Newsroom

Newsroom

Αποκάλυψη: Βρετανοί στρατιώτες-θαυμαστές του Ελγιν επιχείρησαν να μεταφέρουν τον Λέοντα της Αμφίπολης κι όχι μόνο στο Λονδίνο!

Ο αρχιτέκτονας Μχάλης Λεφαντζής, ο οποίος δημιούργησε την αναπαράσταση του τάφου της Αμφίπολης, αποκάλυψε κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα…

vretanoi

Ο αρχιτέκτονας Μχάλης Λεφαντζής, ο οποίος δημιούργησε την αναπαράσταση του τάφου της Αμφίπολης, αποκάλυψε κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα ευρήματα του τύμβου Καστά πως μια βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1.000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στο Λονδίνο. Ευτυχώς, την ημέρα της μεταφοράς, αυστριακά και βουλγαρικά στρατεύματα επιτέθηκαν στη βρετανική πομπή, με αποτέλεσμα οι φορτηγίδες να ναυαγήσουν στον ποταμό Στρυμόνα και τα αρχαία μέλη να βρεθούν στο βυθό. Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι κάτοικοι της περιοχής επιστρέφουν κρυφά κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους. «Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας» είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν μερικούς μήνες είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες που απεικόνιζαν στρατιώτες από σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου να κρατούν με υπερηφάνεια κρανία που βρέθηκαν γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης στην Ελλάδα. Επρόκειτο για το σύνταγμα Shropshire του Ελαφρού Πεζικού του Βασιλιά (KSLI), το οποίο σχηματίστηκε το 1881, εστάλη στη Θεσσαλονίκη το 1915 και πολέμησε τους Βούλγαρους στη Μακεδονία.

Τον περισσότερο καιρό είχε τη βάση του στο μέτωπο του Στρυμόνα μεταξύ της λίμνης Δοϊράνης και της Αμφίπολης, όπου κατασκεύασε χαρακώματα και μονόξυλα και πολέμησε σε αρκετές συγκρούσεις. Στο μεταξύ, ούτε σήμερα μάθαμε ποιός είναι ο νεκρός της Αμφίπολης, όπου πάντως βρέθηκαν νομίσματα με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη