ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Όλα τα ονόματα και αρχεία που έδωσε ο Φαλτσιανί στους εισαγγελείς - Η παράλληλη “λίστα Λαγκάρντ”

Του Κώστα Βαξεβάνη

cover
NewsRoom 17/09/2015 | 22:25

Του Κώστα Βαξεβάνη

Στοιχεία που αλλάζουν την έννοια της “Λίστας Λαγκάρντ” παρέδωσε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο και τους Εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζουρα και Γιώργο Καλούδη ο Ερβέ Φαλτσιανί. Τα στοιχεία αυτά τα οποία δεν ήταν εμφανή στη λίστα Λαγκάρντ, αποτελούν επίσης αρχεία της Τράπεζας HSBC και συγκεντρώνουν σε μακροσκελή αρχεία XL, τα ονόματα των ελλήνων που συνδέονται με καταθέτες της λίστας. Ο Φαλτσιανί προχωρά έτσι στην επιβεβαίωση όσων είχε πει το Μάρτιο του 2014 στο HOT DOC, πως κάτω από τη λίστα υπάρχει μια διασύνδεση ατόμων και λογαριασμών που φανερώνει τη λειτουργία ενός σκιώδους τραπεζικού συστήματος που έχει δημιουργηθεί για να κινείται το χρήμα, τις περισσότερες φορές μαύρο.

Το ηλεκτρονικό αρχείο που παρέδωσε ο Φαλτσιανί περιλαμβάνει τέσσερα αρχεία XL.Το κάθε αρχείο περιλαμβάνει ονόματα, αριθμούς λογαριασμών και σε μία περίπτωση ποσά, τα οποία συνδέθηκαν με 8 διαχειριστές λογαριασμών στην HSBC. Πρόκειται για τους χειριστές κεφαλαίων Λαναρά, Άγγελο Μεταξά, Σταύρο Παπασταύρου, Σάμπυ Μιονί , Αλέξανδρο Ματαθία και την offshore εταιρεία Samancor η οποία σχετίζεται με τον Θεόδωρο Ασημακόπουλο και το γνωστό διαφημιστή Χρήστο Παπαπολύζο. Συγκεκριμένα τα αρχεία έχουν τις ονομασίες:

agelos24_intermediary.xml

agelos24.xml

berklay_persons.xml

greek_bank_origines.xml

lanaras_relationships_with_declared_greeks.xml

lanaras_relationships.xml

matathias_relationships_accounts.xml

metaxas_relationships_with_accounts.xml

metaxas_spyro_relationships.xml

mionis_accounts.xml

mionis_relatives_from_accounts.xml

papastavrou.xml

samancor.xml

special_care_clients.xml

 

Το αρχείο με την ονομασία Special_care_clients περιλαμβάνει μόνο αριθμούς πελατών και όχι ονόματα. Πρόκειται για ειδικούς πελάτες ευαίσθητου χειρισμού με κρυπτογραφημένα στοιχεία και υψηλό ρίσκο όπως σημειώνει η τράπεζα. Από τους λογαριασμούς αυτούς έχουν διακινηθεί μυθικά ποσά ενώ όπως επίσης σημειώνεται υπάρχουν καταθέσεις της τάξης των 3,5 δις δολαρίων. Παραθέτουμε το αρχείο αυτό το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον στα φυσικά πρόσωπα αφού δίνει στοιχεία λογαριασμών.

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ

 

ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΤΑΘΙΑ

Σε ένα από τα αρχεία που δόθηκε στους εισαγγελείς αναλύεται η σχέση των λογαριασμών της οικογένειας Λαναρά η οποία υπάρχει στη λίστα Λαγκάρντ με άλλους καταθέτες οι οποίοι δεν φαίνονται στη λίστα. Αξίζει να σημειωθούν δύο πράγματα. Πως πρόκειται για την αφρόκρεμα του ελληνικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι η οποία συνδέεται μέσω οικονομικών δοσοληψιών με τους λογαριασμούς Λαναρά την περίοδο του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου όπου ενεπλάκη το όνομα του επιχειρηματία. Το δεύτερο είναι πως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπήρξε μέλος της Επιτροπής της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ αν και η μητέρα του ανήκει στην οικογένεια Λαναρά.

Από το αρχείο Λαναρά προκύπτει πως οι επλεκόμενοι στη λίστα, δηλαδή όσοι κίνησαν χρήματα μέσω HSBC είναι πολλοί περισσότεροι. Ουσιαστικά υπάρχει μια αόρατη ως σήμερα λίστα δίπλα στη λίστα Λαγκάρντ. Η έρευνα σε αυτή τη λίστα μπορεί να αποκαλύψει μαύρο χρήμα αλλά και ενδεχομένως πώς χάθηκαν τα χρήματα του Χρηματιστηρίου. Στο αρχείο Λαναρά υπάρχουν 567 άτομα με 371 τραπεζικές μερίδες.

ΑΡΧΕΙΟ ΛΑΝΑΡΑ

Ένα ακόμη αρχείο αναφέρεται σε σχέσεις καταθετών με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιονή, πάντα μέσω δοσοληψιών με την HSBC. 73 πελάτες της HSBC σχετίζονται με 18 τραπεζικές μερίδες στο λογαριασμό Μιονί. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η οικογένεια Μπόμπολα και γνωστοί επιχειρηματίες.

ΑΡΧΕΙΟ ΜΙΟΝΙ

Το αρχείο με την ονομασία agelos 24, αφορά τις σχέσεις του επιχειρηματία Άγγελου Μεταξά, ο οποίος διασυνδέεται επιχειρηματικά με τον Μιονί.

ΑΡΧΕΙΟ ΑΓΓΕΛΟΣ

 

Ο Φαλτσιανί έχει παραδώσει ένα ακόμη αρχείο για τον σύμβουλο του Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου. Στο αρχείο φαίνεται να σχετίζεται με το λογαριασμό ο ίδιος, ο πατέρας του Νίκος συνταξιούχος του ΟΤΕ και η μητέρα του Φανή, συνταξιούχος πρώην υπάλληλος της φαρμακευτικής Squib.

ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

 

Για άγνωστο λόγο ο Φαλτσιανί έχει επιστήσει την προσοχή των εισαγγελέων στην εταιρεία SAMANCOR με την οποία συνδέονται μέσω δύο αριθμών πελατών οι Θεόδωρος Ασημακόπουλος (συνδέεται και με το Λαναρά) και ο Χρήστος Παπαπολύζος , γνωστός διαφημιστής. Ο Ασημακόπουλος είναι πρώην μέλος του ΔΣ της PROTON και εμφανίζεται ως συνεργάτης του γαμπρού του Παπακωνσταντίνου Αντρέα Ρωσσώνη στα εξοπλιστικά, του οποίου το όνομα είχε αφαιρεθεί από τη λίστα Λαγκάρντ.

ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΠΑΠΟΛΥΖΟΥ

Τέλος, ο Φαλτσιανί κατέθεσε αρχείο με το όνομα berklay_persons.xml. Πρόκειται για την εταιρεία Berkley Global Fund Limited.

 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.