ΔΕΚΟ

Αρμαγεδδών έρχεται στις ΔΕΚΟ το 2011, με την κυβέρνηση να μην αποκλείει ακόμη και απολύσεις προσωπικού. Οπως προκύπτει από τον…

ose

Αρμαγεδδών έρχεται στις ΔΕΚΟ το 2011, με την κυβέρνηση να μην αποκλείει ακόμη και απολύσεις προσωπικού. Οπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, στόχος είναι η εξοικονόμηση 800 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων, της αύξησης εσόδων αλλά και της περαιτέρω συρρίκνωσης μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εφαρμογή ενιαίων μισθολογίων στις ΔΕΚΟ, ενώ «ψαλίδι» αναμένεται στις δευτερεύουσες απολαβές. Επίσης έχουν ήδη δοθεί κατευθύνσεις στις εταιρείες για περαιτέρω μειώσεις κατά 15% των λειτουργικών τους δαπανών το δ’ τρίμηνο του 2010.

Ωστόσο το… παράθυρο των απολύσεων στις ΔΕΚΟ δεν κλείνει οριστικά, όπως προκύπτει από χθεσινή σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου: «Δεν ξεκινάμε με λογική απολύσεων και δεν έχει τεθεί από την τρόικα υποχρέωση απολύσεων. Θα εξαντλήσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να διαφυλάξουμε και όχι να εξαφανίσουμε τους εργαζόμενους».

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για τις ΔΕΚΟ, προβλέπεται:

* Αύξηση των εσόδων μέσω και των ανατιμήσεων σε εισιτήρια και τιμολόγια, όπου απαιτείται και της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας.
* Περαιτέρω μείωση μισθολογικού και λειτουργικού κόστους.
* Ελεγχος της σκοπιμότητας των δαπανών των επιχειρήσεων και διερεύνηση των ευκαιριών επίτευξης οικονομιών κλίμακας. Οι διοικήσεις των εταιρειών θα βρίσκονται υπό στενή… επιτήρηση.
* Ανάλυση και αυστηρός έλεγχος της προϋπολογισμένης χρήσης των επιχορηγήσεων και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με βάση αντικειμενικούς δείκτες.

Ηδη από τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα προκύπτει ότι το κόστος μισθοδοσίας για τις 52 ΔΕΚΟ, το 2010 θα ανέλθει σε 1.100,91 εκ.€ έναντι 1.318,82 εκ.€ πέρυσι, μειωμένο κατά 16,52%, ενώ για το 2011 εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 833,8 εκ.€.

Οι έξι από τις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ για το 2009 είναι οι όμιλοι ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, ενώ οι ζημίες των 11 εταιρειών από το 2007 έως το 2009 ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ. Για το 2010 εκτιμώνται σε 1.442,95 εκ.€ και για το 2011 σε 152,63 εκ.€.

Ο μέσος μισθός για τις έντεκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ ανερχόταν το 2009 σε 40.772 ευρώ, ενώ η ΔΕΚΟ με το μεγαλύτερο μέσο όρο είναι ο ΗΣΑΠ με 56.554 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Περιστολή δαπανών στο κονδύλι 700 εκ. € της Πρόνοιας
Εισοδηματικά κριτήρια στα πολυτεκνικά επιδόματα

Εισοδηματικά κριτήρια στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι να υπάρξει περιστολή δαπανών στο κονδύλι της Πρόνοιας, το οποίο ανέρχεται στα 990 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατομμύρια αφορούν επιδόματα.

«Υπάρχουν δικαιούχοι πολυτεκνικών επιδομάτων με ετήσιο εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ», σχολίασε χθες στο «Eθνος» ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Κατριβάνος. Σύμφωνα με τον κ. Κατριβάνο, καταβάλλεται μία προσπάθεια επεξεργασίας των στοιχείων, προκειμένου να υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δικαιούχος τριτεκνικού επιδόματος είναι και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων ξεπερνά τις 435.000 οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν επιδόματα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό, πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειας, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ.

Κατά το τελευταίο δίμηνο, το κόστος καταβολής των επιδομάτων αυτών από τον ΟΓΑ ανήλθε στα 134,5 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 4,76 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ, τα 24,09 εκατομμύρια ευρώ το επίδομα τρίτου παιδιού, τα 24,83 εκατ. ευρώ το πολυτεκνικό επίδομα, τα 43,58 εκατ. ευρώ το επίδομα τρίτεκνης οικογένειας και τα 36,54 εκατ. ευρώ τις ισόβιες συντάξεις.

Επιχορηγήσεις
Λιγότερα 740 εκ.€ προς τα Ταμεία

Μειωμένες κατά 6,92% σε σχέση με φέτος θα είναι το 2011 οι επιχορηγήσεις προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης με βάση τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, οι επιχορηγήσεις στα Ταμεία αναμένεται να είναι την επόμενη χρονιά 9,99 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή να μειωθούν περίπου κατά 740 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος.

Στον τομέα των δαπανών η εξοικονόμηση πόρων θα προέλθει:

* Από τη μείωση των δαπανών για μισθούς του προσωπικού και από τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω των περικοπών στα επιδόματα Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων.
* Από τον έλεγχο των δαπανών υγείας και κυρίως της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα μέτρα που θα ληφθούν σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ηλεκτρονική παρακολούθηση των συνταγών, η μείωση των τιμών και η καθιέρωση λίστας στα φάρμακα, οι επιτόπιοι έλεγχοι στους παρόχους υγείας (ιδιωτικές κλινικές, νοσοκομεία κ.ά.).

Την ίδια στιγμή τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 41 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,16% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2010. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές θα παρουσιάσουν την επόμενη χρονιά αύξηση 5,3%.

Στα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Κύκλοι του υπουργείου χαρακτήριζαν εφικτό τον στόχο εξοικονόμησης 100 εκατομμυρίων ευρώ από την επιδοματική πολιτική μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της στόχευσης της κοινωνικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί η απογραφή και αξιολόγηση των κοινωνικών προγραμμάτων και επιδομάτων.
http://www.ethnos.gr

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…