Αποκάλυψη του EurActiv για μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Τουρκία στη Ρουμανία

Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη γείτονα χώρα στη Ρουμανία, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το EurActiv.com επικαλούμενο δύο ανεξάρτητες πηγές.

57b5959d1dc5249b398b47a5

Η είδηση αυτή μεταφράζεται ως μία στρατηγική κίνηση της Ουάσιγκτον με πολλαπλούς αποδέκτες και σύμφωνα με μία από τις πηγές η εν λόγω μεταφορά μοιάζει ικανή να δημιουργήσει πολλές τεχνικές, αλλά και πολιτικές προκλήσεις.

«Δεν είναι εύκολο να μετακινήσεις περισσότερα από 20 πυρηνικά όπλα», δήλωσε στο EurActiv.com η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την άλλη πηγή, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία ώστε η Ουάσινγκτον δεν εμπιστεύεται πλέον την Άγκυρα για να φιλοξενεί στο έδαφός της τα όπλα αυτά.

Η πηγή αυτή πρόσθεσε πως τα αμερικανικά όπλα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Ντεβέσελου στη Ρουμανία. Στο Ντεβέσελου, κοντά στην πόλη Καρακάλ, είναι το σημείο ανάπτυξης της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας, η οποία έχει εξοργίσει τη Ρωσία.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία ότι πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ μεταφέρονται στη Ρουμανία.

Ο EurActiv.com σημειώνει πάντως πως, σύμφωνα με μια πρακτική που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, πληροφορίες που διαρρέουν αναφορικά με την παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος ουδέποτε επιβεβαιώνονται επίσημα. Είναι ωστόσο γνωστό πως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία φιλοξενούν στο έδαφός τους πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας