Newsroom

Newsroom

Αποστάσεις παίρνει η Γερμανία από την έκθεση – κόλαφο για την Τουρκία

Μερικές αποστάσεις από την έκθεση των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών που χαρακτηρίζει την Τουρκία κέντρο ισλαμιστικής δραστηριότητας για όλη τη Μέση Ανατολή επιχείρησε να τηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

57b4965b1dc524c5328b4622

Η γερμανική διπλωματία «δεν υιοθετεί τις δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σε αυτή τη γενικότητά τους», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, αναφερόμενη στα περί του ρόλου της Τουρκίας ως «πλατφόρμας δράσης ισλαμιστικών οργανώσεων». Επιπλέον, αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε ως απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), καθώς, όπως εξήγησε, είναι διαβαθμισμένο ως «εμπιστευτικό».

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ παραδέχθηκε ότι από διαδικαστικό λάθος το υπουργείο Εξωτερικών δεν συμμετείχε στη σύνταξη του κειμένου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι, αντιθέτως, η καγκελαρία συμμετείχε, όπως και διάφοροι άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να προσθέσει κάτι στην απάντηση, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, ενώ η κ. Σέμπλι ανέφερε ότι ήδη την Τρίτη υπήρξε επικοινωνία της γερμανικής με την τουρκική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το επίπεδο της επαφής ή το περιεχόμενό της.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση Βερολίνου-Άγκυρας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε κατ΄ επανάληψη ότι είναι «κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι η κλασική διμερής σχέση που έχει η Γερμανία με πολλές άλλες χώρες, μόνο και μόνο λόγω του γεγονότος ότι ζουν εδώ πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικές ρίζες», για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος που βρίσκεται στο όριο μιας από τις πολιτικά πιο δύσκολες και σε ένταση περιοχής του κόσμου και γνωρίζει ότι και η Γερμανία είναι ένας σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος που υπερασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντά του και όταν δεσμεύεται για κάτι εμμένει σε αυτό».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για νέα πληροφορία και προσέθεσε ότι το Βερολίνο έχει και κατά το παρελθόν προβληματιστεί σχετικά. «Ήταν ακριβώς αυτή η σχέση που επιβάρυνε τη σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ και αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα στην επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, την οποία τώρα χαιρετίζουμε», δήλωσε.

«Σε καμία περίπτωση άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων»

Ωστόσο, ο κ. Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο να ανοίξουν νέα κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο απαιτεί άλλωστε ομοφωνία», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις Αυστριακών αξιωματούχων υπέρ της διακοπής της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο την κοινή δράση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα», καθώς, όπως είπε, «οι δύο πλευρές θέλουν να δώσουν τέλος στην παρανομία και στην εγκληματικότητα των διακινητών στο Αιγαίο και με αυτό στους πολλούς θανάτους που θρηνήσαμε κατά το παρελθόν».

Σημείωσε δε ότι από τη στιγμή που ετέθη σε ισχύ η συμφωνία «αυτό το έχουμε σε μεγάλο βαθμό κατορθώσει», ενώ τόνισε ότι η Τουρκία, «ως η χώρα η οποία έχει υποδεχτεί με διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων, έχει δικαιολογημένο συμφέρον να μοιραστεί με την Ευρώπη αυτά τα βάρη στην υποδοχή και στην φροντίδα των προσφύγων» και υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ για τη βοήθεια στην Τουρκία. «Όλα αυτά με οδηγούν στο σημείο το οποίο έχουμε θέσει επανειλημμένα: ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη έχουν λόγο να θέσουν υπό αμφισβήτηση αυτή τη λογική συμφωνία», ανέφερε.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…