Newsroom

Newsroom

Απολύουν μέχρι και έγκυο στα πλαίσια της κατάργησης 21 φορέων

Η απανθρωπια και η καφρίλα του συστήματος σε όλο της το μεγαλείο.

Η απανθρωπια και η καφρίλα του συστήματος σε όλο της το μεγαλείο.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Γεωργίας Δαμα στην Ελευθεροτυπία, μία έγκυος υπάλληλος κι ακόμα δύο γυναίκες σε λοχεία απολύονται από το Δημόσιο, με το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις 21 φορέων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα όμως, με αυτές τις απολύσεις βολεύονται και ορισμένοι «ημέτεροι»…
Προσπαθώντας να διασώσει το δικαίωμα στην εργασία της, η 39χρονη έγκυος (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας), εργαζόμενη στο υπό κατάργηση Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, του υπουργείου Εργασίας, απευθύνεται σε εργατολόγους και το Συνήγορο του Πολίτη. Κι όπως λέει η ίδια, παίρνει την εξής απάντηση: «Είναι πρωτόγνωρη υπόθεση. Μέχρι σήμερα υπήρξαν μόνο περιπτώσεις εγκύων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα».

Η υπάλληλος προσελήφθη μέσω ΑΣΕΠ το 2003 και έχει διδακτορικό δίπλωμα. Η ίδια τονίζει ότι θεωρεί άδικη την απόλυση υπαλλήλων «με υψηλά προσόντα που προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ» και αναφέρεται στην έλλειψη αξιοκρατίας και διαφάνειας στο δημόσιο τομέα. Κατηγορεί δε τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, «για υποκρισία» και τονίζει: «Προτάσσοντας το ΑΣΕΠ, μιλάει διαρκώς για πελατειακό κράτος του παρελθόντος και παράλληλα μας βγάζει στο δρόμο…».

Προσθέτει επίσης ότι στο Ινστιτούτο εργάζονται 67 υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ. Από αυτούς, οι 55 είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων, 26 έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και οι 9 διαθέτουν διδακτορικό τίτλο.

Ενδιαφέρον είναι ότι ο φορέας διαχειρίζεται πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αφορά πανελλαδικά 13.000 επιχειρήσεις, με 100.000 εργαζομένους. Στόχος του προγράμματος είναι να διατηρήσουν οι μικρές επιχειρήσεις το προσωπικό τους και να μη βάλουν λουκέτο. «Αν καταργηθεί ο φορέας, το πρόγραμμα τινάζεται στον αέρα» λένε οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την ανάθεση σε εργολάβο.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εφ’ όσον καταργηθεί το Ινστιτούτο, το έργο περνάει στον ΟΑΕΔ και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, «δύναται να προσληφθεί προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έργου για να το διεκπεραιώσει…».

Θεμελιώδες

Πάντως η προστασία της μητρότητας στην εργασία φαίνεται ότι δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν μετά τις επιταγές της τρόικας, για την απόλυση 15.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Με αποτέλεσμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης να «αγνοεί» ίσως το πλέον θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα, της προστασίας από απόλυση των εγκύων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και 18 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι εξωθούνται στην ανεργία τρεις γυναίκες, δημόσιοι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Τη στιγμή, μάλιστα, που η μία είναι στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της και οι άλλες δύο μόλις γέννησαν.

Οι υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που καταργούνται, απολύονται αυτοδικαίως και οι υπάλληλοι στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τίθενται σε διαθεσιμότητα, με βάση συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, αφού έληξε η διαβούλευσή του στις 28 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, η προστασία της μητρότητας συνδέεται με τη μονιμότητα στο Δημόσιο, κάτι που δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται και στον Υπαλληλικό Κώδικα, όπου υπάγονται οι ΙΔΑΧ. Το Ινστιτούτο Εργασίας (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) το αναφέρει ρητά σε σχετική μελέτη.

Σχετικά με τις «Καταργήσεις Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το άρθρο 11 αποτελεί τη διάταξη, βάσει της οποίας καταργείται το «Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών» και προβλέπεται η μετατροπή του σε εργαστήρι Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Φωτογραφική

Στο συγκεκριμένο άρθρο, στο σημείο 8, αναφέρει μία φωτογραφική διάταξη με την οποία διασώζονται δύο υπάλληλοι, οι οποίοι μάλιστα μεταφέρονται στο στενό δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο ΝΠΙΔ “Ερενητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών”, αποτελούμενο από δύο υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπηρετούντες από το έτος 1985, εντάσσεται στο προσωπικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διατίθεται στη Νομική Σχολή του». Κι αυτό μάλιστα συμβαίνει τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο παρακαλούν να υπάρξει αξιολόγηση.

Κι ενώ αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις βουλευτών, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμμένει στην κατάθεση του νομοσχεδίου ως έχει, σύμφωνα με δήλωσή του. Παράλληλα η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, που έχουν εκφραστεί υπέρ της διατήρησης του φορέα.

«Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων που πετιούνται στον Καιάδα, χωρίς κριτήρια» λέει η έγκυος, τονίζοντας ότι το νέο νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με το νόμο περι διαθεσιμότητας, ο οποίος βάζει ορισμένα κριτήρια. Αναφέρεται εκτός από τις εγκύους, στους πολύτεκνους, τρίτεκνους, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, προστάτες ΑμεΑ, ζήτημα το οποίο έχει τεθεί στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.

 

Σοκ στην Εύβοια: 25χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του πέφτοντας στο κενό από τον 3ο όροφο πολυκατοικίας

Χαλκίδα

Σοκ στην Εύβοια: 25χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του πέφτοντας στο κενό από τον 3ο όροφο πολυκατοικίας

Tο τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής στο Βασιλικό Ευβοίας, με τον 25χρονο…

Λαμία: Νέες αποκαλύψεις για το εργοστάσιο με τα δηλητηριασμένα σχολικά γεύματα-Ο χώρος «μύριζε βενζίνη»

λαμια φωτια εργοστασιο

Λαμία: Νέες αποκαλύψεις για το εργοστάσιο με τα δηλητηριασμένα σχολικά γεύματα-Ο χώρος «μύριζε βενζίνη»

Μετά το περιστατικό της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητών από επτά διαφορετικά σχολεία στη Λαμία,…

Εικόνες ντροπής στο Κύπελλο Ελλάδας: Ο Καρυπίδης κυνηγούσε τη Γαλλίδα διαιτητή- Με συνοδεία της αστυνομίας η Φραπάρ στα αποδυτήρια (video)

φραπαρ

Εικόνες ντροπής στο Κύπελλο Ελλάδας: Ο Καρυπίδης κυνηγούσε τη Γαλλίδα διαιτητή- Με συνοδεία της αστυνομίας η Φραπάρ στα αποδυτήρια (video)

Η Στεφανί Φραπάρ βρέθηκε στο επίκεντρο των έντονων διαμαρτυριών από πλευράς Αρη μετά το πέρας…

Σοβαρό περιστατικό στην Πάρνηθα: Μαχαίρωσαν εθελοντές που βρίσκονταν στο βουνό για καθαρισμό

τραυματιας πανρηθα

Σοβαρό περιστατικό στην Πάρνηθα: Μαχαίρωσαν εθελοντές που βρίσκονταν στο βουνό για καθαρισμό

Ο επικεφαλής της οργάνωσης «Save Your Hood» και δύο μέλη της δέχθηκαν επίθεση χωρίς λόγο,…